Λάρισα

Πόσο θα κοστίσει φέτος το Πασχαλινό τραπέζι στους Λαρισαίους

Η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει και όλοι ως καταναλωτές ρίχνουμε λοξές ματιές στα προϊόντα που θα βάλουμε στο γιορτινό τραπέζι τις ημέρες του Πάσχα. Δεσπόζουσα θέση έχει σίγουρα το αρνάκι και το κατσικάκι που σύμφωνα με το έθιμο οι περισσότεροι θα το ψήσουμε στην σούβλα. Όμως και τα υποπροϊόντα του αρνιού όπως έντερα και συκωταριές έχουν την τιμητική τους, τόσο για την μαγειρίτσα το Μ. Σάββατο όσο και την πρώτη ημέρα για να φτιάξουμε κοκορέτσι.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών κ. Βαγγέλης Ρίζος

Όμως το τραπέζι θα έχει και γλυκές απολαύσεις όπως τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια, τα τσουρέκια κάθε λογής, αλλά και τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά που είναι η αδυναμία των μικρών παιδιών. Η LarissaPress μίλησε με τον πρόεδρο του συλλόγου κρεοπωλών Βαγγέλη Ρίζο, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλη Μούσιο και το πρόεδρο των ζαχαροπλαστών Λάρισας Δημήτρη Κελεσίδη και σας παρουσιάζει τις τιμές όλων των προϊόντων.

30% ακριβότερο φέτος το αρνί και το κατσίκι

Μπορεί ακόμη να μην έχουν διατεθεί αμνοερίφια όμως φαίνεται πως σε γενικές γραμμές έχουν κλειδώσει οι τιμές στα παραδοσιακά κρεοπωλεία της Λάρισας. Έτσι φέτος το αρνάκι φαίνεται πως θα έχει αυξημένη τιμή κατά 30%, όπως και το κατσικάκι.  «Ο λόγος είναι ότι αυτή την περίοδο έχουμε λίγα αρνιά στην αγορά λόγω του καθολικού Πάσχα που προηγήθηκε και έφυγαν μεγάλες ποσότητες εκτός Ελλάδας. Επίσης είναι λίγο αργά το Πάσχα φέτος, με ότι σημαίνει αυτό για την διαθεσιμότητα», αναφέρει ο πρόεδρος κρεοπωλών Λάρισας.

Έτσι το αρνάκι θα πωλείται πάνω από 10 ευρώ το κιλό και το κατσικάκι ένα ευρώ ακριβότερα. Η συκωταριά θα έχει την ίδια τιμή με το αρνί. Εδώ επάρκεια υπάρχει καθώς οι κρεοπώλες έχουν κάνει το σχετικό… κουμάντο πριν από τις ημέρες του Πάσχα κρατώντας αρκετές ποσότητες. Τα έντερα για το κοκορέτσι θα πωλείται προς 5 ευρώ το κιλό.

Τα κρεοπωλεία γράφουν ήδη τις πρώτες παραγγελίες με τους περισσότερους να διαλέγουν αρνάκι από 10 έως 12 κιλά για την ημέρα του Πάσχα.

Ποιες θα είναι οι  γλυκές πασχαλινές απολαύσεις

Μετά από το… αλμυρό σε στο πασχαλινό τραπέζι σειρά παίρνουν οι γλυκές απολαύσεις των ημερών. Στα αρτοποιεία θα βρείτε πληθώρα από τσουρέκια, κουλουράκια και πασχαλινά αυγά. Τα τσουρέκια (απλά ή γεμιστά) ανάλογα το μέγεθος θα κυμανθούν από 4,5 έως 11 ευρώ. Τα κουλουράκια θα τα βρείτε από 8 έως 11 ευρώ το κιλό και τα πασχαλινά ανάλογα πάντα με το μέγεθος θα τα αγοράσετε από 7 έως 10 ευρώ το καθένα.

Στα ζαχαροπλαστεία της περιοχής μας τα τσουρέκια (απλά ή γεμιστά) θα τα αγοράσετε από 13 ευρώ. Τα κουλουράκια θα σας στοιχίσουν περίπου 12 ευρώ το κιλό και τα πασχαλινά αυγά θα τα βρείτε από 7 ευρώ το τεμάχιο ανάλογα το μέγεθος.

Σύμφωνα με τους αρτοποιούς και τους ζαχαροπλάστες το φετινό Πάσχα θα είναι σίγουρα καλύτερο από περσινό από πλευράς κίνησης, καθώς ο κόσμος θα μπορέσει να γιορτάσει πιο ελεύθερα σε σχέση με πέρυσι. Όμως εκτιμούν ότι οι τζίροι δεν θα πιάσουν τα επίπεδα του 2019, την τελευταία χρονιά πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article