Ελασσόνα

Παρουσιάστηκαν στην Ελασσόνα οι «ΟΝΕΙΡΙΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ» – φωτο

Ήταν μία όμορφη βραδιά που οργάνωσε με επιτυχία το «Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας», η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «ΟΝΕΙΡΙΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ» του «απόδημου» Ελασσονίτη Βασίλη Αθανασίου, εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της «Μουσικής Σκηνής» στην Ελασσόνα.
Αρχικά, η πρόεδρος του «οικοδεσπότη» συλλόγου Ελένη Μπλιούμη, εκπαιδευτικός και λογοτέχνιδα, που επιμελήθηκε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στον ποιητή Βασίλη Αθανασίου, που από το 1987 διαμένει και εργάζεται στο Τορόντο του Καναδά, συνεργάτη για μεγάλο διάστημα σε Ελληνόφωνες εφημερίδες, με 5 έργα – εκδόσεις στο ενεργητικό του. «Ο Βασίλης Αθανασίου επισκέπτεται τη γενέτειρα του ως άλλος «διασωθείς Ολοσσώνιος», ολοκλήρωσε με νόημα η Ελένη Μπλιούμη.
Για τον ποιητή, γνώριμο της από τα παιδικά χρόνια, μίλησε η εικαστικός που επιμελήθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου του Χάρις Χατζήνα – Τσεκούρα, που με τη σειρά της «ξεδίπλωσε» μνήμες από παλαιότερα χρόνια: «Βλέποντας τον κόσμο που είναι εδώ σήμερα, σκέφτομαι πως υπάρχει ελπίδα για τους ποιητές. Ο Βασίλης είναι ταξιδευτής των θαλασσών και του πνεύματος. Μεγάλωσε σε ένα φτωχικό σπίτι και από τους πρόποδες του Ολύμπου ξεκίνησε το άγνωστο ταξίδι της ζωής τους. Δεν μιλά για όνειρα και ζει την εποχή μας. Η ποίηση του αιχμηρή και ενίοτε αυθάδης. Παρούσα πάντα η Ελασσόνα, η Ιθάκη του…».
Με τη σειρά του ο φιλόλογος Βασίλης Ζαρζώνης αναφέρθηκε διεξοδικά στην ποιητική συλλογή «ΟΝΕΙΡΙΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ» «καταθέτοντας», ανάμεσα στα άλλα: «Ιδιαίτερες οι λογοπλασίες του ποιητή(…με χαρακτηριστικά Ελύτη). Συνταίριαξε το σήμερα με την παράδοση της αρχαιότητας και της μυθολογίας, άσχετα αν ενοχλεί κάποιους. Τα πολλά ταξίδια του ποιητή αποτυπώνονται μέσα στα ποιήματα του. Η αναφορά στην Περραιβία και στους ανθρώπους της είναι διάχυτη στην ποιητική συλλογή. Ολοκληρώνω και μοιράζομαι μαζί σας το παρακάτω ποίημα του: «Δεν εβαρέθηκες να επενδύεις ακόμη σε δήθεν αθανάτους και σε δήθεν άρχοντες; Γίνε επιτέλους ελάχιστα πιο γήινος, ένα κάτι τι ανέλπιστος και διφορούμενος… Α! και πότε-πότε έτσι στο όνομα των αδικαίωτων νεκρών ρίχνε δύο τρία κέρματα στο αφιλοκερδές τζουκ-μποξ της επινόησης. Δεν εβαρέθηκες; Έχεις χάσει τον ύπνο σου με το να σκέπτεσαι νυχθημερόν το κέρδος και τις καταθέσεις σου». Ας είναι καλοτάξιδες οι Ονειρικές Συχνότητες…».
Επιλεκτικά αποσπάσματα από τη νέα ποιητική συλλογή του Βασίλη Αθανασίου «κατέθεσε» η εκπαιδευτικός Λαμπρινή Διαμάντη.
Τέλος, ο «οικοδεσπότης» της βραδιάς ποιητής Βασίλης Αθανασίου αναφέρθηκε στα πρώτα του βήματα και στην ενασχόληση του με την ποίηση, υπενθυμίζοντας με νόημα: «Ο ποιητής δεν προσδιορίζεται. Δικλείδα ασφαλείας για το αδηφάγο της θεϊκής Ελληνικής γλώσσας. Στίγμα του φωτός και η ζώσα ανάσα της ύπαρξης του ονείρου. Ζύμη και ψωμί της χαρμολύπης, πόρος και νερό της λήθης…».
Δεν πέρασε απαρατήρητη η παρουσία στην εκδήλωση του αντιδημάρχου Ελασσόνας Γιάννη Καριπίδη, του ιστορικού – ερευνητή – «απόμαχου» εκπαιδευτικού Σπύρου Μπούμπα, φίλων της ποίησης και της λογοτεχνίας και όχι μόνο, φίλων του ποιητή.

Πηγή Ελευθερία – Γιάννης Μουκίδης

Previous ArticleNext Article