Λάρισα

Ποιος μπλοκάρει την εγκατάσταση Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας;

Η άμεση παρέμβαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας φαίνεται ότι είναι η μόνη λύση για την εγκατάσταση Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Έχει ήδη χαθεί πολύς χρόνος (περισσότερα από δύο έτη) και η διαδικασία, εντελώς αναιτιολόγητα και αυθαίρετα, έχει κολλήσει στο… συρτάρι της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι «αλλάζουν όλα στα Επείγοντα των νοσοκομείων, με πιστοποίηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και κτιριακή αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)», είναι αδιανόητο να μένει στα χαρτιά η πανεπιστημιακή αναβάθμιση του ΤΕΠ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Αλλά τι είναι η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής, που λειτουργεί ήδη στο Αττικό Νοσοκομείο και στο ΑΧΕΠΑ, και ποιοι λαμβάνουν τις αποφάσεις ίδρυσης και εγκατάστασής της; Πρόκειται για έναν κλάδο της Ιατρικής που δημιουργήθηκε για να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας, αναπτύσσεται συνεχώς και έχει πρωτεύοντα ρόλο στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και της χώρας μας. Περιλαμβάνει υποδοχή ασθενών, έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση και ως εκ τούτου συμβάλλει στη γρήγορη και αποτελεσματική ιατρονοσηλευτική φροντίδα, αλλά και αποτρέπει τις άσκοπες εισαγωγές που επιβαρύνουν τη λειτουργία του συστήματος υγείας.

Η σημασία δημιουργίας Κλινικών Επείγουσας Ιατρικής είναι αδιαμφισβήτητη καθώς στηρίζεται σε γερά θεμέλια: επαρκές προσωπικό που είναι καλά εκπαιδευμένο, υψηλό επίπεδο οργάνωσης και σύγχρονος εξοπλισμός. Και όλα αυτά με τη συνεργασία δύο υπουργείων (Υγείας και Παιδείας), η οποία διασφαλίζει την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στον πολίτη και την ταυτόχρονη εκπαίδευση των φοιτητών σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό πεδίο της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης. Γι’ αυτό και οι τελικές αποφάσεις για την εγκατάσταση των συγκεκριμένων κλινικών ανήκουν στους υπουργούς Υγείας και Παιδείας. Μόνο που στην περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας η διαδικασία έχει σταματήσει ετσιθελικά πριν φτάσει σε υπουργικό επίπεδο.

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, ζητάει γνωμοδότηση από τον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειάς του και εκείνος γνωμοδοτεί θετικά τον Αύγουστο του 2020. Απέμενε η εισήγηση της 5ης ΥΠΕ στα υπουργεία Υγείας-Παιδείας και η αποστολή των προαναφερθέντων εγγράφων. Δύο χρόνια αργότερα, ακόμα απομένει… Αντίθετα, η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε για το Αττικό Νοσοκομείο και το ΑΧΕΠΑ και ολοκληρώθηκε τάχιστα, χωρίς να μπλοκάρει σε κανένα γραφείο κανενός επικεφαλής Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ερωτήματα

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον κ. Σερέτη, ο οποίος δεν θέλησε να φιλοξενήσουμε κάποια δήλωσή του. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η προσέγγιση της Περιφέρειας είναι ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας λειτουργεί καλά υπό τη διεύθυνση της προσωρινά μετακινημένης ιατρού παθολόγου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διακινδυνευθεί(!) η μετατροπή του σε πανεπιστημιακό… Τελικά, μήπως αυτό είναι που μπλοκάρει την αναβάθμιση του ΤΕΠ;

Αν το ΤΕΠ γίνει πανεπιστημιακό, η συγκεκριμένη ιατρός δεν θα συνεχίσει να έχει τη διεύθυνση, την οποία θα αναλάβει καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αυτό ασφαλώς και δεν σημαίνει την απόλυσή της (όπως και κανενός άλλου εργαζόμενου) καθώς θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Κλινική Επείγουσας Ιατρικής. Καταλυτικής σημασίας για την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν σήμερα τα ΤΕΠ της χώρας είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των νέων ιατρών στην Επείγουσα Ιατρική και η λήψη σχετικής πιστοποίησης. Η καθυστέρηση στην εγκατάσταση των Κλινικών Επείγουσας Ιατρικής στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας επιβραδύνει την αναβάθμισή τους με αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες.

Από τον Νοέμβριο του 2021 οι υπουργοί (και οι αναπληρωτές) Υγείας και Παιδείας έχουν λάβει αίτημα από την Ολομέλεια των προέδρων των Ιατρικών Σχολών για εγκατάσταση των Κλινικών Επείγουσας Ιατρικής, στο οποίο επισημαίνονται οι επίμονες αρνήσεις ορισμένων που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη των Κλινικών Επείγουσας Ιατρικής και ζητείται η πλήρης στήριξη προκειμένου να μετατραπούν τα ΤΕΠ των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Ρίου, της Λάρισας και του Ηρακλείου σε πανεπιστημιακές Κλινικές Επείγουσας Ιατρικής, σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων των Ιατρικών Σχολών και των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων και τις αντίστοιχες πρυτανικές πράξεις.

Θα παρέμβει η κυβέρνηση για την εξόφθαλμη κωλυσιεργία εις βάρος του ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ή θα αρκεστεί στις εξαγγελίες για αναβάθμιση των ΤΕΠ;

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Previous ArticleNext Article