Ελλάδα

Πρόταση για άνοιγμα της εστίασης με «ραντεβού για φαγητό»

Στην εκπομπή «Έτσι κι αλλιώς» μίλησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και ανέλυσε όλα τα νέα στοιχεία για την πανδημία  που αφορούν τη Λάρισα το τελευταίο διάστημα. «Στη Λάρισα διαπιστώνουμε μια μικρή αύξηση. Δεν είμαστε όπως πριν από τις γιορτές. Για παράδειγμα ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι γύρω στο 1. Βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης της πανδημίας σε χαμηλά επίπεδα. Είμαστε στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου. Επίσης τα λύματα δείχνουν μια μικρή αύξηση», ανέλυσε.

Τοποθετήθηκε και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου που εκκίνησε χθες σε ολόκληρη τη χώρα. «Ελπίζουμε να  τηρηθούν τα πρωτόκολλα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Να μην ξεχυθούν στους δρόμους κάνοντας «μπουλούκια» και μην  περιμένουν έξω από τα μαγαζιά για πολλές ώρες. Ας τα κάνουμε όλα με μέτρο. Δεν θέλουμε αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Να δούμε τα στοιχεία και αν μπορούμε να ανοίξουμε κι άλλες δραστηριότητες», σχολίασε.

Τι συζητιέται για το άνοιγμα της εστίασης

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο άνοιγμα της εστίασης και αποκάλυψε ότι συζητήθηκε πρόταση να ανοίξει η λειτουργία με ραντεβού. «Θέλουμε να ανοίξουμε στην εστίαση αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάμε με τα κρούσματα. Να δούμε τον εμβολιασμό και τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο εμβολιασμός θα μας μειώσει την νοσηρότητα. Δεν θέλουμε τα κρούσματα που χρειάζονται νοσηλεία. Εάν έχουμε μια ικανοποιητική ροή εμβολιασμών θα δούμε και όλα θα τα συνεκτιμήσουμε. Αν πάμε καλά θα ανοίξουμε και την εστίαση και βέβαια θα ειδικεύσουμε τους κανόνες που θα γίνει το άνοιγμα. Θέλουμε να ανοίξουμε την εστίαση με όσο γίνεται πιο ασφαλή τρόπο. Έγιναν υπερβολές στο προηγούμενο άνοιγμα  Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όπως πρέπει δεν θα ανοίξουν. Ακούστηκε η πρόταση για να πάμε για φαγητό με ραντεβού. Να κλείνεις την ώρα και να παραγγέλνεις το μενού. Υπάρχουν οι προτάσεις για αξιοποίηση εξωτερικών χώρων με σόμπες. Αλλά θέλει λίγο σκέψη ακόμη, να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα και να βρούμε τις σωστές λύσεις για να ανοίξει και αυτή η λειτουργία», περιέγραψε.

Εμβολιασμός και στα ιδιωτικά ιατρεία;

Μάλιστα μίλησε και για την πορεία του εμβολιασμού βάζοντας ίσως για πρώτη φορά στο κάδρο και τα ιδιωτικά ιατρεία. «Με τον τρόπο του εμβολιασμού είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί γίνεται με ασφάλεια. Θα ήθελα να δω περισσότερα εμβόλια. Δεν μας καλύπτουν τα 8000 που κάνουμε ημερησίως. Όλα εξαρτώνται από την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Μόλις έχουμε ένα δεύτερο και ένα τρίτο εμβόλιο στην πορεία θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Τα εμβόλια που θα είναι σε πιο φυσιολογικές συνθήκες φύλαξης θα μπορούν να γίνονται και σε ιδιωτικά ιατρεία. Έτσι θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα νούμερα εμβολιασμών την ημέρα. Δεν θα ήθελα ο εμβολιασμός να γίνει στα φαρμακεία», σημείωσε.

Τέλος τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την άθληση σε εξωτερικό χώρο αρκεί να τηρούνται τα μέτρα. «Δεν θέλουμε συναθροίσεις 10 ατόμων σε εξωτερικό χώρο. Μην νομίζετε όταν κάθεσαι σε απόσταση από το άλλον 30 εκατοστών χωρίς μάσκα και πίνεις τον καφέ σου, δεν κινδυνεύεις. Δεν θέλουμε για παράδειγμα 4-5 ζευγάρια να κάνουν μια εξόρμηση στα χιόνια, να φάνε και να πιούνε. Καταλαβαίνετε ότι κινδυνεύουν», κατέληξε.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article