Βγαίνουν ξανά οι σπαρτικές στον θεσσαλικό κάμπο μετά το πτωτικό γύρισμα στις τιμές βάμβακος

Όπως μεταφέρουν στην Agrenda καλά οργανωμένοι και έμπειροι παραγωγοί βάμβακος, αλλά και στελέχη της εγχώριας αγοράς, αρκετοί αγρότες, που προσδοκούσαν σε μια επιστροφή της τιμής του σύσπορου στην περιοχή των 75 λεπτών προκειμένου να κλείσουν τα βαμβάκια που έχουν παραδώσει, αποφάσισαν τα τελευταία 24ωρα να συνεχίσουν τις σπορές χειμερινών σιτηρών σε όσα χωράφια είχαν φυλάξει για την άνοιξη.

Αρκετοί προεξοφλούν μια σοβαρή μείωση των εκτάσεων βάμβακος για το 2023 και ίσως γι’ αυτό τον λόγο, εκκοκκιστές πληρώνουν 6 με 7 λεπτά πάνω από την τιμή ημέρας σε ορισμένους γνώριμους και μεγάλους παραγωγούς, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιορίσουν τη διαρροή των εκτάσεων προς τα χειμερινά σιτηρά.

Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου που λήγουν σε οχτώ ημέρες (23 Νοεμβρίου first call, 12 Δεκεμβρίου λήξη) κινήθηκαν με απώλειες 1,5% την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ενώ ενισχύθηκε στα 1,04 δολάρια το ευρώ, κάτι που έρχεται να χαλάσει περαιτέρω τις τιμές.

Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν κληθούν οι παραγωγοί να κλείσουν τελικά την τιμή για το προϊόν που έχουν παραδώσει στα εκκοκκιστήρια, με τις ανοιχτές ποσότητες να είναι αρκετές και ενδεικτικά να προσεγγίζουν το 60% της συνολικής παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο.

Παρά τις ευκαιρίες που έδωσε η αγορά για κλεισίματα σε καλύτερες των σημερινών τιμών, από 1 ευρώ (2 φορές, μια τον Σεπτέμβριο και μια τον Ιούνιο) μέχρι και τα 76 με 77 λεπτά στην τελευταία ανοδική αντίδραση της αγοράς στις αρχές Νοεμβρίου, αρκετοί παραγωγοί αγνόησαν τα σημάδια της αγοράς για κλείσιμο.

Πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με το χειρότερο σενάριο της φετινής χρονιάς, δηλαδή να κλείσουν όλη την παραγωγή τους σε τιμές πέριξ των 68 λεπτών το κιλό (παραδοτέα), επίπεδο που πριν την τελευταία διόρθωση, είχε να ακουστεί από τον περσινό Νοέμβριο στην ελληνική αγορά.

agronews.gr