Λάρισα

Πρόεδρος Παιδιάτρων Λάρισας: Η «Όμικρον» προσβάλλει τα παιδιά – Είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστα

ια τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά από την μετάλλαξη «όμικρον»  μίλησε η πρόεδρος των παιδιάτρων της Λάρισας κα Γεωργία Νταμάγκα. «Έχουμε πλέον εν ισχύ ένα κύμα της «όμικρον» και επηρεάζονται όλες οι ηλικίες και σίγουρα τα παιδιά. Σας θυμίζω ότι είναι το τμήμα του πληθυσμού που έχει τα λιγότερα εμβόλια. Άρα είναι δεδομένο ότι η «όμικρον» χτυπάει τα παιδιά και απ’ ότι βλέπουμε τα μικρότερα παιδιά τα οποία είναι ανεμβολίαστα. Μιλάμε για τα 5-11 που ξεκίνησαν το εμβολιασμό αλλά και αυτά κάτω των 5 ετών. Τα κύρια συμπτώματα στα παιδιά όσον αφορά τη νέα μετάλλαξη είναι ο βήχας, έχουμε μια έντονη κόπωση αλλά και η καταρροή μαζί με τον πονόλαιμο είναι από τα κυριότερα που βλέπουμε στα ιατρεία μας. Όμως είναι πολύ πιο ήπια καθώς προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, παρά το κατώτερο δημιουργώντας πνευμονίες όπως ήταν η «δέλτα». Τα συμπτώματα μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα. Είναι καλύτερα κάποιος, παιδί ή ενήλικας, που έχει αυτά τα συμπτώματα να υποθέσει ότι έχει κορωνοϊό και να τεθεί σε περιορισμό αφού ελεγχθεί με τεστ», αναφέρει.

«Θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα στα σχολεία»

Τι περιστατικά παιδιών φτάνουν στα ιατρεία; «Έχουμε πολλές αναφορές από παιδιά τα οποία έχουν διαγνωστεί θετικά. Συμβουλεύουμε και τους γονείς και τα παιδιά όταν θετικοποιηθούν. Ανάλογα με την συμπτωματολογία αποφασίζουμε αν κάποια από αυτά τα παιδιά θα παραπεμφθεί στο νοσοκομείο. Επειδή η νόσος είναι πολύ μεταδοτική θα δούμε ότι κάποια από αυτά τα άτομα θα χρειαστούν και νοσηλεία», σημειώνει.

Τέλος αναφέρθηκε και στην επανέναρξη των σχολείων. «Στο πλαίσιο της «Όμικρον» και της τόσο μεγάλης μεταδοτικότητας θα πρέπει τα πρωτόκολλα να αναθεωρηθούν. Θα πρέπει να σκεφτούμε καλά ότι τώρα θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα. Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν έχει προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε»,  καταλήγει.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article