Ελλάδα

POS: Έρχονται αλλαγές – Ποιοι πρέπει να τα εγκαταστήσουν μέχρι 30 Ιουνίου

Την ώρα που το “χτίσιμο” του αφορολόγητου (και το ύψος του, αλλά αυτό αφορά στη διαπραγμάτευση) παραμένουν “πονοκέφαλος” για επιχειρηματίες και καταναλωτές, η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες μέρες να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της για τα POS.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίσει το ποιες επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να εγκαταστήσουν συσκευές POS, ώστε οι πελάτες τους να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα και να χτίζουν το αφορολόγητό τους.
Την Τρίτη (14.02.2017) έγινε η τελική, κατά τα φαινόμενα, σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών πριν από αυτή την κοινή υπουργική απόφαση. Και σύμφωνα με πληροφορίες, να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πάντως, μέχρι τις 30 Ιουνίου, POS θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά εστιατόρια και καφετέριες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλοι κλάδοι επισκευών, φροντιστήρια, μαγαζιά που πωλούν ρούχα και παπούτσια, κομμωτήρια, γυμναστήρια, φροντιστήρια, δικηγορικά γραφεία, ιατρία, σημεία πληρωμής λογαριασμών τηλεπικοινωνιών και πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Οι 11 από τους 12 βασικούς κλάδους επιχειρήσεων για τις οποίες αναμένεται η υπουργική απόφαση, προσφέρουν υπηρεσίες (περιλαμβανομένων τηλεφωνίας και ενέργειας), ενώ ο ένας υπάγεται στην πώληση αγαθών. Οι 12 αυτοί κλάδοι είναι:
Εστίαση-μπαρ-καφέ
Επισκευές
Εκπαίδευση
Ένδυση-υπόδηση
Ενοικιάσεις
Κομμωτήρια
Γυμναστήρια
Νομικές δραστηριότητες
Ιατρικές υπηρεσίες
Τηλεπικοινωνίες
Ενέργεια
Τυχερά παιχνίδια

Όσον αφορά στα μικρά καταστήματα τροφίμων, στα ψιλικατζίδικα, και τα μπακάλικα, αυτά αναμένεται να ενταχθούν στο δεύτερο «κύμα» επιχειρήσεων που θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Πέρα όμως από την απόφαση για τα POS, θα υπάρξει και μια σειρά άλλων αποφάσεων για το πλαστικό χρήμα.

Θα αφορούν:

– τα τραπεζικά μέσα και τη μορφή τους, βάσει των οποίων θα αναγνωρίζονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου

– τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που θα εφοδιαστούν με συσκευές POS (πχ τι θα κάνουν σε περίπτωση βλάβης ή πτώσης του δικτύου κλπ)

Θα υπάρξει επίσης και ερμηνευτική εγκύκλιος με λεπτομέρειες για τον επιμερισμό της δαπάνης στις περιπτώσεις συζύγων. Ο νόμος προβλέπει πως «δύναται» να επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων σε περίπτωση που στον έναν λείπουν και στον άλλον περισσεύουν δαπάνες, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί ποιος και πώς θα κάνει τον επιμερισμό που χρειάζεται στο τέλος της χρονιάς.
Πηγή: newsit.gr

Previous ArticleNext Article