Λάρισα

Πληρώνει ο ΕΛΓΑ δεύτερο πακέτο προκαταβολών παγετού – Tα περισσότερα χρήματα στον νομό Λάρισας

Επιπλέον προκαταβολές αποζημιώσεων των φετινών παγετών ύψους 9,3 εκατ. ευρώ θα δοθούν, σήμερα Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, από τον ΕΛΓΑ.

Το ποσό φαίνεται να είναι μειωμένο, σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν αρχικά, λόγω καθυστέρησης των πορισμάτων που προωθούνται από τα κατά τόπους Υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ στην Κεντρική Υπηρεσία της Αθήνας. Θυμίζουμε το πρώτο πακέτο πληρωμών του ΕΛΓΑ ανερχόταν σε 36,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι πληρωμές αφορούν δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια) και αμπέλια. Θα πληρωθούν δικαιούχοι από όλες τις παγετόπληκτες περιοχές. Επιπλέον, μετά από επανεκτίμηση των ζημιών, εντάσσονται σε καθεστώς προκαταβολής ως Β’ ζώνη περιοχές με καλλιέργειες συμπύρηνων ροδάκινων στον Εξαπλάτανο, στην Αριδαία-Υδραία και στη Νέα Πέλλα.

Τα περισσότερα χρήματα θα καταβληθούν στο νομό Λάρισας (2,7 εκατ. ευρώ). Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές ανά νομό (εδώ)

Στελέχη του ΕΛΓΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου, για το πότε θα πληρωθούν προκαταβολές παγετού οι Νέοι Αγρότες και όσοι έκαναν αλλαγή καλλιέργειας που δηλώθηκε στο ΟΣΔΕ 2021 (δεν είχαν πληρωθεί στο πρώτο πακέτο πληρωμών), μας ανέφεραν ότι θα γίνει όταν έρθουν στα στοιχεία της φετινής δήλωσης καλλιέργειας στον ΕΛΓΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (συνήθως αυτό γίνεται προς τα τέλη Οκτωβρίου).

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, με δηλώσεις του αναφέρει πως έως τις 31 Οκτωβρίου θα πληρωθούν οι προκαταβολές σε όλους τους δικαιούχους παγετού, με την εξόφληση να υπολογίζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης, σημειώνει πως στο ενδιάμεσο διάστημα ακολουθούν οι εκτιμήσεις για τις αποζημιώσεις του καύσωνα.

Η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Αύριο, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ πληρωμές προκαταβολών ύψους 9.370.876 ευρώ σε 7.910 δικαιούχους αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι, με τις αυριανές εκταμιεύσεις, από τις 12 Αυγούστου 2021, αθροιστικά έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 45.000.000 ευρώ ως προκαταβολές σε δικαιούχους αποζημίωσης στις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και σε άλλες πληγείσες περιοχές.

Η διαδικασία της πληρωμής προκαταβολών συνεχίζεται, καθώς όσα πορίσματα προωθούνται από τα κατά τόπους Υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α. στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού διεκπεραιώνονται άμεσα, αφού είναι διασφαλισμένα τα αναγκαία κονδύλια και υπάρχει η απαιτούμενη ταμειακή ρευστότητα.

Όπως έχει δεσμευθεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, «δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς για την καταβολή της αποζημίωσής του. Όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί θα αποζημιωθούν στο ακέραιο».

Πηγή: agrotypos.gr

Previous ArticleNext Article