Λάρισα

«Σηκώνει» το θέμα των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου ο ΣΥΡΙΖΑ: Σκιές εμπλοκής πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων

Στο ανώτατο επίπεδο αναδεικνύει το μείζον θέμα της λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου στη Λάρισα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορά που κατέθεσε ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Παιδείας κ. Νίκος Φίλης μαζί με τον Λαρισαίο βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη και την επίσης βουλευτή Μερόπη Τζούφη.

Στην αναφορά τους επισυνάπτουν την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) για το “λουκέτο” στα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου Λάρισας.

Στην ανακοίνωση η Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. τονίζει ότι τα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου, από τα μεγαλύτερα περιφερειακά ιδιωτικά σχολεία της χώρας και το μοναδικό εκπαιδευτήριο της πόλης, που πληρώνει κανονικά και σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, υποχρεώνεται σε λουκέτο με μια «περίεργη» δικαστική απόφαση που προκαλεί ερωτηματικά. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσοσμη υπόθεση απόπειρας μια ομάδας εκκλησιαστικών παραγόντων, επιχειρηματιών και πολιτευτών να κλείσει το σχολείο και να διαμοιραστούν τα ιμάτιά του στους “εκλεκτούς”.

Ακόμα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι στους δύο αιώνες λειτουργίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης, και ιδίως μετά την Μεταπολίτευση, δεν έχει καταγραφεί ποτέ κλείσιμο ιδιωτικού σχολείου για γραφειοκρατικούς κι όχι για ουσιαστικούς λόγους. Το κλείσιμο ενός εκπαιδευτηρίου με 1200 παιδιά και πάνω από 200 εργαζόμενους είναι μέγα κοινωνικό ζήτημα που αφορά μια ολόκληρη πόλη. Η καυτή πατάτα είναι τώρα στα χέρια της Υπουργού Παιδείας, η οποία θα πρέπει να διαπιστώσει με επείγουσα αυτοψία εμπειρογνωμόνων, εάν η μελέτη στατικής επάρκειας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και εάν η υγεία και η ασφάλεια των μαθητών είναι διασφαλισμένη!

Παρατίθενται το πλήρες κείμενο της αναφοράς και η σχετική ανακοίνωση: «Η ακατανόητη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που αρνείται να αξιώσει από τον ΕΟΠΠΕΠ τον έλεγχο του φακέλου των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου οδηγώντας έτσι το σχολείο σε κλείσιμο έχει προκαλέσει ξέσπασμα οργής χιλιάδων πολιτών στη Λάρισα. Όχι μόνο γονέων, μαθητών και εργαζόμενων, αλλά και απλών πολιτών που είναι εξαγριωμένοι από την εξόφθαλμη προσπάθεια κοινωνικών και επιχειρηματικών κύκλων της πόλης να μπει λουκέτο στο σχολείο και να διαμοιραστούν τα «ιμάτιά» του.

Υπολόγισαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Θεώρησαν ότι η γενικευμένη απάθεια της ελληνικής κοινωνίας θα λειτουργήσει και σε αυτή την περίπτωση και ότι οι γονείς και κηδεμόνες των 1200 μαθητών και οι 200 και πλέον εργαζόμενοι θα αποδεχτούν μοιρολατρικά την πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση να κλείσει ένα σχολείο για …γραφειοκρατικούς λόγους! Όμως το συγκεκριμένο σχολείο έχει δεκαετίες ιστορίας και προσφοράς στην τοπική κοινωνία που δεν μπορούν να σβήσουν με μια δικαστική απόφαση ή λόγω της επιλεκτικής στάσης των αρχών που για άλλους διυλίζουν τον κώνωπα και για άλλους καταπίνουν την κάμηλο.

Στο δύσκολο κλίμα των τελευταίων ημερών έχει προστεθεί και η μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση από το θάνατο της ιδρύτριας του σχολείου Μαίρης Ράπτου που άφησε την τελευταία της πνοή την Τετάρτη, μετά από 65 χρόνια μεγάλης προσφοράς στα εκπαιδευτικά δρώμενα. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στον Ι.Ν. Αγίου Αχιλλείου στη Λάρισα.

Χιλιάδες πολιτών στις κινητοποιήσεις με τη συμπαράσταση ΟΙΕΛΕ και ΣΙΕΛΒΕ

Οι περίεργες διαρροές των προηγούμενων ημερών σε συγκεκριμένα ΜΜΕ για το «λουκέτο» στα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου (ενώ στους δικηγόρους του σχολείου δεν είχε ανακοινωθεί απολύτως τίποτε!!) και η αιφνιδιαστική ενημέρωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας την περασμένη Τετάρτη ότι το σχολείο κλείνει και ότι τα παιδιά πρέπει άμεσα να μετεγγραφούν ενώ καλά-καλά δεν είχε ακόμη καθαρογραφεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, πυροδότησε την οργή γονέων και εργαζόμενων. Όλες και όλοι κατάλαβαν ότι ένα περίεργο παιχνίδι παίζεται στις πλάτες 1500 ανθρώπων και των οικογενειών τους, όταν κάποιοι εδώ και ημέρες γνώριζαν ήδη μια δικαστική απόφαση που επισήμως δεν είχε ακόμη εκδοθεί!

Με το άκουσμα της ενημέρωσης αυτής από τη Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ήδη είχε ξεκινήσει να …τοποθετεί μαθητές σε άλλα σχολεία (!), σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί και εκατοντάδες γονείς μετέβησαν στο κτήριο της Διεύθυνσης ζητώντας εξηγήσεις από την Διευθύντρια κ. Καραγιώργου, η οποία αποποιήθηκε των ευθυνών της και τελικά φυγαδεύτηκε από περιπολικό, καθώς το πλήθος αρνούνταν να φύγει από το χώρο.

Το πρωί της Πέμπτης εκατοντάδες μαθητές του Λυκείου μαζί με εξοργισμένους γονείς και κηδεμόνες των Εκπαιδευτηρίων διαδήλωσαν την ένστασή τους για την περίπτωση αναστολής λειτουργίας του σχολείου πρώτα μπροστά στο κτήριο της Περιφέρειας, επιδίδοντας ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Πινακά, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Στη συνέχεια η τεράστια πορεία δύο χιλιάδων και πλέον ανθρώπων στους οποίους είχαν προστεθεί και απλοί πολίτες, έφτασε στο κτήριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, όπου κλιμάκιο εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων συζήτησαν με το Διευθυντή για τις βαρύτατες συνέπειες, με βασικότερες τον αντίκτυπο στις ψυχοσύνθεση των μαθητών, που θα έχει η πιθανή αναστολή λειτουργίας του σχολείου.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο των εκπαιδευτηρίων μεγάλη συγκέντρωση γονέων που ενημερώθηκαν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τη νομική εκπρόσωπο του σχολείου για τις τελευταίες εξελίξεις. Στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης συμμετείχε ενεργά εκπροσωπώντας την ΟΙΕΛΕ και τον ΣΙΕΛΒΕ ο Δημήτρης Σελέκος, Πρόεδρος του Συλλόγου μας στη Βόρεια Ελλάδα και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και στα παιδιά που κινδυνεύουν να μείνουν εκπαιδευτικά ανέστια στη μέση της χρονιάς. Ο Πρόεδρος του ΣΙΕΛΒΕ μίλησε στη μεγαλειώδη συγκέντρωση γονέων και μαθητών και ταυτόχρονα προχώρησε σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, μεταφέροντας τη θέση της ΟΙΕΛΕ και του Συλλόγου για άμεσο έλεγχο του φακέλου του σχολείου από τον ΕΟΠΠΕΠ και αυτοψία του κτηρίου από εμπειρογνώμονες.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, όπου εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και μαθητών εκθέτουν στην Διευθύντρια το πρόβλημα ζητώντας την άμεση παρέμβασή της. Μετά τη λήξη της συνάντησης οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν με πορεία προς την Πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας.

Αύριο, Σάββατο, θα γίνει νέα μεγάλη κινητοποίηση με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων. Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου δεν καταθέτουν τα όπλα, θα αγωνίζονται μέχρι να διασφαλιστεί η λειτουργία του σχολείου, η ψυχική ηρεμία των μαθητών και οι δουλειές των εκατοντάδων εργαζόμενων.

Οι μαθητές του σχολείου συγκινούν

Εκατοντάδες μαθητές του Δημοτικού και του Λυκείου ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις φόβου, άγχους και αναστάτωσης. Ο αποχωρισμός από το οικείο περιβάλλον, από τις τάξεις, τους συμμαθητές, τους φίλους και τους δασκάλους είναι οδυνηρός. Τα παιδιά του σχολείου δίνουν κι αυτά στο πλευρό των γονέων και των εργαζόμενων τη δική τους μάχη να μείνει το σχολείο ανοιχτό.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κι αυτά στους δρόμους της Λάρισας για να στηρίξουν το σχολείο τους, να φωνάξουν, να εκφράσουν την αγανάκτησή τους. «Μην αγγίζετε το σχολείο μας», «δεν κλείνουν σχολεία στη δημοκρατία» ήταν τα συνθήματα που έβγαιναν μέσα από τις παιδικές ψυχές, τις παιδικές καρδιές.

Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιες αρχές θα λάβουν το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν οι μαθητές, οι γονείς και οι εργαζόμενοι και θα εργαστούν, ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα και το σχολείο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, με ταυτόχρονη διασφάλιση των απαιτούμενων όρων ασφάλειας.

Το λόγο έχει πλέον η Υπουργός Παιδείας.»

Previous ArticleNext Article