Ελασσόνα

Στέλλα Μπίζιου: Δίνουμε ώθηση στις στρατηγικές επενδύσεις

«Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας μας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Πάνω σε αυτούς τους άξονες κινείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής», επεσήμανε στην τοποθέτηση της η βουλευτής Λάρισας κ. Στέλλα Μπίζιου.

Η προσέλκυση επενδύσεων και η μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δημιουργείται ένα ενιαίο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων μέσα από την ενοποίηση, αναμόρφωση και βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, ενώ βελτιώνεται η λειτουργία επιμέρους θεμάτων του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου και το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την εγκατάσταση αλλοδαπών εταιρειών στην Ελλάδα.

Μετά το εμβληματικό νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα», ένα ακόμη φιλοεπενδυτικό εργαλείο έρχεται να προστεθεί στην φαρέτρα της αναπτυξιακής μας πολιτικής.

Με τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου ενοποιούνται τα βασικά νομοθετήματα περί στρατηγικών επενδύσεων, ο ν. 4608/19 και ο 3894/10 διασφαλίζοντας την απλότητα και τη σαφήνεια και εμπνέοντας ασφάλεια στους υποψηφίους στρατηγικούς επενδυτές. Αντιμετωπίζεται το διαχρονικό πρόβλημα της πολυνομίας με πληθώρα διάσπαρτων ρυθμίσεων που προκαλούν σύγχυση και δυσχεραίνουν την εφαρμογή από τους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση. Διαμορφώνεται ένας ενιαίος επενδυτικός νόμος, η «βίβλος» των στρατηγικών επενδύσεων, όπου ένας επενδυτής μπορεί να βρει ότι χρειάζεται για να προχωρήσει το επενδυτικό του σχέδιο, στην κατάθεση και στην υλοποίηση του. Βάζει φρένο στις υπέρμετρες καθυστερήσεις και στα γραφειοκρατικά προσκόμματα με στόχο να γίνει το επενδυτικό ελληνικό περιβάλλον πιο ελκυστικό. Το κράτος γίνεται σύμμαχος του ιδιωτικού επενδυτικού σχεδιασμού.

Βελτιώνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου επενδύσεων, ώστε να γίνουν πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές. Εισάγεται χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς και για την ολοκλήρωση του ελέγχου της υλοποίησης. Στόχος του νομοσχεδίου και της κυβέρνησης είναι οι φάκελοι αξιολόγησης αναπτυξιακών σχεδίων να κατατίθεται και να αξιολογούνται μέσα σε 60 μέρες.

Σημαντική καινοτομία αποτελεί η ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αφορούν σε νέους σύγχρονους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία και τομείς που περιλαμβάνουν ενδεικτικά την αγροδιατροφή, τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης, την παροχή υπολογιστικού νέφους, τα κέντρα δεδομένων και τα επιχειρηματικά πάρκα. Προκειμένου να προωθηθούν αυτές οι επενδύσεις προβλέπεται χαμηλότερος προϋπολογισμός επενδυτικού κόστους, ώστε να αναπτυχθούν στην Ελλάδα τομείς με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Αν θέλει κανείς να περιγράψει το νομοσχέδιο με τίτλους, αυτοί είναι οι σημαντικότεροι:

  • Περιλαμβάνει νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων που προωθούν σύγχρονους τομείς της οικονομίας
  • Μειώνει το μέγεθος του συνολικού προϋπολογισμού για τον χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγική
  • Εισάγει κεφαλαιακά κίνητρα, πέραν των φορολογικών, σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων
  • Εισάγει ειδικές προβλέψεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων.
  • Αναθέτει σε ιδιωτικούς φορείς τμήματος της αδειοδοτικής διαδικασίας και της παρακολούθησης της υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων προκειμένου να επιτευχθεί η επιτάχυνση
  • Εισάγονται νέες χρήσεις γης (κέντρα δεδομένων – data centers, κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων κινηματογραφικών παραγωγών – studios) προκειμένου νέες οικονομικές δραστηριότητες να επωφεληθούν από τo παρεχόμενo στις στρατηγικές επενδύσεις κίνητρo χωροθέτησης
  • Ενισχύονται επενδύσεις στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

«Κάθε νομοθετική μας πρωτοβουλία αναδεικνύει την σταθερή βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να βαδίσει στον δρόμο της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σταθερό φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, που θα καταστήσει την Ελλάδα επενδυτικό προορισμό και στην μετά covid εποχή.

Microsoft, Pfizer, Digital realty, Cisco και τώρα Amazon αποδεικνύουν ότι η στρατηγική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς. Η χώρα μας, έχει γίνει πόλος έλξης μεγάλων και εμβληματικών επενδυτών. Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της αναπτυξιακής πορείας και με τους χρηματοδοτικούς πόρους που εξασφαλίσαμε, θα οικοδομήσουμε ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, ικανό να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και να δημιουργήσει νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας», κατέληξε στην τοποθέτησή της η κα Μπίζιου.

Previous ArticleNext Article