Ελασσόνα

Στέλλα Μπίζιου: Η επενδυτική μας πολιτική είναι σχεδιασμένη πάνω στις ανάγκες του παραγωγικού δυναμικού της χώρας μας

«Είναι απαίτηση των Ελλήνων σε αυτή την 4η βιομηχανική επανάσταση να μην είμαστε εκτός, να μην είμαστε ουραγοί αλλά πρωταγωνιστές. Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και οφείλουμε αυτό το δυναμικό να το αξιοποιήσουμε, να του δώσουμε τις ευκαιρίες που αξίζει. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι συνειδητή επιλογή για τους νέους μας, να είναι τόπος ιδεών, προοπτικής, ανάπτυξης και ευημερίας. Από την πρώτη ημέρα που λάβαμε από τους συμπολίτες μας την εντολή διακυβέρνησης της χώρας, στοχεύουμε στην δημιουργία περιβάλλοντος και συνθηκών που θα υποστηρίζουν αυτό το όραμα».

Τα παραπάνω δήλωσε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου τοποθετούμενη επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», το οποίο και υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η επενδυτική μας πολιτική είναι σχεδιασμένη πάνω στις ανάγκες του παραγωγικού δυναμικού της χώρας μας, δίνει έμφαση στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, στην πράσινη μετάβαση με φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές δραστηριότητες, στην ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας, στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, είναι ένα ακόμη θεσμικό εργαλείο που αγγίζει σχεδόν το σύνολο των τομέων της οικονομίας, έχει εφαρμογή σε ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και απευθύνεται σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους. Ένα εργαλείο που στοχεύει όχι μόνο στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και στην επιτάχυνση και ευελιξία των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Παρέχει κίνητρα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους και θεσπίζει αντίστοιχα καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια που έχουν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν στις συγκεκριμένες κατηγορίες, σε θεματικά δηλαδή καθεστώτα, όπως ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων, το νέο επιχειρείν, η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, η έρευνα και η εφαρμοσμένη καινοτομία, η αγροτοδιατροφή, η μεταποίηση, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι τουριστικές επενδύσεις, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι μεγάλες επενδύσεις, οι ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας.

Καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εφαρμογή αυτών των καθεστώτων ενισχύσεων, και προσδιορίζοντας τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα εν λόγω καθεστώτα και τις επιλέξιμες δαπάνες που δύνανται να λαμβάνουν ενισχύσεις. Εξειδικεύει τα είδη των κινήτρων, το περιεχόμενο και τον τρόπο καταβολής των προβλεπόμενων ενισχύσεων όπως είναι η φορολογική απαλλαγή, η επιχορήγηση, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου και προσδιορίζοντας τις εντάσεις και τα ύψη αυτών αναλόγως του χαρακτήρα τους ως περιφερειακού ή μη. Συγκεκριμένα για τις περιφέρειες προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2022-2027, μετά την έγκριση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης που κυμαίνονται από 5-25%. Ειδικά για τη Θεσσαλία οι μέγιστες εντάσεις ενίσχυσης ανέρχονται σε 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις και 60 και 70 % αντίστοιχα για μεσαίες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η αναπτυξιακή προοπτική των Περιφερειών και η στήριξη της περιφερειακής επιχειρηματικότητας λαμβανομένων υπόψη των αναπτυξιακών αναγκών και ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής είναι πρόκριμα για την διασφάλιση υψηλής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας», τόνισε η κα Μπίζιου.

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θεμελιώνεται στην έκθεση Πισσαρίδη και κινητοποιεί πόρους μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, δίνει στους επενδυτές ένα συγκροτημένο, ολοκληρωμένο δυναμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει και στηρίζει όλα τα αναγκαία στάδια της αναπτυξιακής αλυσίδας, από την έμπνευση μέχρι το κλειδί. Εν κατακλείδι, έχουμε ένα αναπτυξιακό νόμο που αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει η χώρα στη διάθεσή της, διανέμει τους διαθέσιμους πόρους στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής επικράτειας, καταπολεμά την γραφειοκρατία και διευκολύνει την ταχεία διεκπεραίωση επιχειρηματικών και αναπτυξιακών σχεδίων και αδειοδοτήσεων. Είναι αυτό που ζητούσε ο επιχειρηματικός και επενδυτικός κόσμος της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε η ίδια χαρακτηριστικά.

Previous ArticleNext Article