Ελλάδα

Πετρέλαιο: Νέα βουτιά στις τιμές – Πως θα διαμορφωθούν βενζίνη και diesel κίνησης στην αντλία

Σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα θα πρέπει να αναμένεται τις προσεχείς ημέρες, μετά την βουτιά στις διεθνείς αγορές για το πετρέλαιο Brent, μία πτώση που αγγίζει τα σχεδόν 10 δολάρια το βαρέλι σε λίγες μόλις ημέρες, ενώ παράλληλα και το ευρώ βρίσκεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων μηνών.

Ο παραπάνω συνδυασμός, σύμφωνα με τους αναλυτές δείχνουν νέα αποκλιμάκωση των τιμών που μπορεί, εφόσον δεν υπάρξουν νέες επί τα χείρω ανατροπές στην πορεία του πετρελαίου, να φέρει μείωση στα καύσιμα ακόμη και τα 10 λεπτά το λίτρο.

Ήδη οι πρώτες μειώσεις φαίνονται από σήμερα το πρωί στην βενζίνη και το πετρέλαιο, στα πρατήρια της Αττικής και αναμένεται να κορυφωθούν στο τέλος της εβδομάδος.

Η εκτίμηση για την πτώση των τιμών

Όσοι γνωρίζουν την αγορά εκτιμούν ότι στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα υπάρξουν πρατήρια που θα πωλούν την αμόλυβδη των 95 οκτανίων κάτω από το 1,8 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης κάτω από το 1,7 ευρώ το λίτρο.

Μάλιστα σημειώνουν ότι η πτώση το diesel θα είναι ταχύτερη, ενώ και για το πετρέλαιο θέρμανσης, όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 1,1 ευρώ το λίτρο, ίσως και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Χθες το Brent βρέθηκε ακόμη και κάτω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, για να κλείσει τελικά λίγο κάτω από το 80 δολάρια.

Αναμένεται αύξηση επιτοκίων

Την ίδια στιγμή για μία ακόμη ημέρα συνεχίστηκαν οι πιέσεις στα χρηματιστήρια,καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών θα οδηγήσουν τη Fed σε νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η αγορά αναμένει από τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη διήμερη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αντί για 75 μονάδες που είχε αποφασίσει στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Χθες ο επικεφαλής της JP Morgan Τζέρεμι Ντάιμον προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση την επόμενη χρονιά. Οι καταναλωτές «τρώνε» από τις αποταμιεύσεις τους από τη στήριξη που έλαβαν από τα κυβερνητικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτές θα τελειώσουν το 2023, τόνισε.

Απόρροια όλων των παραπάνω ήταν στη Wall Street, o Dow Jones να υποχωρήσει 1,03% ή 350 μονάδες στις 33.596, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,44% στις 3.941 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2% στις 11.014 μονάδες.

newsit.gr

Previous ArticleNext Article