Ελασσόνα

Σεισμός: Πάνω από 25 ναοί υπέστησαν ζημιές – Προσπάθειες να σωθούν κειμήλια

Ισχυρό πλήγμα υπέστησαν ναοί στους δήμους Λάρισας, Τυρνάβου και Ελασσόνας, μεταξύ αυτών ναοί που χρονολογούνται 500 χρόνια πριν.

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια οι αρχαιότητες στην πόλη της Λάρισας άντεξαν στα 6,3 Ρίχτερ.

Το σύγχρονο κτήριο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, όπου εκτίθενται 6.000 αρχαία αντικείμενα δεν έχει υποστεί βλάβες, ούτε το Μπεζεστένι στο λόφο του Φρουρίου, στο οποίο είχαν γίνει εργασίες επισκευής στους τοίχους.

Ανησυχία προκαλεί το Γενί Τζαμί στο κέντρο της πόλης, όπου εντοπίστηκαν βλάβες στον μιναρέ και για το λόγο αυτό ο Δήμος Λαρισαίων έχει φράξει το σημείο και δεν επιτρέπεται η διέλευση των πεζών.

Διαφορετική είναι η κατάσταση στους Ιερούς Ναούς. Όπως σημείωσε η κ. Σδρόλια μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας πάνω από 25 ναοί έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές με τους περισσότερους από αυτούς να σώζονται και να υπάρχει η ελπίδα διατήρησής τους με τις απαραίτητες επιδιορθώσεις.

Μεταξύ αυτών και Ναοί 500 ετών όπως ο Άγιος Νικόλαος Τουραχάν στην πόλη του Τυρνάβου από τον οποίο κατέρρευσε το κωδωνοστάσιο και στο Δομένικο Ελασσόνας.

Σημαντικότατες ζημιές έχει υποστεί ο Άγιος Νικόλαος στο Πραιτώρι Ελασσόνας, την Αμυγδαλέα και στο Κουτσόχερο. Στο Κουτσόχερο μάλιστα, σημαντικές ζημιές καταγράφονται στον νεότερο Ναό όπου κατέρρευσαν οι πέτρινοι τοίχοι του ενώ ο διπλανός ναός που χτίστηκε στα τέλη του 1700 ισοπεδώθηκε. “Είναι αξιοπερίεργος ο τρόπος κατάρρευσης” σημείωσε η κ. Σδρόλια και πρόσθεσε, πως σχετίζεται με τον τρόπο κατασκευής του.

Αναφερόμενη στα κειμήλια που φυλάσσονταν στους κατεστραμμένους ναούς, διαβεβαίωσε πως “Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε όσα περισσότερα κειμήλια μπορέσουμε μόλις σταματήσουν οι μετασεισμοί”

ertnews.gr

Previous ArticleNext Article