Ελασσόνα

Στέλλα Μπίζιου: Απλοποιούμε τη ζωή του σύγχρονου αγρότη

«Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει στρατηγική και σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, μια στρατηγική που κινείται αναντίρρητα στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, της μεταρρύθμισης, της προώθησης της επιχειρηματικότητας αλλά και της διευκόλυνσης της καθημερινότητας του αγρότη».

Με τα λόγια αυτά τοποθετήθηκε στη Βουλή η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, μιλώντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του πρωτογενούς τομέα στη χώρα, ενός τομέα «κομβικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Το νομοσχέδιο προτείνει ρυθμίσεις εξαιρετικής κρισιμότητας για την δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος για τις αγροτικές οικονομικές δράσεις. Πρωτίστως τέτοια είναι η ρύθμιση που αφορά στην αδειοδότηση των οικονομικών δραστηριοτήτων που υπάγονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», υποστήριξε η Λαρισαία βουλευτής σημειώνοντας πως «η απλούστευση των διαδικασιών της διοίκησης και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων αδειοδότησης δεν είναι απλά ένα τεχνικό ζήτημα. Είναι ζήτημα ευρύτερης θεσμικής και οικονομικής σημασίας».

Εμείς ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του σύγχρονου Έλληνα και ευρωπαίου επιχειρηματία, απαιτήσεις όπως η ταχύτητα, η ευελιξία, η αποτελεσματικότητα. Η έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και η μετάβαση στην επόμενη μέρα δεν προϋποθέτει μόνο οικονομικές αλλά και θεσμικές υπερβάσεις. Στόχος μας είναι η δημιουργικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να βρουν ένα πρόσφορο έδαφος χωρίς γραφειοκρατικά αναχώματα» σημείωσε η κα Μπίζιου, εξηγώντας πως αυτό το νομοσχέδιο «εξυπηρετεί τον επαγγελματία του πρωτογενούς τομέα, τον σύγχρονο αγρότη. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις απλουστεύονται οι διαδικασίες που αφορούν τις υδατοκαλλιέργειες, τα κτηνιατρεία, τις κτηνιατρικές κλινικές, την εκτροφή ζώων συντροφιάς, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

«Προερχόμενη από μια περιοχή της οποίας η οικονομία  στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κτηνοτροφία, μπορώ να επιβεβαιώσω την σπουδαιότητα των ρυθμίσεων αυτών για τους κτηνοτρόφους. Περιοχές όπως η Ελασσόνα βασίζονται στην κτηνοτροφική οικονομία για την ανάπτυξη του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και ξέρω ότι οι άνθρωποι της κτηνοτροφίας υποδέχονται με ενθουσιασμό τέτοιες ρυθμίσεις», τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.

«Το νομοσχέδιο  απλοποιεί και επανασχεδιάζει τις διαδικασίες που απαιτούνται για να λειτουργήσουν αυτές οι δραστηριότητες. Ξεπερνάει γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του αγροτικού κτηνοτροφικού και αλιευτικού τομέα. Θεσμοθετείται προθεσμία 50 ημερών εντός της οποίας η αρμόδια αρχή οφείλει είτε να χορηγήσει έγκριση για την ίδρυση της εγκατάστασης είτε να την απορρίψει. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία τότε θεωρείται ότι υπάρχει σιωπηρή έγκριση. Παύει ο ενδιαφερόμενος να είναι δέσμιος συστήματος και της γραφειοκρατίας αναμένοντας απάντηση στο αίτημα του για χρονικό διάστημα που μπορεί να πάρει ίσως και έξι μήνες ίσως και ένα χρόνο», εξήγησε η κα Μπίζιου, αναλύοντας τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

«Το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης τόσο με το σημερινό όσο και με το προ μηνός νομοσχέδιο νομοθετεί με γνώμονα την βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του κράτους, την αλλαγή της διοικητικής κουλτούρας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις διοίκησης πολιτών. Με λίγα λόγια νομοθετεί για την δημιουργία μιας διοίκησης φιλικής προς το χρήστη», κατέληξε στην ομιλία της η Λαρισαία βουλευτής.

Previous ArticleNext Article