Ελασσόνα

Στέλλα Μπίζιου: Ευθύνη των γυναικών να ανατρέψουμε λάθος αντιλήψεις και νοοτροπίες

«Στην τοπική μας κοινωνία, στη Λάρισα, το Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται κυρίως από άντρες. Οι γυναίκες είναι μόλις 4 αν δεν κάνω λάθος. Σίγουρα δεν φταίει ο νόμος και οι πολιτικές για αυτή την δυσαναλογία εκπροσώπησης. Όταν μια γυναίκα ψηφοφόρος αποφασίζει ότι προτιμά να εκπροσωπείται από άνδρες, σίγουρα δεν φταίει η πολιτική για αυτό. Και εδώ πρέπει να κάνουμε οι γυναίκες την αυτοκριτική μας. Μήπως δεν έχουμε πείσει με τα έργα μας ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά το ίδιο καλά με έναν άντρα;»

Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου αποδεχόμενη πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων να συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα την ισότητα των δύο φύλων.

«Το μόνο εύκολο είναι να επιρρίψουμε τις ευθύνες στα στερεότυπα και τις παγιωμένες αντιλήψεις. Αν θέλουμε όμως να πάμε ένα βήμα μπροστά πρέπει να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση, υποψήφιες και ψηφοφόροι, γιατί δεν προτιμούμε τις γυναίκες. Οι γυναίκες δεν ψηφίζουν γυναίκες και αυτό μετριέται και σε δημοσκοπήσεις. Προτιμάνε άνδρες. Και δεν είναι θέμα έλλειψης υποψηφίων. Τα ψηφοδέλτια πλέον έχουν πολλές γυναίκες, δεν είναι ότι οι αρχηγοί των κομμάτων, στερούν το δικαίωμα στη γυναίκα να κατέβει στην πολιτική», σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά.

«Γιατί λοιπόν συμβαίνει; Μήπως δεν υπάρχουν γυναίκες καταρτισμένες να εμπλακούν με την πολιτική; Όποιος πει κάτι τέτοιο λέει ψέματα. Η σύγχρονη γυναίκα είναι μορφωμένη, ταξιδεμένη, έχει δυνατότητες και ταλέντα να υπηρετήσει οποιοδήποτε ρόλο και να συμβάλει αποτελεσματικά στην πολιτική. Μήπως δεν εμπιστευόμαστε το φύλο μας ή πιστεύουμε πως αν ψηφίσουμε άνδρα αυτός θα είναι πιο αποτελεσματικός;», αναρωτήθηκε η Λαρισαία βουλευτής.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι δεν υπάρχουν γυναικείοι και ανδρικοί ρόλοι σε κανέναν τομέα. Αυτό λέει η προσωπική εμπειρία. Υπάρχουν προσωπικές επιθυμίες και προσωπικές φιλοδοξίες. Το πού μπορεί να είναι κάποιος επιτυχημένος εξαρτάται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και τον τρόπο που αξιοποιεί τις ευκαιρίες, που του παρουσιάζονται. Το γιατί υπάρχει αυτό το έλλειμμα στην γυναικεία εκπροσώπηση είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε μεταξύ μας», εξήγησε η κα Μπίζιου προσθέτοντας πως «είναι ευθύνη δική μας, των γυναικών που ήδη είμαστε στην πολιτική, αλλά και των γυναικών συνολικά, να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα, αυτή την αντίληψη και περάσουμε το μήνυμα ότι η ενεργή συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων δεν είναι απλώς για να λέμε ότι η ισότητα γίνεται πράξη, αλλά έχει ουσιώδη αντίκτυπο στις ζωές όλων μας. Και σίγουρα δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα να υιοθετούμε ανδρικά πρότυπα για να διεκδικήσουμε μία θέση εξουσίας. Αλλά να αξιοποιούμε τα χαρακτηριστικά της γυναικείας μας φύση. Και να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα που σαν κοινωνία συνολικά μπορούμε να αποκομίσουμε από την ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών γυναικών σε οποιοδήποτε τομέα, και πολύ περισσότερο στη δημόσια σφαίρα, όπου και λαμβάνονται οι αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας».

«Η ισότητα δεν είναι ένα θέμα γυναικείο και αντρικό. Είναι ένα ζήτημα πανανθρώπινο, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό που αφορά σε όλες τις κοινωνίες και όλα τα μέλη της», κατέληξε η κα Μπίζιου.

Previous ArticleNext Article