Ελασσόνα

Στέλλα Μπίζιου: Δίνουμε στην Ελλάδα το πρώτο Παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός Αθηνών

«Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα αποτελεί ένα υπερσύγχρονο (state-of-the-art) δημόσιο Νοσοκομείο που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε παιδιά και εφήβους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, με κτηριακές υποδομές υψηλής αισθητικής μέσα σε έναν καταπράσινο χώρο.

Το συνολικό έργο για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου νοσοκομείου έχει προϋπολογισμό 160 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από πόρους του Ιδρύματος. Η πολιτεία από την μεριά της έχει αναλάβει την υποχρέωση να το στελεχώσει και ήδη έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας θα απασχολεί 700 άτομα και στην πλήρη λειτουργία του θα απασχολεί περισσότερα από 1.000 άτομα. Μάλιστα με τροπολογία του Υπουργείου Υγείας μοριοδοτείται για τις 3 προσεχείς προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικού, πλην ιατρών, για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το «Παπαγεωργίου» και το ΕΚΑΒ.

Από τα πλέον εντυπωσιακά και πρωτοποριακά χαρακτηριστικά του Νοσοκομείου είναι αναμφίβολα η πλήρης ψηφιοποίηση του και η χρήση τεχνολογίας και σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων. Προβλέπεται η λειτουργία σύγχρονου ψηφιακού περιβάλλοντος στο σύνολο των ιατρικών νοσηλευτικών και διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου. Θα εφαρμοστούν επίσης μοντέλα πληροφορικής σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα τα λεγόμενα health care information management system society, ενώ προβλέπεται σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των εγκαταστάσεων Total Facility Management.

Η χρήση τεχνολογίας αιχμής αποτελεί εγγύηση παροχής υψηλών υπηρεσιών φροντίδας σε χαμηλότερο κόστος.

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, ως εισηγήτρια του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου με αντικείμενο την υλοποίηση του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

«Η ευεργεσία είναι αλληλεγγύη έμπρακτη, που προάγει την κοινωνική συνοχή και ενδυναμώνει τις δομές του κράτους. Η ευεργεσία είναι εθνική προσφορά, που αναδεικνύει πως η ατομική δράση στοχοθετημένη υπηρετεί το συλλογικό καλό και οφείλουμε να την αναδεικνύουμε και να την τιμούμε ως μια πράξη γενναιότητας και αγάπης», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Μπίζιου.

«Το δόγμα της νέας Δημοκρατίας σχετικά με την δημόσια υγεία ήταν γνωστό στους Έλληνες πολίτες, ήδη προεκλογικά. Η έμφαση που δίνουμε, που δίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα υγείας ήταν επίσης γνωστά και το δόγμα αυτό έλαβε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά για διαμόρφωση συνθηκών στον τομέα της υγείας εφάμιλλων του ευρωπαϊκού μέσου όρου, συνθηκών που θα περιέχουν και θα διαμορφώνουν αξιοπρεπή περίθαλψη.

Εμείς δεν έχουμε προκαταλήψεις αναφορικά με την συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της υγείας. Αυτές τις συνέργειες, που γίνονται για το συμφέρον του πολίτη και χωρίς επιβάρυνση του πολίτη, τις αγκαλιάζουμε και τις προωθούμε», επεσήμανε η Λαρισαία βουλευτής, ενώ συνέχισε στηλιτεύοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν το έργο, επικαλούμενα αντίθεση με το νομικό τύπο διοίκησης και λειτουργίας του Νοσοκομείου.

«Και απέναντι σε ένα έργο τόσο σημαντικό, εμβληματικό θα έλεγα, αφού όμοιό του δεν υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα, ένα έργο για το οποίο η κοινωνία αδημονεί, που κάθε γονιός που το παιδί του πάσχει από κάποια ασθένεια ανυπομονεί αν το δει να ολοκληρώνεται, εσείς προκρίνετε τις ιδεοληπτικές σας εμμονές. Αρνείσθε να το στηρίξετε, επειδή το μοντέλο διοίκησης που εμείς προκρίνουμε, δε φέρει το ιδεολογικό σας πρόσημο. Τι λέτε στον Έλληνα Πολίτη; Ότι αν δε γίνει το Νοσοκομείο με τον τρόπο σας, ας μη γίνει καθόλου; Ας μην έχουν τα παιδιά νοσοκομείο αφού η ιδεολογική του ταυτότητα δεν ταυτίζεται με τη δική σας;

Ο πολίτης θέλει να δει το έργο, θέλει να εισπράξει το όφελος. Θέλει όταν αρρωστήσει το παιδί του να έχει ένα σύγχρονο, μοντέρνο, άρτιο νοσοκομειακό συγκρότημα, να προσφύγει και να λάβει περίθαλψη υψηλής ποιότητας.

Εσείς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, έχετε επιλέξει να δαιμονοποιήσετε τον ιδιωτικό τομέα χωρίς καμία διάκριση, και αρνείσθε εμμονικά να δείτε αυτό που βλέπουν όλα τα σύγχρονα κράτη. Θέλουμε ένα μοντέλο λειτουργίας και διοίκησης που θα κάνει πράξη το όραμα μας για καλύτερα νοσοκομεία και ποιοτικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες χωρίς καμία οικονομική τους επιβάρυνση. Το νοσοκομείο, λοιπόν, αυτό θα απολαμβάνει της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, αλλά θα λειτουργεί με τους νόμους που διέπουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Άρα, κύριοι συνάδελφοι, πρόκειται για ένα δημόσιο νοσοκομείο του οποίου ο νομικός τύπος, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, απλώς εξασφαλίζει την ευέλικτη λειτουργία και καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Σε καμία περίπτωση δεν ιδιωτικοποιείται το νοσοκομείο και σε καμία περίπτωση δεν εκχωρείται σε κανέναν άλλον η παροχή υπηρεσιών.

Αυτό που έχει σημασία και εκεί πρέπει να στεκόμαστε είναι ότι η επιλογή του τύπου του νομικού προσώπου καθόλου δεν έχει αντίκτυπο ή συνέπεια στον ασθενή και στην ποιότητα της περίθαλψής του. Η περίθαλψη θα εξακολουθεί να είναι δωρεάν», επεσήμανε η κα Μπίζιου.

«Το κοινό όραμα του υπουργείου υγείας και του ιδρύματος είναι η παροχή μιας ολοκληρωμένης περίθαλψης και φροντίδας μέσα από σύγχρονες υποδομές παροχών υγείας στους ασθενείς που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι παιδιά και έφηβοι. Η ποιοτική δημόσια υγεία, η αποτελεσματική διοίκηση των δημόσιων δομών υγείας και η αξιοποίηση της ιατρικής τεχνολογίας προς όφελος του πολίτη ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης μας και την κάνουμε πράξη», σημείωσε η βουλευτής Λάρισας, για να καταλήξει στη δευτερολογία της λέγοντας:

«Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Αντιθέτως είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις. Ο διάλογος ή η αντιπαράθεση όταν γίνονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον μπορούν να επιφέρουν ένα γόνιμο αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, η στείρα αντιπαράθεση, η φορτισμένη με ιδεολογικές αγκυλώσεις που τίποτα δεν προσφέρει στον πολίτη. Είναι λυπηρό να γίνονται αντιπαραθέσεις για λόγους μικροκομματικής πολιτικής. Στον βωμό αυτής της μικροπολιτικής να θυσιάζεται το τεράστιο όφελος του πολίτη από αυτό το έργο. Είναι λυπηρό να γράψει η ιστορία ότι μέρος της αντιπολίτευσης είπε όχι και σε αυτό το νομοσχέδιο με το οποίο δίνουμε στη χώρα ένα νοσοκομείο πρότυπο».

Δείτε στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο που ακολουθεί την εισήγηση της βουλευτού ΝΔ Ν. Λάρισας Στέλλας Μπίζιου στην Ολομέλεια της Βουλής:  https://www.youtube.com/watch?v=PvQ2jb5LuJw&t=115s

 

Previous ArticleNext Article