Ελασσόνα

Στην Άζωρο Ελασσόνας ο Θανάσης Παιδής

Στην Άζωρο Ελασσόνας βρέθηκε ο Θανάσης Παιδής, όπου οι κάτοικοι υποδέχθηκαν με ευλάβεια και σεβασμό την εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας.

Αυτό το έθιμο κρατάει εκατοντάδες χρόνια, ανήμερα του Αη Γιαννιού, με τους πιστούς να μεταφέρουν την εικόνα από την Ιερά Μονή στο χωριό. Έτσι και φέτος σχηματίστηκε η πομπή – με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό – και με τα πόδια οι κάτοικοι έφεραν την εικόνα από το Μοναστήρι της Ολυμπιώτισσας αρχικά στο εξωκκλήσι και στη συνέχεια στον Ιερό Ναό της Κοινότητας, όπου και εκτέθηκε σε προσκύνημα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα στη συνέχεια μεταφέρεται σε σπίτια πιστών ώστε να έχουν την προστασία της Παναγίας.

Ο Θανάσης Παιδής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους του ορεινού χωριού, όπως επίσης και με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρη Βουρονίκο, ενώ σε δήλωσή του επισημαίνει τα εξής:

«Με ευλάβεια συμμετείχαμε και φέτος στο προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, την οποία οι συμπολίτες μας με ακμαία την πίστη τους μετέφεραν από το Μοναστήρι στο χωριό.

Μ’ αυτόν τον τρόπο συνεχίστηκε μια μακρά παράδοση, που κρατά αιώνες, αποδεικνύοντας αφενός τη βαθιά προσήλωση των κατοίκων στα έθιμα και αφετέρου την τιμή που αποδίδουν στις ρίζες τους.

Άλλωστε, κανείς δεν ξεχνά πως η Άζωρος είναι ένας τόπος που η ιστορία του έρχεται από πολύ μακριά, όταν κατά την αρχαιότητα η πόλη που βρίσκονταν στην περιοχή γνώριζε την μεγαλύτερη ακμή στην Περραιβική Τριπολίτιδα.

Με αυτά ως δεδομένα αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους, καθώς έθιμα και παραδόσεις συνεχίζονται αναλλοίωτα δείχνοντας τον δρόμο στις νέες γενιές» υπογράμμισε, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.

Previous ArticleNext Article