Ελλάδα

Πιστοποιητικό νόσησης: Έρχονται αλλαγές μετά την ταλαιπωρία όσων νόσησαν

Αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης εξετάζει το υπουργείο Υγείας μετά την άρση μίας σειράς μέτρων που ανακοινώθηκε χτες.

Η παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα για περιστατικά επαναμόλυνσης τα οποία έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

«Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid» είχε δηλώσει στην αρχή της εβδομάδας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου

Οι αλλαγές λοιπόν σχετικά με το πιστοποιητικό νόσησης θα αφορά όσους ασθένησαν δεύτερη φορά με κοροναϊό και είναι εμβολιασμένοι.

Αυτό που εξετάζεται είναι όσοι επανανόσησαν εντός τριμήνου από την πρώτη νόσηση θα τους δίνεται η δυνατότητα για νέο πιστοποιητικό νόσησης τρίμηνης διάρκειας, με την υποχρέωση εντός ενός μήνα να έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους για το εμβόλιο (είτε τη δεύτερη, είτε την τρίτη δόση).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την παραπάνω εισήγηση έχουν κάνει οι επιστήμονες στην κυβέρνηση και οι ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών.

Πιστοποιητικό νόσησης: Πόσο διαρκεί – Πώς βγαίνει

Πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε προ ημερών καθορίζει μεταξύ άλλων το νέο πλαίσιο για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης. Όπως προβλέπει, για να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης, ένας εμβολιασμένος θα μπορεί να κάνει rapid test, ενώ για τους μη εμβολιασμένους θα παραμένει η υποχρέωση διενέργειας μοριακού τεστ.

Συγκεκριμένα, το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

  • κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κοροναϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
  •  ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση rapid test.

Πιστοποιητικό νόσησης: Ποια η ισχύ του

Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με rapid test παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test διαρκεί 90 ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Πηγή: in.gr

Previous ArticleNext Article