Ελασσόνα

«Ποδαρικό» του 2023 με μηνύματα στην Ελασσόνα – ΦΩΤΟ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΡΙΤΩΝ: «ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΓΕΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ» / «ΑΣ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΘΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ, ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ» / «ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ»
ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
«Εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος σου, ως δεξαμένην τον λόγον σου, δι΄ ου θεοπρεπώς εδογμάτισας, την φύσιν των όντων ετράνωσας, τα των ανθρώπων ήθη κοτεκόσμησας. Βασίλειον ιεράτευμα, Πάτερ Όσιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών».
Με λαμπρότητα, επισημότητα και κατάνυξη αλλά και με επίκαιρα μηνύματα, η περιοχή της Ελασσόνας υποδέχθηκε το 2023.
Και φέτος, κυρίαρχο στοιχείο στην ώρα της αλλαγής του χρόνου τα εκατοντάδες βεγγαλικά και πυροτεχνήματα που «απλώθηκαν» και καταύγασαν σε όλες τις γωνιές της επαρχίας.

Επίκαιρα μηνύματα στην καθιερωμένη επίσημη πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία για την 1η του Νέου Έτους, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας. Η εικόνα στο εσωτερικό του Μητροπολιτικού ναού ήταν εμφανώς κοντά στις εικόνες των κατάμεστων από κόσμο εκκλησιών στο κοντινό μας παρελθόν, αλλά και με κόσμο να φυλάγεται και να αποφεύγει την πολυκοσμία…αποφεύγοντας τις ιώσεις που κυκλοφορούν αυτό το διάστημα.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Κυριακής – Πρωτοχρονιάς χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Πνευματικός και ο διάκονος π. Σπυρίδων Σταμούλης.

Τηρώντας το έθιμο, ο κ. Χαρίτων, πλαισιωμένος από τους κληρικούς, ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα του Μητροπολιτικού Ναού. Ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων, με αφορμή την έλευση του Νέου Χρόνου, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, έστειλε επίκαιρα μηνύματα:
«Υποδεχόμαστε με πανηγυρισμούς, με εκδηλώσεις, με ανταλλαγές δώρων και ευχών το Νέο Έτος. Τα δώρα αποτελούν εκφράσεις αγάπης προς τους ανθρώπους. Δώρο, αυτό που προσφέρει ο Θεός στους ανθρώπους. Δώρο ζωής, δώρο υγείας και τόσες άλλες ευεργεσίες. Το Νέο Έτος είναι ακόμη ένα μεγάλο δώρο. Είναι η παράταση του χρόνου της ζωής μας. Ξεκινά ένας νέος κύκλος του χρόνου, το 2023. Η ψυχή του ανθρώπου είναι γεμάτη αισιοδοξία, χαρά, προσδοκίες, πρόοδο, ευτυχία. Θα λησμονηθούν όλα τα δυσάρεστα που περάσαμε. Θα μας δοθούν νέες ευκαιρίες προόδου. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας θα εκπληρωθούν. Μας υπενθυμίζεται αυτό που ονομάζεται αιωνιότητα, ότι με κάθε χρόνο που περνά οδεύουμε προς το τέλος της επίγειας ζωής μας. Ο βίος τελειώνει αλλά η ζωή συνεχίζεται. Ο άνθρωπος πλάστηκε με αιώνια ψυχή και εξαρτάται από εμάς κατά πόσο θα κερδίσουμε την αιωνιότητα. Ας ευχόμαστε και ας προσδοκούμε να μας δοθούν πολλές ευκαιρίες για πνευματική ζωή, φιλανθρωπία, αλληλεγγύη, προσφορά, ελεημοσύνη.
Το 2023 να είναι έτος – ευκαιρία για ανασκόπηση. Έτος που θα μας δοθεί χρόνος και ευκαιρίες όλοι να ξαναδούμε τις αδυναμίες και τις ελλείψεις μας, να αναγνωρίσουμε τα λάθη που κάναμε για να τα διορθώσουμε, σε τι φταίξαμε, ποιους πικράναμε με τις συμπεριφορές μας, να προγραμματίσουμε νέες πρωτοβουλίες, να γίνουμε καλύτεροι. Να προβληματιστούμε σε τι σφάλαμε ως άνθρωποι. Να εκμεταλλευόμαστε το κάθε λεπτό της ζωής μας σε έργα αρετής. Να διάγετε με συνέπεια την ζωή σας, με σοφία Θεού και σύνεση. Με συνέπεια και ακρίβεια, να εκμεταλλεύεστε τον χρόνο. Δυστυχώς, η εποχή μας και η κοινωνία μας είναι γεμάτες από πονηρία και κακία, παρά με ευκαιρίες προς το καλό. Ας γίνουμε συνετοί και περισσότερο σοφοί. Ευχές για έτος καρποφόρο, υγιεινό, σωτήριο, ειρηνικό, άλυπο, χωρίς λύπες και πειρασμούς, με υπομονή στις δοκιμασίες σύμφωνα με το θέλημα και το σχέδιο του Πανάγαθου. Μέσα από τις δοκιμασίες γινόμαστε καλύτεροι. Έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε στάση, συμπεριφορά, τρόπο σκέψης, να μετανοήσουμε και να ζήσουμε ειρηνικά. Να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την αγάπη μας για τον πλησίον…».

Στις φετινές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς παρευρέθηκαν:
ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Πασχόπουλος, Χρήστος Παπαδημητρίου, Γιάννης Καριπίδης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο – πρ. δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Ζιώγας, Αικατ. Σερετίδου – Ζηρδέλη, Ανέστης Σερετίδης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας Βασ. Μουλτσιάς, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.» Λευθέρης Φουρκιώτης, ο επιμελητηριακός σύμβουλος Θωμάς Ζηρδέλης, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.
Εφημερίδα Ελευθερια
Previous ArticleNext Article