Λάρισα

Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες περιοχές σε Όλυμπο και Κίσσαβο

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η τραγωδία με το χαμό των δύο γιατρών στο Ξερολάκι του Ολύμπου συγκλόνισε το πανελλήνιο και την κοινωνία της Λάρισας. Μια χιονοστιβάδα τους καταπλάκωσε με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους «βυθίζοντας» στη θλίψη τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και τους συναδέλφους τους στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου και εργάζονταν. Το Ξερολάκι –όπως γνωρίζουν οι έμπειροι ορειβάτες -είναι ένα σημείο που εκδηλώνονται χιονοστιβάδες και γι΄ αυτό χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του Βουνού των θεών. Όμως ποια είναι όλα τα  επικίνδυνα σημεία που πρέπει να προσέχουν οι ορειβάτες σε Όλυμπο και Κίσσαβο; Με την βοήθεια του κ. Χρήστου Καραμπούζη, προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας, προσπαθούμε να ακτινογραφήσουμε τα δύο βουνά και να δούμε που μπορούν οι ορειβάτες να συναντήσουν χιονοστιβάδες.

«Η κακή στιγμή»

Αρχικά ρωτάμε τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας τι έφταιξε και χάθηκαν οι δύο άνθρωποι. «Δεν έφταιξε κάτι που θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί. Αυτοί που ασχολούνται με το ορειβατικό σκι έχουν στο νου ότι θα πάνε εκεί που έχει χιόνι, που έχει λίγο «πούδρα», δηλαδή είναι απάτητο. Έτσι θα ευχαριστηθούν περισσότερο το σκι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι έφταιγε η κακή στιγμή. Θεωρώ ότι δεν είναι πάντα προβλέψιμη μια χιονοστιβάδα. Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας», αναφέρει.

Οι επικίνδυνες περιοχές στα δύο βουνά

Ο κ. Καραμπούζης γνωρίζει καλά σπιθαμή προς σπιθαμή και τα δύο βουνά και μιλάει για αυτά τα επικίνδυνα σημεία που συγκεντρώνουν πολύ χιόνι και είναι πραγματικά επικίνδυνα ώστε να εκδηλωθούν χιονοστιβάδες.  «Υπάρχουν περιοχές όπως είναι ο Καλόγηρος και όπως είναι το Ξερολάκι. Ο Καλόγηρος βρίσκεται βόρεια και δυτικά από το Ξερολάκι. Επίσης κάποιες τέτοιες περιοχές έχουμε και από την πλευρά της Κατερίνης. Ο Κίσσαβος είναι μια περιοχή που και εκεί έχουμε χιονοστιβάδες, αλλά όχι όπως στον Όλυμπο. Μιλάμε για την τοποθεσία Λούκι. Είναι στη βορειοδυτική πλευρά και εκεί έχουμε δει στο παρελθόν χιονοστιβάδες», περιγράφει.

Όλυμπος πιο επικίνδυνος

Ποιο είναι όμως πιο επικίνδυνο βουνό, ο Όλυμπος ή ο Κίσσαβος; «Όσον αφορά την εκδήλωση χιονοστιβάδων σαφώς ο Όλυμπος είναι πιο επικίνδυνος. Αλλά σε επικινδυνότητα καταστάσεων όπως είναι η ομίχλη και οι καιρικές συνθήκες, θεωρώ ότι για όλα τα βουνά έχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο.  Εύκολα μπορεί κανείς να χαθεί. Είχαμε τέτοια περιστατικά και στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο. Τα άτομα που πάνε στο βουνό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία», υποστηρίζει.

Τι πρέπει να προσέχει κάποιος πηγαίνοντας σε αυτές τις περιοχές; «Μιλάμε για περιοχές που έχουν μεγάλες κλίσεις και δεν είναι δενδρώδεις. Εκεί όπου εκδηλώνονται περιοδικές χιονοπτώσεις σε συνάρτηση με την  θερμοκρασία.   Δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει την χιονολίσθηση.  Υπάρχουν περιοχές που έχουν κάνει και 20-30 μέτρα χιονοστιβάδες στον Όλυμπο. Πρέπει αν κάποιος πάει σε αυτές τις περιοχές να κρίνει αν τις τελευταίες ημέρες έχει πέσει ποσότητα χιονιού πάνω από 20-30 εκατοστά στο ήδη υπάρχων παγωμένο χιόνι. Πρέπει να δει τις καιρικές συνθήκες και αν αυτές ευνοούν την εκδήλωση χιονοστιβάδας», σημειώνει.

Οι σχολές ορειβασίας ήδη λειτουργούν στο Ορειβατικό Σύλλογο Λάρισας και μπορεί κανείς να μάθει πως μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια στο βουνό.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article