Ελασσόνα

Πυροσβέστες: Πιο αναγκαία από ποτέ η δημιουργία βάσης ελικοπτέρου στον Όλυμπο για άμεση διακομιδή τραυματιών

Μία ακόμη εκδρομή στον Όλυμπο βάφτηκε στο αίμα το Σαββατοκύριακο για έναν 40χρονο Σλοβάκο, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν έπεσε σε χαράδρα στη θέση «Λούκι».

Για το εν λόγω περιστατικό κινητοποιήθηκε άμεσα η ορειβατική ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία βρισκόταν ήδη στην περιοχή για άλλο συμβάν διάσωσης, προσέγγισε τον βαριά τραυματισμένο άνδρα και τον μετέφερε στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος».

Στη συνέχεια παραδόθηκε σε ελικόπτερο Super Puma της Αεροπορίας Στρατού και διακομίσθηκε στο ελικοδρόμιο της 24ης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ωστόσο, τελικά ο 40χρονος δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Αυτό είναι ένα ακόμη τραγικό περιστατικό που συνέβη στο «βουνό των Θεών» με τους Πυροσβέστες να κάνουν πλέον έκκληση προς την Πολιτεία ώστε να μεριμνήσει για την κατασκευή βάσης ελικοπτέρου στην περιοχή προκειμένου να γίνεται άμεσα και έγκαιρα η διακομιδή κάθε τραυματία στο νοσοκομείο.

Να απλοποιηθεί ο τρόπος προσέγγισης και μεταφοράς

Ιδιαίτερη αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν από τον πρόεδρο της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος τονίζει στο GRTimes την ανάγκη κατασκευής βάσης ελικοπτέρου με διασωστικό πλήρωμα προκειμένου «να απλοποιηθεί ο τρόπος προσέγγισης και μεταφοράς τραυματιών στον Όλυμπο. Ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε ένα μοντέλο Ευρωπαϊκό γιατί και το Πυροσβεστικό προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του. Ξέρετε, μετά τη δύση του ηλίου δεν επιτρέπεται να προσεγγίσεις το βουνό. Κι όμως υπάρχει κόσμος που έρχεται από το εξωτερικό, που δε γνωρίζει τα μονοπάτια ή δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσπαθεί να ανέβει σε αυτό».

Κάποιοι που επιχείρησαν να ανέβουν είχαν υψοφοβία και δεν το γνώριζαν

Ο κ. Ιωαννίδης δεν παραλείπει να σημειώσει πως ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει πως «άλλο πράγμα είναι πεζοπορία, άλλο η ορειβασία και άλλο η αναρρίχηση. Για να κάνεις αναρρίχηση πρέπει να έχεις γνώσεις. Πεζοπορία θεωρείται μέχρι τα 2.000 μέτρα. Από εκεί και πέρα, για να προχωρήσεις πρέπει να έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό γιατί τα μονοπάτια είναι πιο δύσβατα και πιο επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων. Εμείς έχουμε συναντήσει περιπτώσεις ατόμων που είχαν υψοφοβία, δεν το γνώριζαν και παρ’ όλα αυτά επιχείρησαν να ανέβουν στον Όλυμπο», προσθέτει.

«Όταν επιχειρεί κάποιος να φτάσει τόσο ψηλά, μπορεί να συμβούν διάφορα για τα οποία πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Για παράδειγμα μπορεί να πάθει γαστρεντερίτιδα, οι ανοσοποιητικές αντοχές του κάθε ανθρώπου αλλάζουν όταν φτάνουν σε ένα μεγάλο υψόμετρο. Και εμείς συνέχεια ανεβοκατεβαίνουμε. Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τα σημεία, να εντοπίσουμε τους τραυματίες, να τους κατεβάσουμε εγκαίρως και να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που κάποιες φορές για να υλοποιηθεί, μπορεί να χρειαστεί και μια μέρα. Αντίθετα εάν υπάρχει διαθέσιμο ελικόπτερο σε κοντινή απόσταση, μπορεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο να προσεγγίσει το σημείο και ο τραυματίας να διακομισθεί πολύ πιο γρήγορα στο νοσοκομείο» συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας στο GRTimes.

Ανεβαίνουν στον Όλυμπο με παντόφλες και σανδάλια

Η άγνοια του δύσβατου της περιοχής είναι το ένα στοιχείο που οδηγεί πολλές φορές σε τραυματισμούς ανθρώπων που επιχειρούν να ανέβουν στον Όλυμπο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ωστόσο, εκείνο που λείπει είναι ο σωστός εξοπλισμός.

«Έχουμε κληθεί πάρα πολλές φορές, να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού. Υπάρχουν ας πούμε περιπατητές ή αναρριχητές που επιχειρούν να ανέβουν στο βουνό με σανδάλια και παντόφλες. Το βουνό θέλει έναν σεβασμό. Δεν είναι μια απλή βόλτα. Πρέπει να έχεις και τις σχετικές γνώσεις, αλλά να γνωρίζεις και τα μονοπάτια. Πρέπει να υπάρχει ένα ειδικό περίπτερο που να καταγράφει ποιοι είναι στο βουνό και ποιες δραστηριότητες εκτελούν. Όπως γίνεται σε όλες τις ορεινές περιοχές, των σύγχρονων κρατών της Ευρώπης. Επιπλέον όποιος επιχειρεί να ανέβει, καλό θα ήταν να καταβάλει ένα συμβολικό ποσό, το οποίο θα διαχειρίζεται το κράτος ώστε να εξοπλίζει διασωστικά τις επικίνδυνες περιοχές» καταλήγει ο κ. Ιωαννίδης.

grtimes.gr

Previous ArticleNext Article