Ελασσόνα

Στέλλα Μπίζιου: Καμία ανοχή ούτε από την πολιτεία, ούτε από την κοινωνία, σε θέματα κακοποίησης παιδιών

«Καμία ανοχή ούτε από την πολιτεία, ούτε από την κοινωνία, σε θέματα κακοποίησης παιδιών».

Τα παραπάνω δήλωσε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Κώτσηρα. Τη συζήτηση μονοπώλησε το ‘Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση’, το οποίο προ ημερών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Προεδρία της Κυβέρνησης.

«Η κακοποίηση ανηλίκων και ειδικά η σεξουαλική κακοποίηση, είναι ένα έγκλημα αποτρόπαιο που τραυματίζει και καταστρέφει το πιο ευαίσθητο, το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας μας, τα παιδιά μας.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι ένα ολιστικό σχέδιο προσέγγισης και αντιμετώπισης αυτών των εγκλημάτων με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Είναι ένα εγχειρίδιο που στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου τρόπου μεταχείρισης, διερεύνησης και δίωξης τέτοιων εγκλημάτων, εξαλείφοντας τις διάσπαρτες διατάξεις που μπορεί να προκαλούσαν σύγχυση στις δράσεις μεταξύ των φορέων.

Εν ολίγοις το Εθνικό Σχέδιο Δράσης εστιάζει στην αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών ώστε οι σχετικές διαδικασίες να είναι φιλικές προς το παιδί, δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης και στην προστασία των μελών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στην ενθάρρυνση της αναφοράς κρουσμάτων στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, ώστε να διερευνηθούν, να διωχθούν οι δράστες και να προστατευτούν τα παιδιά.

Επιπλέον το Σχέδιο εισάγει δύο εξαιρετικά κρίσιμες καινοτομίες: το Ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων, το οποίο εξαλείφει την γραφειοκρατία αποσαφηνίζει το ρόλο του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, και συντονίζει τις δράσεις τους, ώστε όλοι να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης, και το Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων. Πρόκειται για μια βάση στην οποία θα καταγράφεται κάθε πράξη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού.

Η επικαιρότητα των τελευταίων εβδομάδων είναι θλιβερή και αποκρουστική και με πολύ σκληρό τρόπο υπενθύμισε σε όλους μας πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι αυτός ο κόσμος για τα παιδιά μας. Η πολιτεία με τις υπηρεσίες και τους φορείς της οφείλει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση, ώστε να εντοπίζει και να τιμωρεί αυτά τα περιστατικά. Όμως η ευθύνη ανήκει σε όλους μας και μόνο με συλλογική προσπάθεια και με ‘όπλα’ μας την ενημέρωση και την εκπαίδευση θα καταφέρουμε να χτίσουμε ασπίδα προστασίας για τα παιδιά», κατέληξε στη δήλωση της η κα Μπίζιου.

Previous ArticleNext Article