Ελασσόνα

Στέλλα Μπίζιου: Κάθε γυναίκα το οφείλει στον εαυτό της να διεκδικεί τα όνειρά της!

«Η ίση και ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην πολιτική είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ουσιαστική δημοκρατία και χρηστή διακυβέρνηση. Ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας είναι πολυσχιδής και πλέον η γυναίκα ορίζει την τύχη μιας χώρας, μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού και αποτελεί εντέλει διαμορφωτή ενός από τους βασικότερους πυλώνες της κοινωνίας, την οικογένεια».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή της η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου στο 1ο Διεθνές Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, το οποίο συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Λάρισας, ο Δήμος Λαρισαίων, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Πολιτικά η γυναίκα έχει διανύσει ένα μακρύ και πετυχημένο δρόμο τις τελευταίες δεκαετίες, αφού δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η γυναίκα δεν είχε το δικαίωμα ούτε του εκλέγειν και σήμερα έχει καταφέρει να εκπροσωπείται στην Βουλή, στο υπουργικό συμβούλιο στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις χώρες της Ευρώπης οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 32,7% των κοινοβουλίων και περίπου αυτό είναι και το νούμερο των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εγγεγραμμένων στην ευρωπαϊκή ένωση εταιρειών.

Τα μηνύματα από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή είναι πιο αισιόδοξα από ποτέ. Στην ευρωπαϊκή ένωση, τρεις στις πέντε θέσεις κλειδιά στην λήψη αποφάσεων ανήκουν σε γυναίκες. Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέλαβε πρόσφατα η Ρομπέρτα Μετσόλα.

Οι γυναίκες αυτές όχι μόνο ηγούνται αλλά διαψεύδουν και την αντίληψη ότι δεν μπορεί μια γυναίκα να τα έχει όλα. Η Ρομπέρτα Μετσόλα έχει 4 παιδιά ενώ η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν 7», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Μπίζιου.

«Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αξίζει προσοχής είναι το γεγονός ότι σε επίπεδο ευρωπαϊκό, οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις προέρχονται από τα δεξιά κόμματα. Τόσο στο παρελθόν ξεκινώντας από την Μάργκαρετ Θάτσερ, όσο και σήμερα οι γυναίκες σαν την Ρομπέρτα Μετσόλα και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εκπροσωπούν το δεξιό μπλοκ. Φαίνεται λοιπόν ότι τα κόμματα αυτά, χωρίς τυμπανοκρουσίες περί προοδευτισμού, είναι αυτά που πραγματικά προάγουν την ισότητα των φύλων και έχουν ανοίξει το φάσμα της εκπροσώπησης. Όπως λέει ο λαός το ράσο δεν κάνει τον παπά και το να αυτοαποκαλείσαι προοδευτικός δεν σημαίνει ότι είσαι. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη δεξιά παράταξη, πρότεινε γυναίκα για ΠτΔ και έχει προωθήσει πολλές γυναίκες σε θέσεις μεγάλης ευθύνης», τόνισε η Λαρισαία βουλευτής.

«Η γυναίκα, στην εποχή μας, διεκδικεί τη θέση που της αξίζει. Πρωταγωνιστεί στην κοινωνία, στην οικογένεια, στην πολιτική και στο επιχειρείν και αποδεικνύει ότι είναι εξίσου ικανή με τον άνδρα και γίνεται παράδειγμα ηγετικής παρουσίας, σημείο αναφοράς και όχι αποκλεισμού.

Σε αυτή τη νέα εποχή, που οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί μεταξύ των φύλων έχουν υποχωρήσει η γυναίκα έρχεται στην επικαιρότητα όχι μόνο για τις ηγετικές της δεξιότητες, την ισχυρή της παρουσία και την αποτελεσματική της διοίκηση, αλλά για τη σημασία που έχει στην εξέλιξη των κοινωνιών.

Προκειμένου να ενισχυθεί η προαγωγή της εκπροσώπησης των γυναικών σε αιρετά αξιώματα, θα πρέπει περισσότερες νέες γυναίκες να παρακινηθούν να ασχοληθούν με την πολιτική. Μέτρα όπως η καθοδήγηση, εκπαιδευτικά προγράμματα, δημόσιες εκστρατείες και η επαγγελματική δικτύωση μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην παρότρυνση περισσότερων γυναικών να θέσουν υποψηφιότητα για αξιώματα και στην προετοιμασία τους για μια πολιτική σταδιοδρομία.

Κάθε γυναίκα πρέπει να διεκδικεί, ότι πιστεύει, ότι της αξίζει, χωρίς να φοβάται.

Οι γυναίκες εμπνέουν και εμπνέονται καθημερινά. Είναι επιστημονικά καταρτισμένες, έχουν εξαιρετικές ικανότητες και είναι πολύτιμες σε θέσεις ηγεσίας. Το μέλλον τους ανήκει», κατέληξε στην ομιλία της η κα Μπίζιου.

Previous ArticleNext Article