Ελασσόνα

«Πράσινες» Πολιτιστικές Διαδρομές 2023»: Περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους του Σαρανταπόρου και της Δολίχης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας συμμετέχοντας στην Πανελλήνια δράση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023» διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους του Σαρανταπόρου και της Δολίχης, την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023.

Πρόκειται για οχυρωμένες θέσεις, η σημασία των οποίων οφειλόταν κατά μεγάλο μέρος στον έλεγχο των στενών του Σαρανταπόρου, σημαντική διάβαση μεταξύ Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Στο Σαραντάπορο σώζονται τα ερείπια αρχαίας πόλης, που περιστοιχίζεται από ισχυρό τείχος 3ου αι. π.Χ. Στο κέντρο της αποκαλύφθηκε δημόσιο συγκρότημα με στοά κιόνων από πωρόλιθο και θέα προς τον Όλυμπο.

Σε απόσταση 3 χλμ. προς τα ανατολικά βρίσκεται το Καστρί της Δολίχης, μια οχυρωμένη ακρόπολη της πρώιμης βυζαντινής εποχής. Εδώ έχει ανασκαφεί τμήμα του τείχους, τρεις παλαιοχριστιανικές βασιλικές και άλλα κτίρια του οικισμού, ενώ ανασύρθηκαν πλούσια ευρήματα τόσο της αρχαίας όσο και της βυζαντινής περιόδου.

Και οι δύο θέσεις ερευνήθηκαν ανασκαφικά πριν από 20 χρόνια περίπου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση των τοπικών δήμων και έχουν συνδεθεί με την αρχαία Δολίχη, σημαντική πόλη της Περραιβικής Τρίπολης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου των Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Πρόγραμμα

08.30: αναχώρηση με λεωφορείο από την Πλατεία Νέας Αγοράς, μπροστά στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

09.00: άφιξη στην Ελασσόνα και αναχώρηση για Σαραντάπορο

10.00-12.30: επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους στο Σαραντάπορο και Καστρί Δολίχης. Περιλαμβάνει πεζοπορία μικρού βαθμού δυσκολίας. Απαραίτητα παπούτσια περιπάτου, καπέλο και νερό.

12.30: επίσκεψη στο μουσείο της Μάχης του Σαρανταπόρου (1912)

13.00: προαιρετικό γεύμα ή καφές στο Χάνι Σαρανταπόρου

15.00: Αναχώρηση και επιστροφή στη Λάρισα έως τις 17.00 μ.μ.

 

Κόστος: 10 € για το λεωφορείο και 10 € για το προαιρετικό γεύμα

Δηλώσεις συμμετοχής: 2413508242 (Διαχρονικό Μουσείο), καθημερινά, ώρες 08.00-20.00.

Previous ArticleNext Article