Λάρισα

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός το φετινό καλοκαίρι; – Η εκτίμηση του Λαρισαίου προγνώστη Φάνη Χατζηγρίβα

Τι κι αν ημερολογιακά βρισκόμαστε μία ανάσα από την είσοδο στο φετινό καλοκαίρι, ο καιρός έχει βαλθεί να μας ταλαιπωρήσει με τις συνεχείς διακυμάνσεις. Έτσι, δεν είναι λίγοι που – δικαίως – αναρωτιούνται τι μας επιφυλάσσει το καλοκαίρι, που αποτελεί και την περίοδο ξεκούρασης για τους περισσότερους.

Ο Λαρισαίος προγνώστης Φάνης Χατζηγρίβας δίνει την δική του εκτίμηση μέχρι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Έγραψε συγκεκριμένα: «Ήρθε η ώρα φίλοι μου, μετά από μελέτη και ανάλυση τόσο μετεωρολογικών δεδομένων, αλλά και στοιχείων από τα προσωπικά μου μερομήνια, να σας δώσω μια εικόνα, για το πως περίπου θα εξελιχθεί το καλοκαίρι, και μέχρι τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη.

Μιλάμε βέβαια για εκτίμηση, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόγνωση.

Η αστάθεια με τις ευτυχώς ήπιες θερμοκρασίες, θα μας απασχολήσει σε μεγάλο κομμάτι της χώρας μέχρι περίπου το πρώτο 5νθημερο του Ιούνη.

Με λίγα λόγια πρωινές ηλιοφάνειες και μεσημεριανές – απογευματινές μπόρες και καταιγίδες.

Ως έχω πει αρκετές φορές σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καιρός θα έχει αισθητές διάφορες, ακόμη και λίγα χιλιόμετρα ή ακόμη και μέτρα. Η δε πρόγνωση, εμφάνισης των φαινομένων ανά περιοχή είναι δύσκολη, καθώς δεν δύναται να εντοπίσουμε τα ψυχρά λιμνίδια στην ανώτερη ατμόσφαιρα των 500hpa .

Με το πέρας της άνω περιόδου, και πάντα βάση, λογικής ακολουθίας των κυμάτων rosby, διακρίνεται μια αισθητή βελτίωση του Καιρού, με καλοκαιρινές διαθέσεις, και περιορισμό της αστάθειας κυρίως από το ύψος των βορειοτέρων περιοχών της Θεσσαλίας, Ηπείρου και κυρίως της Μακεδονίας.

 

Μάλιστα δεν θα έχουν την ίδια ένταση και θα είναι ακόμη πιο τοπικού χαρακτήρα.

Η τάση της θερμοκρασίας θέλει σταδιακά, και κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές να αγγίζει ακόμη και τους 34 με 35 βαθμούς, εξ αιτίας θερμότερων αερίων μαζών που θα μας προσεγγίζουν από τα δυτικά, νοτιοδυτικά της χώρας μας.

Η τάση για το δεύτερο περίπου 15νθημερο του Ιούνη, θέλει να επιστρέφουμε σταδιακά στην αστάθεια, αλλά και με χαμηλότερο μέσο όρο θερμοκρασιών για την εποχή. Θα λέγαμε ότι θα γυρίσουμε σε μια κυκλοφορία όπως είναι αυτή τη στιγμή.

Ο Ιούλιος θα έχει καλοκαιρινές τάσεις, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι στεγνός, και θα πρέπει να σταθούμε περισσότερο στο τρίτο δεκαήμερο του και κυρίως προς το τέλος του όπου, υπάρχουν ενδείξεις για αρκετά θερμές ημέρες. Το αν εξελιχθεί σε κάποιο Ήπιο καύσωνα θα το δούμε τότε.

Ο Αύγουστος θα χωριστεί σε δύο άκρως αντίθετες περιόδους.

Αυξημένη πιθανότητα το πρώτο 10ημερο και κάτι να βιώσουμε έντονο κύμα ζέστης, και το δεύτερο μισό, οριακά πιθανώς και κατά την εορτή της Παναγίας, οι θερμοκρασίες να είναι χαμηλότερες του μέσου όρου για την εποχή, και με αρκετές βροχές.

Αυξημένη μάλιστα η πιθανότητα να μην έχουμε το κλασσικό μελτέμι που ταλαιπωρεί κυρίως τα νησιά ,αλλά διαφορετικού τύπου κυκλοφορία.

Ο Σεπτέμβρης με τα λίγα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει τουλάχιστον στο πρώτο μισό περίπου, θα έχει άκρως καλοκαιρινές διαθέσεις. Πιθανώς καθόλου άσχημα για να συνεχίσουμε τα μπάνια μας. Θα έχουμε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή; Πολύ πιθανό.

Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι πέρα από την επιστημονική εκτίμηση και τοποθέτηση, ασχολούμαι και με την παρατήρηση των σημαδιών της φύσης. Κάτι το οποίο με βοηθάει σημαντικά. Έτσι λοιπόν μέχρι το πρώτο 12ημερο του Αυγούστου που θα υπάρχει παρατήρηση σε εξέλιξη, στην πορεία θα έχετε και μια εικόνα για το χειμώνα, αλλά και το νέο έτος, για το πως περίπου θα εξελιχθεί ο καιρός, σαν τάση και όχι σαν πρόγνωση».

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article