Ελασσόνα

Στη «μάχη» κατά του κορονοϊού και τα Κέντρα Υγείας

Στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ρίχνεται πλέον και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την πλειοψηφία των Κέντρων Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, μοντέλο που εφαρμόστηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ενεργοποιήθηκαν όλα τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία στα νησιά, παρέχοντας πρώτες βοήθειες, αλλά και τις υπηρεσίες τους σε πιθανά κρούσματα κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, 103 Κέντρα Υγείας επρόκειτο να ξεκινήσουν χθες τη λειτουργία τους, ενώ άλλα 58 Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν στις 15 Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν σε μεγάλο βαθμό τα νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα νοσοκομεία αναφοράς του ιού.

Τα Κέντρα Υγείας, όπως προβλέπει το σχέδιο επέκτασης της λειτουργίας τους ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά πολιτών με συμπτώματα κορονοϊού, που ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκεπτόμενος το Κέντρο Υγείας Περιστερίου, θα παρέχουν ιατρικές οδηγίες και συμβουλές σε όσους περιπατητικούς ασθενείς παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα που προσομοιάζουν με κορονοϊό και αν χρειαστεί θα λαμβάνουν δείγμα για έλεγχο. Θα λειτουργούν μάλιστα είτε σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

«Επεκτείνουμε περαιτέρω τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν και περιστατικά περιπατητικών ασθενών με συμπτωματολογία Covid-19» είχε τονίσει ο κ. Κικίλιας για να καταλήξει: «Αυτό είναι σημαντικό γιατί θα στηρίξει και θα δώσει ανάσες και στα Νοσοκομεία μας, κυρίως τα Νοσοκομεία αναφοράς που έχουν πάρει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας μέχρι τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊό».

Στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται 37 Κέντρα Υγείας και 2 Περιφερειακά Ιατρεία στις Σποράδες της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Στον νομό Λάρισας εντάσσονται τα Κέντρα Υγείας Αγιάς, Γόννων, Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρσάλων, όχι όμως το Κέντρο Υγείας Λάρισας, που εξαιρείται από τον σχεδιασμό γιατί δεν πληροί κτιριολογικά τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, παρά το γεγονός ότι στον αρχικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τον προηγούμενο Απρίλιο ήταν το μοναδικό Κέντρο Υγείας, που προβλεπόταν να χειριστεί περιστατικό Covid- 19.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και τα Κέντρα Υγείας Βόλου, Λαμίας και Οινοφύτων, που θα λειτουργούν καθημερινά τα δύο πρώτα σε δύο βάρδιες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και το τρίτο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα. Όλα τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Αναφερόμενος στις «νέες αρμοδιότητες» των Κέντρων Υγείας, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, επισήμανε ότι τα Κέντρα Υγείας της Υγειονομικής Περιφέρειας είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν και τη νέα πρόκληση για να προσθέσει ότι εξασφαλίστηκαν οι όποιες προϋποθέσεις είχαν τεθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας: το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί από την προηγούμενη άνοιξη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τα Κέντρα Υγείας έχουν εφοδιαστεί τόσο με Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλο το προσωπικό, όσο και με το απαραίτητο υλικό για τη λήψη των δειγμάτων, ενώ έγιναν και κάποιες χωροταξικές αλλαγές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι επιστήμονες.

Ο κ. Σερέτης εμφανίστηκε βέβαιος ότι με την επέκταση της λειτουργίας τους τα Κέντρα Υγείας θα αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία σημειώνοντας ενδεικτικά ότι από τα Κέντρα Υγείας της 5ης ΥΠΕ έχουν σταλεί από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα συνολικά 650 και πλέον δείγματα για ανάλυση, που σε διαφορετική περίπτωση θα επωμίζονταν τα νοσοκομεία.

Πηγή: Ελευθερίας (Δ. Κατσανάκης)

Previous ArticleNext Article