Ελλάδα

Στη φάρμα που αύξησε 37 φορές τα έσοδά της σε 12 χρόνια ο Μητσοτάκης

Του Γιώργου Μακρή

Τη φάρμα που αποτελεί το success story της ελληνικής κτηνοτροφίας λόγω αφενός, των οικονομικών επιδόσεων αφού, με καθετοποίηση της παραγωγής, αύξησε τα έσοδά της 37 φορές σε 12 χρόνια και προσέλκυσε ξένο – Γερμανό – επενδυτή  κι αφετέρου, της βαρύτητας που δίνει στην προστασία του περιβάλλοντος και τις καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων επισκέπτεται σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Πρόκειται για την Greek Family Farm, «Κτηνοτροφική Μαγνησίας – Συνεργαζόμενες Εκμεταλλεύσεις Α.Ε.», με έδρα τον Αλμυρό, η οποία είναι η πρώτη κτηνοτροφική μονάδα στην Ελλάδα με πιστοποίηση «ANIMAL WELFARE CERTIFIED» για τις καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων της. Πρόκειται για πιστοποιητικό που έχει σχεδιάσει μάλιστα ένας αμιγώς ελληνικός διαπιστευμένος φορέας πιστοποίησης, η COSMOCERT, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ειδικούς επαγγελματίες του κλάδου καθώς και πανεπιστημιακούς και για το οποίο εκδηλώνεται μεγάλη ζήτηση από κτηνοτροφικές μονάδες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αύξηση του τζίρου, ο προσανατολισμός στις εξαγωγές και η μετοχική συμμετοχή των Γερμανών
Η Greek Family Farm ιδρύθηκε το 2001 από τρεις νέους κτηνοτρόφους με μεγάλη οικογενειακή παράδοση. Δέκα χρόνια αργότερα κατασκεύασαν και λειτούργησαν τυροκομείο για την παραγωγή βιολογικής και συμβατικής φέτα ΠΟΠ υψηλής ποιότητας με σαφή προσανατολισμό στις εξαγωγές.

Βιολογική φέτα ΠΟΠ της Greek Family Farm

Την πρώτη χρονιά, το 2010 η εταιρεία έκανε τζίρο 1 εκατ. ευρώ. Το 2021 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 24,5 εκατ. ευρώ και φέτος, μετά την ολοκλήρωση μιας πολύ μεγάλης επένδυσης ύψους 12 εκατ. ευρώ στο τυροκομείο και το συσκευαστήριο, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 37 εκατ. ευρώ. Σήμερα η εταιρεία αξιοποιεί το γάλα των 2.700 προβάτων της φάρμας, ενώ συνεργάζεται με περισσότερους από 1.000 κτηνοτρόφους παράγοντας φέτα που έχει μάλιστα λάβει σειρά βραβείων -και στη Γερμανία.

Καθοριστική συμβολή στην αύξηση των πωλήσεων, μέσω σχεδόν αποκλειστικά των εξαγωγών (πάνω από το 95% της παραγωγής εξάγεται) είχε η γερμανική εταιρεία Hochland SE, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τυριών στην Ευρώπη, με ετήσιο κύκλο εργασιών 1,63 δις ευρώ (2020) και συνολική παραγωγή 394 χιλ. τον. τυριού. Η συνεργασία των δύο εταιρειών ξεκίνησε το 2015 και τον Ιανουάριο του 2019 ανακοινώθηκε η μετοχική συμμετοχή σε ποσοστό 25% της Hochland στην Greek Family Farm.

Φωτοβολταϊκά, βιοαέριο και στόχος το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα σε δύο χρόνια 

Η εταιρεία, όπως δηλώνει στο powergame.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Ανδρέας Τσαγκάρης δίνει μεγάλη βαρύτητα και στο περιβάλλον θέτοντας στόχο εντός της επόμενης διετίας να εκμηδενίσει το ανθρακικό αποτύπωμα.

Σήμερα καλύπτει πάνω από το 70% των θερμικών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συγκεκριμένα, έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ισχύος 1ΜW στις στέγες των εγκαταστάσεών της και λειτουργεί μονάδα βιοαερίου, στο οποίο αξιοποιούνται τα απόβλητα του τυροκομείου και της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται η οργανική ρύπανση.

Παράλληλα, επαναχρησιμοποιεί το νερό μετά τον καθαρισμό του από σύγχρονο σύστημα μεμβρανών αντίστροφης όσμωσης μειώνοντας σημαντικά τις ανάγκες της μέσω της κυκλικής οικονομίας. Αξιοποιεί ακόμη και το ζεστό νερό που παράγουν τα μηχανήματα που εκλύουν θερμότητα, ενώ η εταιρεία προτίθεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη δυναμικότητα της μονάδας βιοαερίου ώστε να καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες.

Ευζωία των ζώων: Κυρίαρχη τάση στην αγορά την επόμενη 5ετία

Η Greek Family Farm είναι, επίσης, η πρώτη κτηνοτροφική μονάδα στην Ελλάδα με πιστοποίηση «ANIMAL WELFARE CERTIFIED» για τις καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων της. «Είναι μια πιστοποίηση που αναγνωρίζεται κυρίως από τους νέους σε ηλικία καταναλωτές και που πιστεύεται ότι  θα είναι κυρίαρχη τάση στην αγορά την επόμενη 5ετία, άρα εμείς φροντίζουμε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Α. Τσαγκάρης.

«Η πιστοποίηση της καλής διαβίωσης των αγροτικών ζώων είναι κέρδος για τα αγροτικά ζώα, τις αγροτικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», δηλώνει από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της COSMOCERT, κ. Κώστας Διαμαντόπουλος σημειώνοντας:

«Για τα αγροτικά ζώα: Η βελτιωμένη καλή διαβίωση των ζώων σημαίνει υψηλότερη ποιότητα ζωής, αυξημένη ικανότητα απόδοσης και φυσικές συμπεριφορές.

Για τους κτηνοτρόφους: η πιστοποίηση μπορεί να προσφέρει πρόσβαση σε νέες αγορές, πλεονέκτημα μάρκετινγκ έναντι των ανταγωνιστών και να προσδώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στους καταναλωτές.

Για τους καταναλωτές: η πιστοποίηση καλής διαβίωσης των ζώων τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν εύκολα τα προϊόντα που είναι πιστοποιημένα».

powergame.gr

Previous ArticleNext Article