Λάρισα

Ποιες είναι οι θεραπείες για τους ασθενείς με κορωνοϊό στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας

Η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα. Δεν αποκλείεται ο εμβολιασμός να εκκινήσει πριν τα μέσα Ιανουαρίου. Όμως η μεγάλη ιατρική μάχη δίνεται στις ΜΕΘ για να σωθούν συνάνθρωποί. Αυτή η μάχη στην ουσία δίνεται χωρίς στοχευμένες θεραπείες. Δηλαδή δεν υπάρχουν ακόμη οι θεραπείες που θα μπορούσαν να χτυπήσουν τον κορωνοϊό κυρίως στα βαριά περιστατικά των ΜΕΘ.

Τι λένε τα πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονται και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας;

Μια ουσία που χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις βρίσκει εφαρμογή και στον κορωνοϊό. Πρόκειται για την γνωστή μας κορτιζόνη. Αυτή δίνεται καταρχήν σε ασθενείς με μέτρια συμπτώματα σε μορφή χαπιού. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις σε κατ’ οίκον νοσηλεία όπου οι ασθενείς παρακολουθούνται από γιατρό.

Στα σοβαρά περιστατικά που αφορούν σε νοσηλεία ή ακόμη σε περιστατικά που εισάγονται σε ΜΕΘ δίνεται ενδοφλέβια κορτιζόνη η οποία φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις βοηθά τον ασθενή να ξεπεράσει τον ιό. Όμως όπως υποστηρίζουν οι εντατικολόγοι «θα πρέπει να δούμε αν μακροπρόθεσμα η κορτιζόνη θα έχει συνέπειες για τον ασθενή που θα ιαθεί όπως είχε γίνει και στην περίπτωση με την γρίπη. Είναι ένα πεδίο που πρέπει να ερευνηθεί».

Την ίδια ώρα στους σοβαρά πάσχοντες χορηγούνται επίσης αντιικές και αντιπηκτικές θεραπείες που βοηθούν στην σταθεροποίηση και ίαση των ασθενώς, σε κάποιες περιπτώσεις.

Τα μονοκλονικά που δίνουν ελπίδα και το πλάσμα από ανθρώπους που θεραπεύτηκαν

Ο ΕΟΦ ενέκρινε πριν από μερικές ημέρες την δοκιμή του φαρμάκου των μονοκλονικών αντισωμάτων στην Ελλάδα το οποίο είχε χορηγηθεί και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι κλινικές μελέτες πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. Έτσι το φάρμακο που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της Regeneron στις ΗΠΑ – μια εταιρεία που έχει έντονο ελληνικό άρωμα –  αναμένεται να φτάσει στην χώρα μας και θα σταλεί σε 5 νοσοκομεία της χώρας μας.  Σε 2 νοσοκομεία στην Αττική και σε 3 στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από τους διευθυντές των δύο ΜΕΘ των νοσοκομείων της Λάρισας κ.κ. Επαμεινώνδα Ζακυνθινού και Απόστολου Κομνού το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν θα έρθει στη Λάρισα για να δοκιμαστεί σε ασθενείς. Πρέπει να πούμε ότι αυτή την στιγμή στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων εφαρμόστηκαν κάποια μονοκλονικά αντισώματα που ήδη υπάρχουν στην φαρμακευτική αγορά, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.

Από την άλλη όμως περιμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, αλλά και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Αυτή αφορά στη λήψη πλάσματος από ασθενείς που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Ερευνάται αν το πλάσμα αίματος που ελήφθη από τον ασθενή που ιάθηκε από τον ιό και χορηγήθηκε σε άλλο πάσχοντα ασθενή, τον βοήθησε να  αναπτύξει αντισώματα ώστε να ξεπεράσει τον κορωνοϊό. Θυμίζουμε ότι σε αυτή την έρευνα συμμετείχε εθελοντικά και ο Βουλευτής της ΝΔ Χρήστο Κέλλας που είχε νοσήσει στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article