Ελασσόνα

«Προσκυνούμεν Σου τα Πάθη» από τον Μουσικό Σύλλογο Ελασσόνας

Στην κορύφωση του Θείου Δράματος συμμετέχει ο Μουσικός Σύλλογος Ελασσόνας «musicArte». Μετά από την αναγκαστική διετή αποχή, λόγω της πανδημίας, τα χορωδιακά σύνολα επιστρέφουν στα δρώμενα της Μεγάλης Εβδομάδας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας. Την ξεχωριστή αυτή μουσική παράδοση για την πόλη, εμπνεύστηκε ο μακαριστός μητροπολίτης Ελασσόνας κυρός Βασίλειος και συνεχίζει με ιδιαίτερη θέρμη ο Μητροπολίτης κ. Χαρίτων. Μετά από προτροπή του ιδίου, μαζί με την νεανική χορωδία “musicArte θα ψάλει και η μικτή τετράφωνη χορωδία του συλλόγου.

Τα χορωδιακά σύνολα θα ψάλλουν την Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου 2022, κατά την Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών το γνωστό αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» του Θεμιστοκλή Πολυκράτη (1863-1926). Ο συνθέτης, ο οποίος καθιέρωσε την a capella τετραφωνία δυτικού τύπου στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική. Η τετράφωνη χορωδιακή προσαρμογή για παιδικό και μικτό χορωδιακό σύνολο, σεβόμενη την πρωτότυπη εναρμόνιση για ανδρική χορωδία και τις μελωδικές γραμμές του εξαιρετικά κατανυκτικού έργου του Πολυκράτη, έγινε από τον κ. Κων/νο Μάτη.

Την επομένη, 22 Απριλίου στην Ακολουθία του Επιταφίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα, οι νεανικές «αγγελικές» φωνές θα ενωθούν με τις φωνές της μικτής χορωδίας του συλλόγου και σε «αντιφωνία» θα ψάλλουν τα «Εγκώμια της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής», σύμφωνα με το βυζαντινό ύφος προσδίδοντας ξεχωριστή ατμόσφαιρα στον επιτάφιο θρήνο. Τη διεύθυνση και διδασκαλία των χορωδιακών συνόλων έχει ο μαέστρος Κωνσταντίνος Μάτης.

Εντός του ναού θα τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού Covid19 που προβλέπονται από την Πολιτεία.

Previous ArticleNext Article