Ελασσόνα

Στη φυλακή ο «ειπράκτορας» απάτης σε βάρος ηλικιωμένων – Μέρος της ποινής του θα το εκτίσει στην Ελασσόνα

Στη φυλακή για τρεις μήνες, εκτίοντας με τον τρόπο αυτόν μέρος της ποινής που του επιβλήθηκε από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Λάρισας, οδηγήθηκε χθες ένας 54χρονος, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς του Α.Τ. Ελασσόνας για απόπειρα απάτης ενώ μετέβαινε στο σπίτι 83χρονης για να παραλάβει 9.000 ευρώ, προκειμένου συγγενικό της πρόσωπο να υποβληθεί σε υποτιθέμενη χειρουργική επέμβαση.

Ο 54χρονος υπήκοος Βουλγαρίας εκτελούσε καθήκοντα «εισπράκτορα» και εν γνώσει του αποτελούσε «μέλος της εγκληματικής ομάδας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά χθες η εισαγγελέας του Τριμελούς Αυτοφώρου, που «εξαπατούν ηλικιωμένους, εκμεταλλευόμενοι την προχωρημένη ηλικία και την αγάπη τους για τα συγγενικά πρόσωπα, πέφτοντας έτσι θύματα». Ακόμη, η Εισαγγελέας χαρακτήρισε τις απάτες «μαστιγα των ημερών μας» και πως «περιέργως» όλοι είναι «από τη Βουλγαρία».

Των απατεώνων με τις τηλεφωνικές απάτες που τις τελευταίες ημέρες κατάφεραν να εξαπατήσουν ηλικιωμένες γυναίκες (και) στη Λάρισα με το πρόσχημα των τροχαίων δυστυχημάτων ή των χειρουργικών επεμβάσεων στις οποίες θα πρέπει να υποβληθούν συγγενικά πρόσωπα των υποψήφιων θυμάτων.

Όπως είναι γνωστό στις Διωκτικές Αρχές, όλοι οι συλληφθέντες «εισπράκτορες» (σ.σ. τα μέλη του δικτύου των απατεώνων που πάνε στα σπίτια των θυμάτων για να εισπράξουν τα χρηματα) είναι υπήκοοι Βουλγαρίας, οι οποίοι απο- λογούμενοι στα Δικαστήρια δηλώνουν πως αγνοούν ότι πρόκειται περί απάτης και πως πάνε στα σπίτια των θυμάτων, προκειμένου να εισπράξουν δήθεν οφειλές σε τεχνική εταιρεία της Βουλγαρίας. Όπως όλοι οι συλληφθέντες, έτσι και ο 54χρονος Βούλγαρος δήλωσε «θύμα», όπως τόνισε η υπεράσπισή του, σημειώνοντας παράλληλα την οικτρή οικονομική κατάστασή του, όπως και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η οικογένειά του. Λόγους για τους οποίους δέχθηκε να εργαστεί στην εταιρεία αλουμινιων κατασκευών στη Βουλγαρία, για λογαριασμό της οποίας ερχόταν στην Ελλάδα, όχι για να εισπράξει χρήματα, αλλά για να παραλάβει… μια σακούλα με έγ-

γραφα. «Δεν σας φάνηκε παράξενο που (σ.σ. το θύμα) θα πέταγε τα χρήματα από το μπαλκόνι;» ρώτησε η πρόεδρος του Δικαστηρίου τον κατηγορούμενο, ο οποίος απάντησε ότι «μόνος στα τηλέφωνα μιλούσα» και πως «δεν ήξερα τι έκανα», ότι πρόκειται δηλαδή για απάτη. Μετά την απολογία του κατηγορουμένου και την εισαγγελική πρόταση περί ενοχής, το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Λάρι-

σας έκρινε ένοχο τον 54χρονο κατηγορούμενο και μη αναγνωρίζοντας κάποιο ελαφρυντικό, του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 2 ετών και 3 μηνών με τριετή αναστολή, εκτίοντας μέρος της ποινής 3 μηνών. Σημειώνεται πως στο αυτοκίνητο του 54χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πτυσσόμενο στιλέτο, με τον κατηγορούμενο να σημειώνει πως το στιλέτο ανήκει σε συγγενικό του πρόσωπο.

ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟ Ι.Χ.

Υπενθυμίζεται πως ο 54χρονος Βούλγαρος σύμφωνα με την έρευνα του Α.Τ. Ελασσόνας είχε λάβει εντολή από το δίκτυο των απατεώνων να αναμένει τηλεφώνημά τους στην Κατερίνη, εντολή που άλλαξε στη συνέχεια με τους απατεώνες να του ζητάνε να μεταβεί στην Ελασσόνα. Ο 54χρονος το βράδυ της περασμένης Τετάρτης φθάνοντας στην Ελασσόνα -σύμφω να με πληροφορίες της «Ε»- κοιμήθηκε στο αυτοκίνητό του στον χώρο στάθμευσης σούπερ μάρκετ, για να συλληφθεί τελικά κοντά στην εκκλησία, από αστυνομικούς του Α.Τ. Ελασσόνας. Ενώ θα πήγαινε στο σπίτι μιας 83χρονης από την οποία οι απατεώνες αρχικά ζήτησαν… 75.000 ευρώ, προκειμένου να χειρουργηθεί άμεσα συγγενικό της πρόσωπο, το οποίο δήθεν νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, αλλά στη συνέχεια συμβιβάστηκαν με το ποσό των 9.000 ευρώ. Από την έρευνα του Α.Τ. Ελασσόνας προέκυψε ότι ο 54χρονος, στις 9 Οκτωβρίου, από ηλικιωμένη γυναίκα στη Βέροια παρέλαβε το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ. Όπως επίσης στις 30 Οκτωβρίου έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών παρέλαβε από ηλικιωμένη γυναίκα και 10.000 ευρώ και 10 χρυσές λίρες.

Ελευθερία (Β. Κακάρας)

 

Previous ArticleNext Article