Λάρισα

Στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός των «ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» η Λιακούλη

Στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός των «ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» με θέμα «Ελληνική Στρατηγική για βιώσιμη ελληνική Γεωργία»,   παραβρέθηκε η Γραμματέας της ΚΟ και βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ , Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία απηύθηνε χαιρετισμό στην εκδήλωση επισημαίνοντας τα εξής:λιακουλ

«Αυτές τις ώρες ο πλανήτης παρακολουθεί τον πόλεμο να συνεχίζεται, ενώ έχουμε πλέον  χτύπημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, χωρίς ευτυχώς , μέχρι αυτή την ώρα,  να υπάρχει πληροφόρηση για διαρροή ή αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή. Ζούμε τον απόλυτο τρόμο. Συνεχίζει στο μεταξύ να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας ένα ανείπωτο δράμα, ια φοβερή τραγωδία, με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που, που συνεχώς εγκαταλείπουν την εμπόλεμη Ουκρανία, με εκατοντάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων παιδιά και Έλληνες ομογενείς.Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις βρισκόμαστε απέναντι στη μεγάλη πρόκληση αλλά και στο πανθομολογούμενο χρέος να δράσουμε άμεσα για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Μένουμε προσηλωμένοι, αταλάντευτα στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Στεκόμαστε δίπλα στον Ουκρανικό λαό. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να συνδράμουν στις πρωτοβουλίες,  για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Είναι το ελάχιστο που αυτές τις ώρες οφείλουμε να προσφέρουμε, κρατώντας μέσα μας την ελπίδα για την επικράτηση της λογικής.

Σε ότι αφορά την διοργάνωση που έχω την τιμή να παραβρίσκομαι, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη.

Οι παρεμβάσεις, τόσο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και από τους αρμόδιους αγροτικούς φορείς και συνεταιρισμούς, συμβάλλουν στην ανάδειξη των κυριότερων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της γεωργίας, στη Θεσσαλία και όλη την επικράτεια.

Σήμερα, οι συνθήκες που βιώνει ο αγροτικός κόσμος είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

Η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα μας και έφερε την τοπική παραγωγή στο προσκήνιο. Ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας, τα τελευταία 3 χρόνια, αντιμετωπίζουμε ακραία καιρικά φαινόμενα πρωτοφανούς σφοδρότητας, τα οποία έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Τα ζητήματα του κόστους της ενέργειας, των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, της έλλειψης και της διαχείρισης του νερού και της προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι συγκυριακά, αλλά θα μείνουν, γι’ αυτό και απαιτούν ολοκληρωμένη και βιώσιμη αντιμετώπιση.

Η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει δραματικά το κόστος παραγωγής , με δραματικές πλέον συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο.

Ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας άντεξε ηρωικά την περιπέτεια της σκληρής οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας μάλιστα δομές εξωστρέφειας, μια κατάκτηση η οποία, τώρα, κινδυνεύει να χαθεί.

Είναι σαφές ότι χρειάζονται άμεσες αποφάσεις και μέτρα, προκειμένου ο πρωτογενής τομέας να συνεχίσει να είναι παραγωγικός, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της κοινωνικής και οικονομικής ανθεκτικότητας της υπαίθρου.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, συνομιλώντας με τους αγρότες και όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, έχει διαμορφώσει και καταθέσει άμεσες, στοχευμένες προτάσεις, βραχυπρόθεσμες και μεσο-μακροπρόθεσμες, για έναν ανθεκτικό και βιώσιμο αγροτοδιατροφικό τομέα. Ειδικά για την ενίσχυση των συνεταιρισμών με πραγματικά και ουσιαστικά κίνητρα, με στοχευμένες πολιτικές  εξωστρέφειας, με δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων που ο καθένας θα έχει συγκεκριμένο ρόλο, με εξειδίκευση της συνεταιριστικής παραγωγής , με ενίσχυση της καινοτομίας και της πρωτοπορίας στο εξαγωγικό προφίλ των συνεταιρισμών και κυρίως με την οικονομική στήριξη των συνεταιριστικών σχημάτων, είναι για εμάς όρος επιβίωσης των συνεταιρισμών. Η ποιότητα των προϊόντων της χώρας μας και του νομού μας και οι δυνατοί παραγωγοί μας, που πρέπει να συνδεθούν άμεσα με την επιστήμη και την εκπαίδευση, μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε νέα εποχή , ανάπτυξης και ευημερίας»

Previous ArticleNext Article