Το πρώτο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρόγραμμα βασιλοτροφίας για μελισσοκόμους υλοποιούν ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση του γενετικού υλικού των μελισσών στη Θεσσαλία, ζήτημα κρίσιμο για την επιβίωση του είδους που απειλείται τα τελευταία χρόνια από την κλιματική αλλαγή και η παρουσία του αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη.

Όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος του «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», Έφη Λαζαρίδου, στη διάρκεια παρουσίασης στη Θεσσαλονίκη των προγραμμάτων που υλοποιεί ο οργανισμός, ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του προγράμματος, κατά την οποία 20 νέοι με γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής καταρτίστηκαν στις τεχνικές της βασιλοτροφίας. Πλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση, κατά την οποία οι εκπαιδευόμενοι θα εκπαιδεύσουν στην τεχνική αυτή 1.500 μελισσοκόμους που ετοιμάζουν την παραγωγή και θα προχωρήσουν στην οργάνωση ομαδικών βασιλοτροφιών σε μελίσσια της περιοχής ευθύνης τους στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας. Τα βασιλικά κελιά που θα προκύπτουν, θα τα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι προς όφελός τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Η μέθοδος αυτή συνίσταται στην ουσία στην αναπαραγωγή και εκτροφή νέων βασιλισσών με «εμβολιασμούς» από το καλύτερο μελίσσι. Με τον τρόπο αυτόν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής γενετικού υλικού και η διαχείριση των βασιλικών κελιών για την παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός μεν το είδος γίνεται πιο ανθεκτικό, καθώς είναι ενδημικό (πολλές φορές στα μελίσσια χρησιμοποιούνται εισαγόμενες βασίλισσες από την Ιταλία ή τα Βαλκάνια), αφετέρου δε να βελτιώνεται η παραγωγή.

Κατάρτιση στην αγροδιατροφή και στο επιχειρείν

Η πρωτοβουλία «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 2018 ως business school του Πανεπιστημίου Rutgers (το κρατικό πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϋ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τον Οκτώβριο του 2020 εξελίχθηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες και το δίκτυο συνεργατών της.

Όπως επισήμανε η κ. Λαζαρίδου, ήδη έχει περισσότερους από 7.000 ωφελούμενους, αγρότες και κτηνοτρόφους, ανθρώπους που ασχολούνται με τη μεταποίηση αλλά και , startupers, εκ των οποίων σε ποσοστό 25% παράγουν δικά τους προϊόντα. «Στοχεύουμε στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα μέσα από στοχευμένα, πολύμηνα, βιωματικά προγράμματα. Πιάνουμε όλη την αλυσίδα αξίας, το ανθρώπινο δυναμικό και την επιχειρηματικότητα», επισήμανε η κ. Λαζαρίδου.

Από τα προγράμματα του οργανισμού ξεχωρίζει επίσης το εγχείρημα Trophy-Τροφή, που προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου και τη νεανική επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο του προγράμματος οργανώνει τα Trophy Meetups που στοχεύουν στην ανάπτυξη του διαλόγου για την αγροδιατροφική καινοτομία και τεχνολογία στη χώρα και φιλοξενούν καταξιωμένα στελέχη, ακαδημαϊκούς και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως ανέφερε η κ. Λαζαρίδου, παρότι η αγροδιατροφή είναι ο δεύτερος κλάδος της οικονομίας, το μέλλον του οποίου βασίζεται στις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία, μόνο το 7,5% των start ups ασχολείται με το λεγόμενο agritech. Μέσω του προγράμματος δίνεται στους συμμετέχοντες η δυνατότητα ενημέρωσης για τις νέες τεχνολογίες, αλλά και επαφής με την αγορά.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας στη Βόρεια Εύβοια», μέσω του οποίου υποστηρίζονται έως και 300 μελισσοκόμοοι, 300 ρητινο-παραγωγοοί/δασεργάτες, 40 κτηνοτρόφοι και οι τοπικές κοινότητες στις περιοχές των δήμων Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.

voria.gr