Λάρισα

Πώς και γιατί άντεξαν τον ισχυρό σεισμό τα κτίρια της Λάρισας

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς», μίλησε ο γνωστός πολιτικός μηχανικός κ. Σπύρος Φουντής, οποίος αναφέρθηκε στις ζημιές του σεισμού αλλά και για την επιτάχυνση που αντέχουν τα κτίρια της Λάρισας. «Σε αυτή τη σεισμική ακολουθία η πόλη της Λάρισας άντεξε, διότι όλα τα κτίσματα είτε με τον παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό είτε με τον νέο, έχουν αντισεισμικές μελέτες. Είχαμε την τύχη ο σεισμός αυτός και ο πρώτος και δεύτερος να είναι χαμηλής επιτάχυνσης. Ο πρώτος είχε επιτάχυνση 10 % και ο δεύτερος 5%. Εδώ στην Λάρισα οι κατασκευές μπορούν να απορροφήσουν επιταχύνσεις σεισμών έως 24%. Όμως στην Ελασσόνα έχουμε κτίρια που μπορούν  να απορροφήσουν επιταχύνσεις έως 16%. Πρέπει πλέον και εκεί στις περιοχές που επλήγησαν να πάμε σε συντελεστές 0,24 όπως είναι σήμερα και στην Λάρισα. Στην πόλη μας οι αρχικές αντισεισμικές μελέτες έγιναν το 1959. Ήταν σχετικά παλιός κανονισμός. Ο κανονισμός αυτός επί της ουσίας ήταν η θεωρία του Ρουσόπουλου, η οποία υπολόγιζε ένα ισόγειο κτίσμα. Ένα διώροφο το θεωρούσε ως ένα ισόγειο, το ένα πάνω στο άλλο κλπ. Δηλαδή κτίζαμε με λογική ισογείου. Αυτό δεν είναι σωστό. Παρόλα αυτά άντεξαν τα κτίρια καθώς υπήρχε έστω και αυτός ο αντισεισμικός κανονισμός», αναφέρει.

Με τι κανονιστικό πλαίσιο είναι χτισμένη η Λάρισα

Τι έγινε όμως στις κατασκευές τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν; «Οι σεισμοί της Θεσσαλονίκης και του Αλμυρού στις αρχές της δεκαετίας του ’80 άλλαξαν τις οδηγίες που αφορούσαν στις ενώσεις υποστυλωμάτων και δοκών. Το 1995 έγινε ο νέος ελληνικός αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι σύμφωνος με τα πρότυπα του Ευρωκώδικα 8, που είναι ο αντισεισμικός κανονισμός της Ευρώπης. Από το 2000 είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα και είναι κοντά στη πραγματικότητα. Ο υπολογισμός μιας κτιριακής κατασκευής  με το νέο κανονισμό είναι πάρα πολύ κοντά με τις ταλαντώσεις και τις καταπονήσεις που προκαλεί ένας σεισμός», σημειώνει.

Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει μια ρωγμή

Τι συμβαίνει όμως στη Λάρισα για κτίρια που είναι κτισμένα μετά το 2000 και παρουσίασαν ρωγμές. Πρέπει να ανησυχούμε; «Μια απλή ρωγμή δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την στατική επάρκεια ενός κτιρίου ή να μας βάλεις σε σκέψεις. Ο σεισμός είναι ένα χαοτικό φαινόμενο. Την όποια ρωγμή πρέπει να την δει ο μηχανικός και να την εκτιμήσει. Μας απασχολούν οι ρωγμές που είναι 45 μοιρών. Αν δούμε μια τέτοια ρωγμή σε μια τοιχοποιία να είναι χιαστί και κατά τις δύο κατευθύνσεις, αυτή μας ανησυχεί. Σημαίνει ότι το κτίριο ταλαντώθηκε πολύ περισσότερο από αυτό που είχαμε υπολογίσει. Στις εκτιμήσεις που κάνουμε για τον σεισμό τέτοια φαινόμενα δεν έχουμε δει στη Λάρισα», περιγράφει.

Η συχνότητα του σεισμού και η ιδιοσυχνότητα του κτιρίου

Το σημαντικό ερώτημα είναι τι επιταχύνσεις σεισμών αντέχει σήμερα ο πολεοδομικός ιστός της Λάρισας; «Σε έναν σεισμό καθοριστικό ρόλο παίζει η επιτάχυνση. Φανταστείτε ένα παιδί που κάνει κούνια. Αρχικά δίνουμε την πρώτη ταλάντωση και αν θέλουμε να την αυξήσουμε, περιμένουμε να επιστρέψει και τότε το ωθούμε για να ακολουθήσει η δεύτερη ταλάντωση. Όσο σπρώχνουμε τόσο ανεβάζουμε την ταλάντωση της κούνιας. Αυτό προσπαθούμε να το αποφύγουμε με το σεισμό. Δεν πρέπει να μπει η οικοδομή σε συντονισμό το έδαφος, δηλαδή η συχνότητα του σεισμού, με την ιδιοσυχνότητα του κτιρίου. Δεν πρέπει να ταυτίζονται αυτά τα δύο. Οι μελέτες έρχονται να δημιουργήσουν συχνότητες των κτιρίων πολύ διαφορετικές από εκείνες που θα έχει ο σεισμός που περιμένουμε. Η Λάρισα με βάση τον νέο αντισεισμικό κανονισμό αντέχει έως και το 24% της επιτάχυνσης ενός σεισμού», κατέληξε.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article