Ελασσόνα

«Πινελιές ελευθερίας» με μηνύματα από τη Λαογραφική Εταιρεία Ελασσόνας (φωτο)

Δεκάδες άτομα από την Ελασσόνα και την ευρύτερη περιοχή είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν ευαισθησίες, «πινελιές ελευθερίας» με μηνύματα μέσα από την έκθεση ζωγραφικής μαθητών των εικαστικών τμημάτων που λειτουργούν στην Ελασσόνα με τη συνεργασία της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας και της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος.
Στη συγκεκριμένη έκθεση που είχε τον τίτλο «Πετώντας και Ζωγραφίζοντας…Ελεύθερα» εκτέθηκαν 45 και πλέον έργα και δημιουργίες μαθητών των εικαστικών τμημάτων του συλλόγου και εύλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και τη ματιά δεκάδων επισκεπτών όλων των ηλικιών.
Η «Ε» βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, στη νέα αίθουσα της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, όπου «κατατέθηκαν» αλήθειες και αναδείχθηκε η όλη φιλοσοφία της δημιουργίας της έκθεσης και όχι μόνο.
Αρχικά, ο πρόεδρος της Λ.Α.Ε. Ελασσόνας Γιάννης Σαμώτας καλωσόρισε τον κόσμο που βρέθηκε στην εκδήλωση και ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα για την άψογη συνεργασία στην υλοποίηση των μαθημάτων των τμημάτων σε χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, τον δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα για τη στήριξη του στις δράσεις του συλλόγου, καθώς και τα παιδιά των τμημάτων και τους γονείς τους που μετά από δύο «παγωμένα» χρόνια απουσίας, αναμονής και…ελπίδας βρέθηκαν ξανά πίσω από τα «καβαλέτα» και ζωγράφισαν – δημιούργησαν.
Μιλώντας για τη λειτουργία του τμήματος εικαστικών και την έκθεση, ο «οικοδεσπότης» πρόεδρος της Λ.Α.Ε.Ε. ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία εδώ και 8 χρόνια την ζωγράφο – εικαστικό Εύα Βασδέκη, που με την υπομονή της και την επιμονή της το τμήμα των εικαστικών μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, δίνοντας μια διαφορετική διέξοδο στα παιδιά και ανοίγοντας τους ορίζοντές τους. Όπως χαρακτηριστικά «κατέθεσε», «το θέμα της έκθεσης το διάλεξαν τα ίδια τα παιδιά, θέλοντας να δώσουν πολλαπλά μηνύματα, τόσο για την κάθε μορφής «Ελευθερία» – απελευθερωμένοι από κάθε μορφή «καραντίνας» όσο και «Ελεύθεροι» από κάθε μορφής «πόλεμο» – που πρέπει να βιώνουμε, όσο και για την προστασία της φύσης, για την οποία όλοι πρέπει να προσπαθούμε ώστε να μην εκλείψουν από το περιβάλλον σπάνια και όμορφα πουλιά σαν αυτά που ζωγράφισαν».
Με τη σειρά του ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων εξήρε το έργο και την ενασχόληση των νεαρών ζωγράφων και ευχαρίστησε τον «οικοδεσπότη» σύλλογο για αυτή τη συνεργασία, που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ακόμη, ο ίδιος δεν έκρυψε τη συνεχή ενασχόληση του στον καιρό της «καραντίνας» με την αγιογραφία!
Μιλώντας ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ενθουσιασμένος για τις δημιουργίες των νεαρών ζωγράφων, ευχαρίστησε για τις όμορφες πινελιές και αφού υπενθύμισε πως η έκθεση ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις του Δήμου «Ημέρες Περιβάλλοντος», ανέφερε πως θα συνεχίσει να στηρίζει τις δράσεις του δραστήριου συλλόγου.
Χαρακτηριστικά τόνισε: «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες των εργαστηρίων, στην καθηγήτρια εικαστικών Εύα Μπασδέκη και στο σύλλογο. Οι τέχνες και ο πολιτισμός υπηρετούνται εξαίρετα από τους συλλόγους του Δήμου μας, που παρά τις αντίξοες συνθήκες αποτελούν νησίδες αισιοδοξίας και προοπτικής».
Η «οικοδέσποινα», υπεύθυνη για την έκθεση και τις παρουσιάσεις των μαθητών, ζωγράφος Εύα Βασδέκη ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της και τόνισε πόσο σημαντική είναι αυτή η ενασχόληση των παιδιών με τη ζωγραφική, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη που αρκετά παιδιά των τμημάτων της ενδιαφέρονται ήδη για τις σχολές Καλών Τεχνών.
Τέλος, ο πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Γιάννης Σαμώτας έκανε έκκληση ευαισθησίας για τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια μας και συγκεκριμένα για συνανθρώπους που χρειάζονται μυελό των οστών, επικεντρώνοντας σε όσους μπορούν να γίνουν εθελοντές δότες του μυελού των οστών ώστε συνάνθρωποί μας σε όλο τον κόσμο να μπορέσουν να σωθούν. Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε γιατί μια φίλη του συλλόγου από την Πολωνία(…επισκέφθηκε την Ελασσόνα, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα), πρόσφατα διαγνώσθηκε με λευχαιμία και χρειάζεται άμεσα να βρεθεί δότης!
Για αυτό το λόγο μοιράσθηκαν στην εκδήλωση και ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια από το Τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά ο μαθητής της Μουσικής Σχολής Δημ. Τσιαβέ Ηρακλής Β. Κατσάρας με την κιθάρα του.
Εκτός των προαναφερομένων, έδωσαν το «παρών»: η αντιδήμαρχος Ελασσόνας Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Γεροφάκας, η διοίκηση της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, η Ελασσονίτισσα ζωγράφος – δημιουργός Θωμαή Κόντου, μαθητές των εικαστικών τμημάτων, μέλη του συλλόγου και γονείς των παιδιών.
Πηγή: Ελευθερία-Γιάννης Μουκίδης
Previous ArticleNext Article