Κόσμος

Πλούσιοι: Σε ποιες πόλεις στον κόσμο πληρώνουν ακριβότερα την πολυτέλεια

Οι προσπάθειες της Σιγκαπούρης να αναδειχθεί σε κορυφαίο παγκόσμιο κέντρο για υψηλά εισοδήματα έπιασαν τόπο, καθώς για πρώτη φορά κατέκτησε την κορυφή της κατάταξης των πιο ακριβών πόλεων στον κόσμο που διαλέγουν οι πλούσιοι του πλανήτη οι οποίοι αναζητούν πολυτελή διαβίωση.

Η πόλη της Σιγκαπούρης, η οποία βρισκόταν στην πέμπτη θέση το 2022, προσπέρασε τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, που βρέθηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Julius Baer Group, την οποία δημοσιεύει το Bloomberg.

Η ελκυστικότητα της Σιγκαπούρης για υψηλά εισοδήματα αντανακλάται στην αύξηση των τιμών με την οποία έρχονται αντιμέτωποι πλέον οι ντόπιοι.

Μέχρι το τέλος του 2022, η Σιγκαπούρη φιλοξενούσε περίπου 1.500 από τις πλουσιότερες οικογένειες στον πλανήτη, διπλάσια από ό, τι το προηγούμενο έτος, ενώ είναι η πιο ακριβή πόλη παγκοσμίως στις τιμές των αυτοκινήτων. «Το υψηλό βιοτικό επίπεδο και οι αυξημένες απαιτήσεις σε τοπικές υποδομές σημαίνουν ότι η ζωή εδώ δεν κοστίζει φτηνά», σύμφωνα με την έκθεση.

«Τα κατοικίες έχουν εξαιρετικά υψηλή ζήτηση και τα αυτοκίνητα, παρά τον υψηλό φόρο, καθώς και η βασική ασφάλιση υγείας είναι 133% και 109% αντίστοιχα ακριβότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο».

Με βάση τον δείκτη Lifestyle της Julius Baer καταρτίζεται η κατάταξη των 25 πιο ακριβών πόλεων του κόσμου, λαμβάνοντςα υπόψη τιμές κατοικιών, αυτοκινήτων, πτήσεις business class, business school, δείπνα γευσιγνωσίας και άλλες πολυτέλειες.

Συνολικά η Ασία παρέμεινε η πιο ακριβή περιοχή για πολυτελή διαβίωση για τέταρτη συνεχή χρονιά. Η Νέα Υόρκη είναι από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη άνοδο στη λίστα, που βρέθηκε στην 5η από την 11η θέση πέρυσι, μετά την ενίσχυση του δολαρίου και την ανάκαμψη από την πανδημία. 

Από την άλλη, το Λονδίνο υποχώρησε στην τέταρτη θέση από τη δεύτερη.

Το Brexit και η επακόλουθη αναταραχή του συνεχίζουν να βλάπτουν τη φήμη της Βρετανίας, και η πρωτεύουσά της  αντιμετωπίζει πλέον ισχυρό ανταγωνισμό από αναπτυσσόμενα οικονομικά κέντρα όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική είναι οι πιο οικονομικά προσιτές περιοχές του πλανήτη για μια καλή ζωή, με τις ευρωπαϊκές πόλεις να πέφτουν στην κατάταξη της ακρίβειας.

Επίσης, για πρώτη φορά το Ντουμπάι μπήκε στο top 10 και έγινε η έβδομη πιο ακριβή πόλη, καθώς η Ζυρίχη υποχώρησε στη 14η θέση.

Το Ντουμπάι είναι «πρωταγωνιστής» στον φετινό δείκτη και η μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού πλούσιων ατόμων έχει επηρεάσει τις τιμές και τη ζήτηση των ακινήτων. 

Οι συντάκτες της έρευνας διαπίστωσαν αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια και ψυχαγωγία, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας έχουν αρθεί πλήρως.

Το κόστος των ειδών πολυτελείας, όπως το κρασί, που συγκρίνεται με ένα μπουκάλι Château Lafite Rothschild 2018 vintage, και το ουίσκι, αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 17,2% και 16,2%, αντίστοιχα.

Άλλοι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι σουίτες ξενοδοχείων και οι πτήσεις business class.

Υπήρχαν όμως κάποιες εξαιρέσεις. Οι τιμές των ποδηλάτων, που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μειώθηκαν ελαφρώς κατά 1,8%.

Η έρευνα έλαβε υπόψη άτομα υψηλής καθαρής αξίας με τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων και πάνω τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023.

Πηγή: OT.GR

Previous ArticleNext Article