Λάρισα

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες, πότε περιμένουμε την πρώτη βαρυχειμωνιά – Τι λέει ο Λαρισαίος Θ. Χατζηγρίβας

Για την αναλυτική καιρική εξέλιξη των επόμενων ημερών έγραψε ο Λαρισαίος προγνώστης Θεοφάνης Χατζηγρίβας, κάνοντας μάλιστα αναφορά για τα πρώτα φαινόμενα βαρυχειμωνιάς, εντός του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα αναφέρει: Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός μέχρι και τρίτη 07.11 σε ολόκληρη τη χώρα. Για λίγο όμως καθώς εκ νέου επιδείνωση θα παρουσιάσει την Τετάρτη στο δυτικό και βόρειο τμήμα της χώρας, χωρίς ωστόσο να αγγίζει τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Από την ερχόμενη Παρασκευή όμως αρκετές βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά θα προσεγγίσουν τη χώρα μας και με κάποια χιόνια στις κορυφές της Μακεδονίας να κάνουν λίγο περισσότερο αισθητή την παρουσία τους.

Οι καταιγίδες και ο γενικά άστατος καιρός θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι και την Κυριακή 12.11, σημειώνοντας εκ νέου στην πορεία και δε από την 13η Νοέμβρη και για λίγο πρόσκαιρη βελτίωση σε μεγάλο τμήμα.

Δεν θα κρατήσει όμως ξανά πολύ η βελτίωση καθώς μέχρι στιγμής φαίνεται να συμφωνούν τα προγνωστικά μοντέλα για σοβαρή επιδείνωση του kαιρού στη χώρα μας το διάστημα περίπου 15 με 16 Νοέμβρη και μέχρι περίπου την 20η του μήνα.

Σε αυτό το διάστημα η πιθανότητα η χώρα μας να βρεθεί σε περιπέτειες, τόσο με ισχυρά φαινόμενα, πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Υπάρχουν σενάρια ψυχρής αποκομμένης λίμνης ή ακόμη και αυλώνα, επομένως θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμη.

Αναλυτικά:

ΤΡΙΤΗ 07.11.2023 : Σε ολόκληρη τη χώρα ηλιοφάνεια. Τοπικές ομίχλες πρωί και βράδυ αργά. θερμοκρασία σε μικρή πτώση. Πιθανές μέγιστες στα βόρεια 19 με 22 βαθμούς, και 23 με 26 στα υπόλοιπα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.11.2023 : Αρχικά σε ολόκληρη τη χώρα αίθριος καιρός με αρκετή ηλιοφάνεια. Προς τις απογευματινές ώρες και από τα βόρειο δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν αρχικά σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες για λίγο θα είναι ισχυρές. Σταδιακά και μέχρι το βράδυ βροχές η τοπικές μπόρες θα σημειωθούν σε τμήματα του υπολοίπου Ιονίου, Δυτικής Στερεάς, πιθανώς βόρειο δυτικής Πελοποννήσου, Δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, και υπόλοιπων τμημάτων της Μακεδονίας κυρίως μακριά από τη θάλασσα. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις μόνο. Λίγα χιόνια σε κορυφές της Ηπείρου.

Πιθανές μέγιστες στα βόρεια 18 με 21 βαθμούς, και 23 με 26 στα υπόλοιπα.

ΠΕΜΠΤΗ 09.11.2023 : Στα βόρειο ανατολικά κυρίως νησιωτικά και σε ορεινά κυρίως τμήματα της Δυτικής χώρας, άστατος με πιθανότητα λίγων όμβρων. Στην υπόλοιπη χώρα αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι ομίχλες τοπικά πυκνές το πρωί.

Πιθανές μέγιστες στα βόρεια 16 με 20 βαθμούς Κελσίου και στην υπόλοιπη χώρα 21 με 25.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.11.2023: Αρχικά αίθριος καιρός. Σταδιακά προς τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες και από τα βόρειο δυτικά, οι νεφώσεις θα αυξηθούν με βροχές, τοπικές μπόρες ή καταιγίδες σε Ιόνιο και σταδιακά Ήπειρο, Δυτικά, βόρειο δυτική Μακεδονία, βόρειο Δυτική Πελοπόννησο και τοπικά δυτική Θεσσαλία. Χιονοπτώσεις σε κορυφές της Ηπείρου. Πιθανές μέγιστες στα βόρεια 15 με 18 βαθμούς, και στην υπόλοιπη χώρα 19 με 24.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.11.2023 : κακοκαιρία σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα σταδιακά με βροχές, μπόρες η καταιγίδες οι οποίες στα δυτικά και βόρεια θα είναι ισχυρές έως πολύ ισχυρές. Τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή θέλουν τα φαινόμενα να είναι λίγα στα νότιο ανατολικά ηπειρωτικά και το νότιο Αιγαίο, αλλά ακόμη δεν ξεκαθάρισε απόλυτα. θερμοκρασία σε πτώση μόνο ως προς τις μέγιστες. χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα της Ηπείρου και Μακεδονίας, καθώς και στον Όλυμπο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.11.2023 : Σε ολόκληρη τη χώρα άστατος με πιθανά ανοίγματα, αλλά και τοπικές βροχές, μπόρες και στα δυτικά ,βόρειο ανατολικά κυρίως τμήματα και καταιγίδες.

Θερμοκρασία σε μικρή πτώση. Ενδέχεται να υπάρξουν μεταβολές στην κατανομή υετού για την συγκεκριμένη ημέρα.

Πρόσκαιρη βελτίωση το διήμερο 13 και 14 ,αλλά με σοβαρή μεταβολή στην πορεία ως έχουμε πει και παραπάνω (πιθανότητα επηρεασμού σε νότια και Κρήτη, από πέρασμα καταιγίδων).

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article