Ελασσόνα

Στέλλα Μπίζιου: Στόχος της κυβέρνησης η ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών

«Μια δικαιοσύνη που δεν επιλύει εγκαίρως τις διαφορές που της απευθύνουν οι πολίτες, που δεν επιτελεί την συνταγματική αποστολή της έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Τα φαινόμενα καθυστέρησης στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων αναμφισβήτητα κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το θεσμό της δικαιοσύνης, ενώ έχουν στοιχίσει στο Ελληνικό Δημόσιο πολλές καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πλήττοντας το διεθνές κύρος της χώρας ως κράτος δικαίου». Τα παραπάνω σημείωσε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών»

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχοντας διαγνώσει τις παθογένειες και τις αδυναμίες της δικαιοσύνης, την τελευταία τριετία προωθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες που βασίζονται σε ένα εθνικό σχέδιο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, στην ψηφιακή αναβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών και στην εναρμόνιση των νέων τεχνολογιών με τους κανόνες της δικαιοσύνης. Έρχεται να δώσει απαντήσεις στο διαχρονικό πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης με τρόπο νομοτεχνικά άρτιο, ορθολογικό και αποτελεσματικό και με γνώμονα πάντα την ορθή απονομή του δικαίου», συμπλήρωσε η Λαρισαία βουλευτής.

«Μια από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση του συστήματος επιθεώρησης των δικαστών μέσα από το οποίο επιδιώκεται η αντικειμενική αξιολόγηση της ποιότητας της δουλειάς των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να επιτευχθεί και αποτελεσματικότερη λειτουργία της δικαιοσύνης και αξιοκρατία μέσα στο Δικαστικό Σώμα.

Καθιερώνονται τέσσερα επίπεδα επιθεώρησης: Στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες, στους διευθύνοντες τα δικαστήρια, στους προέδρους και προεδρεύοντες τμημάτων δικαστικών σχηματισμών και τελικά, σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς.

Μέχρι σήμερα η αξιολόγηση περιορίζεται στις τρεις καλύτερες αποφάσεις που είχε εκδώσει ο ελεγχόμενος δικαστής. Το δείγμα δουλειάς όμως εκάστου επιθεωρούμενου δεν αρκεί να υποδεικνύεται από τον ίδιο, αλλά πρέπει και να επιλέγεται από τον επιθεωρητή.

Με τις νέες ρυθμίσεις ο έλεγχος επεκτείνεται στο σύνολο των αποφάσεων που χειρίστηκε ο δικαστής. Ο επιθεωρητής αξιοποιεί τη γνώμη του διευθύνοντος του δικαστηρίου, λαμβάνει υπόψη τις εκθέσεις των Προέδρων των τμημάτων που υπηρετούν οι επιθεωρούμενοι, παρακολουθεί συνεδριάσεις στις οποίες συμμετέχουν οι επιθεωρούμενοι, ενώ διαπιστώνεται η συμμετοχή των επιθεωρούμενων στα υποχρεωτικά επιμορφωτικά σεμινάρια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Η διαχείριση των δικαστικών υποθέσεων και η διενέργεια των εργασιών των δικαστηρίων, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό και τηρουμένων των οικείων δικονομικών και διαδικαστικών διατάξεων, θα γίνονται μέσω ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων.

Οι διατάξεις για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και η μέγιστη δυνατή εφαρμογή της τεχνολογίας στην λειτουργία της δικαιοσύνης έρχονται να συνδράμουν το θεσμό στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δικαστικούς λειτουργούς να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο τον ρυθμό στην απονομή της δικαιοσύνης, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.

Η μετάβαση της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή, είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, αλλά ήδη παράγει αποτελέσματα που γίνονται αντιληπτά από τους πολίτες και τους δικηγόρους.

Η καθιέρωση του «άυλου διαζυγίου», οι ηλεκτρονικές δηλώσεις παράστασης στα δικαστήρια, τα ηλεκτρονικά πινάκια και τώρα η τήρηση του Αρχείου του Δικαστηρίου και σε ηλεκτρονική μορφή διασφαλίζουν την διαφάνεια και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα επίπεδα της δικαιοσύνης.

«Στόχος του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών είναι ο εκσυγχρονισμός, η εναρμόνιση των διατάξεών του με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις στον χώρο της οργάνωσης της Δικαιοσύνης και η εξάλειψη των δυσλειτουργιών που διαπιστώθηκαν κατά την περίοδο εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος.

Αντικαθίστανται και εκσυγχρονίζονται διατάξεις του Κώδικα, οι οποίες λόγω της παρόδου των ετών αλλά και της αποσπασματικότητάς τους είχαν καταστεί δυσλειτουργικές και δυσχερώς εφαρμόσιμες. Οι νέες διατάξεις στοχεύουν στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών μέσω θεσμικών εγγυήσεων τόσο σε οργανωτικό όσο και σε διαδικαστικό επίπεδο αλλά και στην ουσιαστική αξιολόγηση και λογοδοσία τους, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν έγκαιρη, πλήρη και ταυτόχρονα αποτελεσματική δικαστική προστασία», κατέληξε η κα Μπίζιου.

Δείτε στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο που ακολουθεί την τοποθέτηση της βουλευτού ΝΔ Ν. Λάρισας κας Στέλλας Μπίζιου:

https://www.youtube.com/watch?v=baZgvygl45g&t=69s

Previous ArticleNext Article