Ελασσόνα

«S.O.S.» για τον δρόμο προς το «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη

Ηχηρό «S.O.S.» εκπέμπει ο δρόμος που οδηγεί στην ιστορική Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο»

Τσαριτσάνης (βρίσκεται 8 χλμ. βόρεια της ιστορικής κοινότητας), αφού η διάβρωση του εδάφους και οι καταστροφές σε 3-4 επικίνδυνα σημεία του ασφαλτοστρωμένου δρόμου…«βγάζουν μάτια». Υπενθυμίζεται ότι πριν αρκετά χρόνια, στις 28 Οκτωβρίου του 2013, είχαν γίνει τα εγκαίνια και παραδόθηκε για χρήση ο συγκεκριμένος δρόμος 7,5 χιλιομέτρων που συνδέει το ιστορικό μοναστήρι της Τσαριτσάνης με τη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης και είχε κατασκευάσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο δρόμος εξυπηρετεί όχι μόνο τους επισκέπτες και προσκυνητές της Μονής αλλά και δεκάδες κτηνοτρόφους της περιοχής, που καθημερινά πηγαινοέρχονται στις μονάδες τους και στα ζώα τους.
Οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις επέτειναν το πρόβλημα της διάβρωσης και ο δρόμος χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις, αφού η όλη κατάσταση έγινε επικίνδυνη.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπαν στην «Ε», θορυβημένοι και ανήσυχοι, επισκέπτες του μοναστηριού και κτηνοτρόφοι, που συχνά πυκνά ανηφορίζουν προς την περιοχή και χρησιμοποιούν τον δρόμο: «Χρειάζεται να επέμβουν άμεσα Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Ελασσόνας, να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες…». «Η κατάσταση είναι σοβαρή». «Θα κοπεί ο δρόμος… πρέπει να το προλάβουμε». «Θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα». «Είμαστε στα όρια… να φύγει ο δρόμος!».
Ήδη, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου μόνος του, προχώρησε στην τοποθέτηση προσωρινής σήμανσης και προειδοποιητικών σε συγκεκριμένα σημεία, για να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις. Η σοβαρότητα των ζημιών που υπάρχουν στον δρόμο αποτυπώνεται στις φωτογραφίες της «Ε», με ό,τι αυτό έχει να κάνει με την ασφαλή διέλευση των διερχόμενων οχημάτων. Από το περασμένο καλοκαίρι, ήδη έχουν ενημερωθεί με σχετικό έγγραφο της Ι. Μητρόπολης Ελασσόνας για τα προβλήματα του δρόμου η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Ελασσόνας, χωρίς να υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη στο όλο θέμα. Πάντως, κάποια στιγμή κλιμάκιο τεχνικών υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισκέφθηκε τον δρόμο για να δει τα προβλήματα. «Δεν ζητούμε κάτι για το μοναστήρι μας. Μας ενδιαφέρει η ασφαλής διέλευση του κόσμου, των προσκυνητών, των κτηνοτρόφων, των κυνηγών, όλων αυτών που χρησιμοποιούν τον δρόμο…», θα υπενθυμίσει στην «Ε», ανάμεσα στα άλλα, ο «αθόρυβος» και πράος ηγούμενος της Μονής – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου.
Τέλος, δοθείσης ευκαιρίας, εκτός των όσων περιγράφονται παραπάνω, να θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος που οδηγεί στο ιστορικό μοναστήρι «Βαλέτσικο»… δεν έχει σήμανση ούτε στηθαία ασφαλείας σε όλα τα επικίνδυνα σημεία του και βέβαια χρειάζεται συμπληρωματική σήμανση. Είναι ώρα να επέμβουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες…

Πηγή: eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article