Ελασσόνα

Σε Κρανιά και Δρυμό: Γιορτές Λόγου και Τέχνης 2023

Το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας (ΔΙ.Κ.Ε.ΕΛ.) διοργανώνει τις διήμερες «ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ 2023» στις 17 Ιουνίου στον Δρυμό και στις 18 Ιουνίου στην Κρανέα Ελασσόνας, στις 7 το απόγευμα.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοχωρίου «Άγιος Δημήτριος», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυμού Ελασσόνας και τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κρανέας Ελασσόνας ΜΕΣΚΕ. Το φετινό θέμα των Γιορτών Τέχνης και Λόγου του ΔΙ.Κ.Ε.ΕΛ., είναι η «Μετανάστευση». Ειδικότερα οι «ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ 2023» περιλαμβάνουν: Η πρώτη ημέρα της διημερίδας θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Δρυμού Ελασσόνας μεθαύριο Σάββατο 17 Ιουνίου, ώρα 7 μ.μ., και η δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Κρανέας Ελασσόνας την Κυριακή 18 Ιουνίου, ώρα 7 μ.μ., με ομιλητές τους κ.κ.:
– Βασίλη Φ. Πλάτανο, συγγραφέα με ομιλία για τους «Ελασσονίτες Μετανάστες στην Ευρώπη στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και στην Αμερική στα τέλη του 19ου και 20ού αιώνα».
– Γιάννη Ζαρλαδάνη, πρόεδρο Κοινότητας Μεσοχωρίου και πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοχωρίου «Άγιος Δημήτριος». Η ομιλία του έχει τίτλο «Μετανάστευση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη δεκαετία του 60-΄70».
– Θωμά Ν. Λιόλιο φιλόλογο εκδότη, ο οποίος θα αναλύσει την ποιητική συλλογή του Ελασσονίτη ποιητή Νικόλα Αλβιώτη, με τίτλο: «Ο Λόγος του Πυρός».
– Βασίλη Ζαρζώνη εκπαιδευτικό και συγγραφέα στην παρουσίαση δύο βιβλίων για τη «Μετανάστευση».
Δύο συγγραφέων από την Κρανέα Ελασσόνας, της Αγλαΐας Μπλιούμη αναπληρώτριας καθηγήτριας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ με το βιβλίο «Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη Αστυάνακτα» από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και της Χρύσας Μαστοροδήμου ποιήτριας, συγγραφέα και εκπαιδευτικού με το βιβλίο «Τα τεμάχια» από τις εκδόσεις Βακχικόν. Οι χοροί που θα παρουσιαστούν από τους συμμετέχοντες Συλλόγους είναι:
* Το χορευτικό του Δικτύου Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της επαρχίας Ελασσόνας, θα παρουσιάσει χορούς της Ηπείρου με τίτλους: Πωγωνίσιος, Φυσούνι, Ζαγορίσιος, Παραμυθιά, Παδιώτικο- Ριχτό στα 3.
* Το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοχωρίου «Άγιος Δημήτριος», θα παρουσιάσει τους εξής χορούς: 1. Ξενιτεμένο μου πουλί. 2. Σου στέλνω μάνα επιλογή. 3. Άσπρα μου πουλιά (Ζαγορίσιος). 4. Λιώσανε τα χιόνια. 5. Ριχτό στα τρία.
* Το Εφηβικό Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού Ελασσόνας θα παρουσιάσει τους εξής χορούς: Συρτός, Ζωναράδικος, Μπαιντούσκα, Καλλίνιτικος.
Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κρανέας Ελασσόνας ΜΕΣΚΕ, θα παρουσιάσει παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, με κυρίες του χωριού να χορεύουν και ταυτόχρονα να τραγουδούν, διατηρώντας τα παλιά έθιμα του τόπου τους. Τα τραγούδια που θα ερμηνευτούν είναι: 1. Το δεντρί. 2. Τώρα Μάη τώρα δροσιά. 3. Κάτω στ΄ αφράτα μάρμαρα. 4. Μία κόρη που είδα σήμερα.
Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει από την εκπαιδευτικό και γραμματέα του ΔΙ.Κ.Ε.ΕΛ. Λαμπρινή Διαμάντη. Η επιμέλεια των εκδηλώσεων είναι της Ελένης Μπλιούμη εκπαιδευτικού και πρόεδρου του ΔΙ.Κ.Ε.ΕΛ.
Previous ArticleNext Article