Κόσμος

«Περσόνες» τεχνητής νοημοσύνης έρχονται να σας πιάσουν κουβέντα στo facebook

Η Meta Platforms ετοιμάζεται να λανσάρει «προσωπικότητες» τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που θα συνομιλούν με τους χρήστες και θα τους προσφέρουν προτάσεις, γράφουν την Τρίτη οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει αναπτύξει πρωτότυπα που μιλούν με διαφορετικές προσωπικότητες, όπως ένα τα chatbot που μιμείται τον Αβραάμ Λίλνκολ και ένα δεύτερο δίνει ταξιδιωτικές οδηγίες με το προσωπικό στιλ ενός σέρφερ.

Στο εσωτερικό της εταιρείας είναι γνωστά ως «περσόνες».

Οι νέες μηχανές διαλόγου θα μπορούσαν να γίνουν διαθέσιμες ακόμα και τον επόμενο μήνα, ανέφερε μία πηγή. Θα λειτουργούν ως βοηθοί για τη λειτουργία αναζήτησης, θα προτείνουν περιεχόμενο και θα προσφέρουν διασκέδαση στους σχεδόν 4 δισεκατομμύρια χρήστες της Meta.

Η βρετανική εφημερίδα δεν διευκρινίζει πάντως αν τα chatbot θα είναι διαθέσιμα στο Facebook, το Instagram, το Threads ή σε όλες της πλατφόρμες της εταιρείας.

Περισσότερα δεδομένα

Η Meta όπως φαίνεται σπεύδει να κεφαλαιοποιήσει την τρέλα της τεχνητής νοημοσύνης που κατέλαβε τη Σίλικον Βάλει μετά το λανσάρισμα του ChatGPT της OpenAI. Στόχος της είναι να ανανεώσει το ενδιαφέρον των χρηστών και να απαντήσει στον ανταγωνισμό του TikTok.

Ήδη όμως τα νέα εργαλεία ΑΙ προκαλούν ανησυχίες ότι η Meta θα συλλέγει ακόμα περισσότερα δεδομένα για τους χρήστες, προκειμένου να τους σερβίρει τις κατάλληλες διαφημίσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των 117 δισ. δολαρίων που εισπράττει κάθε χρόνο η εταιρεία προέρχεται από διαφημίσεις.

«Από τη στιγμή που οι χρήστες θα αλληλεπιδράσουν με το chatbot θα εκθέσουν στην εταιρεία περισσότερα από τα δεδομένα τους, τα οποία η εταιρεία θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» δήλωσε στους FT ο Ράβιτ Ντόταν, ειδικός σε θέματα ηθικής ΑΙ και συνιδρυτής του εργαστηρίου Collaborative AI Responsibility στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Τα chatbot με προσωπικότητα που ετοιμάζει η Meta δεν είναι πάντως τα πρώτα στην αγορά. Η Character.ai, νεοσύστατη εταιρεία με αξία που εκτιμάται γύρω στο 1 δισ. δολάρια, χρησιμοποιεί μεγάλα γλωσσικά μοντέλα για να μιμηθεί το ύφος του Έλον Μασκ ή του χαρακτήρα Mario από τα βιντεοπαιχνίδια της Nintendo.

H Meta έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και τον περασμένο μήνα διέθεσε το Llama 2, ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο αντάξιο του ChatGPT, για χρήση από επιχειρήσεις.

Ορισμένες βερσιόν του Llama 2 μπορούν να τρέχουν ακόμα και σε κινητά και όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Meta το μοντέλο της θα γίνει διαθέσιμο και σε ορισμένες συσκευές με επεξεργαστές της Qualcomm.

in.gr

Previous ArticleNext Article