Λάρισα

Πολιτικοί γάμοι και θάνατοι «πήραν κεφάλι» στη Λάρισα το 2020

Ο κορωνοϊός δεν μας άλλαξε μόνο την καθημερινότητά μας αλλά και το πώς κάνουμε τις λεγόμενες «κοινωνικές εκδηλώσεις». Είναι κοινό μυστικό ότι το 2020 –για χάρη του κορωνοϊού- ακυρώθηκαν πολλοί γάμοι καθώς τα μέτρα για μια τέτοια τελετή ήταν ασφυκτικά και πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να μεταθέσουν το μυστήριο –ιδίως αν ο γάμος ήταν θρησκευτικός- για το 2021. Όμως από την άλλη όσοι είχαν επιλέξει τον πολιτικό γάμο -που εξ’ ορισμού είναι λιγότεροι οι προσκεκλημένοι- φαίνεται πως δεν έκαναν πίσω και προχώρησαν στην πλειονότητά τους κανονικά. Δεν αποκλείεται βέβαια κοιτώντας τα νούμερα κάποιοι αν «αλλαξοπίστησαν» και να επέλεξαν τελικά τον πολιτικό γάμο για λόγους… ανωτέρας βίας. Με αυτά κι με αυτά λοιπόν ο πολιτικός γάμος ίσως και για πρώτη φορά στα χρονικά στέφεται «πρωταθλητής» έναντι του του θρησκευτικού στο δήμο Λαρισαίων!

Οι αριθμοί δείχνουν την μεταστροφή

Ζητήσαμε και πήραμε τα στοιχεία από το ληξιαρχείο του δήμου Λαρισαίων και επιβεβαιώνεται ότι υποψιαζόμασταν πριν γραφεί το ρεπορτάζ. Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικά:

Το 2019 μια χρονιά χωρίς κορωνοϊό στην περιοχή μας έγιναν συνολικά 501 γάμοι. Από αυτούς 281 ήταν θρησκευτικοί και 220 πολιτικοί. Από το 2019 έδειχνε να κλείνει η ψαλίδα μεταξύ του θρησκευτικού και του πολιτικού γάμου, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την ανατροπή των δεδομένων το 2020. Θεωρείται δεδομένο πως και εδώ έβαλε το… χεράκι του ο κορωνοϊός. Αυτή την χρόνια που μόλις αποχαιρετήσαμε έγιναν  συνολικά 337 γάμοι, 163 λιγότεροι από το 2019. Όμως το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 2020 στέφτηκαν «πρωταθλητές» ίσως για πρώτοι φορά οι πολιτικοί γάμοι οι οποίοι σύμφωνα με το ληξιαρχείο ήταν 177, έναντι των θρησκευτικών που ήταν μόλις 160!

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και το 2021. Πληροφορίες από την αγορά δείχνουν ότι όσοι θέλουν να κάνουν θρησκευτικό γάμο είναι σε κατάσταση αναμονής περιμένοντας να δουν τι θα ισχύσει από την Άνοιξη και μετά, για τον κορωνοϊό σε συνδυασμό με του εμβολιασμό που έχει ξεκινήσει. Προφανέστατα πιστεύεται ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά για τον κλάδο που ασχολείται με τον γάμο, αλλά ακόμη είναι νωρίς κανείς να κάνει εκτιμήσεις για την πορεία των πραγμάτων.

Τα «κακά μαντάτα» που άφησε το 2020

Δυσάρεστα είναι τα νέα για την περιοχή της Λάρισας σχετικά με τις γεννήσεις και τους θανάτους. Το 2019 είχαμε 2756 γεννήσεις και 1433 θανάτους. Το 2020 όμως τα νούμερα και στις δύο κατηγορίες ήταν πολύ χειρότερα. Καταγράφηκαν  2640 γεννήσεις, δηλαδή 116 λιγότερες από το προηγούμενο έτος. Οι θάνατοι για το 2020 ήταν 1649 έναντι 1433 το 2019. Δηλαδή πέθαναν 216 περισσότεροι συνάνθρωποί μας. Υπενθυμίζουμε ότι η Λάρισα από την αρχή της πανδημίας κατέγραψε 199 θανάτους λόγω του κορωνοϊού (αφορούν στοιχεία έως τις 2 Ιανουαρίου).

Αναλύοντας τα στοιχεία φαίνεται ότι από πολλές πτυχές, το 2020 ήταν μια κακή χρονιά που πιθανότατα θα θέλουμε πολλοί να την ξεχάσουμε, καθώς μας χάλασε τα σχέδια για πολλά από όσα σχεδιάζαμε, μεταξύ αυτών τις διακοπές, τις παρέες μας, αλλά και την κοινωνική μας ζωή. Στο χέρι μας είναι το 2021 να είναι μια διαφορετική χρονιά που θα τείνει προς την κανονικότητα που χάσαμε και τόσο πολύ θέλουμε να επιστρέψει.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article