Ελασσόνα

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα» στην Ελασσόνα

Ο εκδοτικός οίκος ΚΕΔΡΟΣ, το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας (ΔΙ.Κ.Ε.ΕΛ) και η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας, παρουσιάζουν το μυθιστόρημα της Αγλαΐας Μπλιούμη, το «Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα», την Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ, στην αίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού Δήμου Ελασσόνας (πρώην Ωδείο).

Ένα μυθιστόρημα για την ευρωπαϊκή ταυτότητα των Ελλήνων μέσα από την ματιά ενός παιδιού δεύτερης γενιάς μεταναστών στη Γερμανία. “Τι είναι η ελληνικότητα” και “ποια χαρακτηριστικά μας κάνουν Έλληνες;” είναι τα κεντρικά ερωτήματα που στηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση της ελληνικής ταυτότητας με διασπορικούς όρους. Το κυνήγι της ευρωπαϊκής ταυτότητας των Ελλήνων επιχειρείται και με την αναζήτηση των «ελληνικών ριζών», καθώς μέσα από τις οικογενειακές ιστορίες το βιβλίο περιδιαβαίνει σταθμούς της ελληνικής Ιστορίας, όπως αφηγήσεις από την Μικρασιατική Καταστροφή, το παιδομάζωμα κατά τον Εμφύλιο, τη βουλγαρική και γερμανική Κατοχή, την αντίσταση των Ελλήνων της Γερμανίας κατά της χούντας.

Και μέσα σε όλα αυτά αφηγήσεις από την Κρανιά-Ελασσόνας, ενδεικτικές του μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Η Αγλαΐα Μπλιούμη γεννήθηκε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας από Έλληνες γονείς μετανάστες και κατάγεται την Κρανιά Ελασσόνας. Υπηρετεί ως μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η εκπαιδευτικός και λογοτέχνης Ελένη Μπλιούμη, ενώ για το μυθιστόρημα θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Βασίλης Ζαρζώνης. Ακολουθεί η ανάγνωση αποσπασμάτων από την εκπαιδευτικό Λαμπρινή Διαμάντη και τη συγγραφέα. Η εκδήλωση θα επενδυθεί μουσικά από τους μουσικούς: Φένια Καραγιάννη και Βασίλη Τσιτσάνη (κιθάρα).

Previous ArticleNext Article