Ελασσόνα

Παρουσιάστηκαν οι πρώτοι 60 υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ελασσόνα

Με το σύνθημα «προχωράμε μπροστά για τις ανάγκες των πολλών» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 13 Ιούλη, η παρουσίαση των θέσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ελασσόνα και των πρώτων 60 υποψηφίων για το δημοτικό και τα τοπικά συμβούλια του Δήμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο «Δραχμής» στο ιστορικό κέντρο της Ελασσόνας, η διαχρονική εγκατάλειψη του οποίου αποτελεί μια από τις «μεγαλύτερες πληγές της πόλης μας» όπως επισήμανε στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας Δημήτρης Αβρανάς. «Κτήρια και μνημεία πολιτισμού ελάχιστα έχουν απομείνει για να θυμίζουν και να αναδεικνύουν την τοπική μας ιστορία και κληρονομιά…», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

Το  «παρών» έδωσε και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Τάσος Τσιαπλές, παρουσιάζοντας επιγραμματικά όλο το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται στις Περιφέρειες και τους Δήμους. «Όλο για ανάπτυξη ακούμε στη Θεσσαλία, αλλά ο πληθυσμός όλο και μειώνεται… αν υπήρχε η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε, οι άνθρωποι θα έπρεπε να μένουν και όχι να φεύγουν από τον τόπο τους».

Ο Δημήτρης Αβρανάς από τη μεριά του ανέδειξε τη σύμπλευση και την ταύτιση των συνδυασμών που στηρίζονται από τα αστικά κόμματα, ή των δήθεν ανεξάρτητων σχημάτων, παρά τις επιμέρους διάφορες τους.

Συγκεκριμένα σημείωσε:

Ποιο είναι το κριτήριο, ποιο είναι το επιχείρημα για να πάω με τον έναν ή με τον άλλο; Τι είναι αυτό που τους διαχωρίζει, αφού πολύ άνετα όπως αποδεικνύεται μπορούν να συνεργάζονται, να έχουν δίπλα τους, στα ψηφοδέλτια τους, τους ίδιους ανθρώπους; Σε τι διαφέρει για παράδειγμα ένας υποψήφιος που έχει χρηματίσει αντιδήμαρχος ή πρόεδρος μιας κοινότητας όταν αλλάζει στρατόπεδο, από αυτόν που είναι δυσαρεστημένος ή παραγκωνισμένος από το δήμαρχο και αλλάζει και αυτός στρατόπεδο; Ποιος είναι λοιπόν «καλός» και ποιος «κακός»; Με αυτή τη λογική λοιπόν θα πάμε να ψηφίσουμε στις τοπικές εκλογές και για δήμαρχο στην Ελασσόνα; Και φταίει μετά το ΚΚΕ που είναι «στραβό» και δεν «ανοίγεται»;

Εμείς είμαστε εδώ, να σταθούμε δίπλα στο λαό της περιοχής μας, να τον κάνουμε να πιστέψει στη δύναμη του. Έχουμε διαμορφώσει μια δυναμική αυτά τα χρόνια στο δήμο Ελασσόνας που μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ακούραστα και αποφασιστικά στον αγώνα για όλα αυτά που μας αξίζουν».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι 60 πρώτοι υποψήφιοι κάτω από το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου και μέσα σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας. Την παρουσίαση έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Βακράτσας, ο οποίος ανακοίνωσε και τους τρεις πρώτους υποψηφίους για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους Παναγιώτη Νούσια, οικοδόμο- πρόεδρο του σωματείου εργατοτεχνιτών οικοδόμων επαρχίας Ελασσόνας, την Στέλλα Πακάκη, επαγγελματία- Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Ελασσόνας και Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών, και τον γνωστό σκιτσογράφο Θανάση Καραμπάλιο.

Αναλυτικά τα πρώτα ονόματα:

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ»

Υποψήφιος Δήμαρχος

ΑΒΡΑΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

1. ΑΛΕΞΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
2. ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΕΡΑΝΕΙΑΣ
3. ΑΠΟΣΤΟΛΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΗΣ
4. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
5. ΒΑΚΡΑΤΣΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ- ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
6. ΒΑΛΙΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ- ΙΔΙΩΤΙΚH ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
7. ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ ΛΑΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
8. ΒΙΤΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
9. ΓΑΛΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΠΟΡΟΣ
10. ΓΚΑΝΤΟΥΝΑΣ ΗΛΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
11. ΓΚΟΝΕΛΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΑΝΙΩΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ “Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ”
12. ΓΚΟΥΓΚΟΥΛΟΥΛΗ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ- ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
13. ΓΚΟΥΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
14. ΔΗΜΟΥ- ΚΑΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΣΤΟ Κ.Υ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ- ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
15. ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
16. ΖΗΒΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ
17. ΖΙΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
18. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
19. ΘΕΟΦΑΝΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
20. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΗΣ
21. ΚΑΡΑΜΟΥΛΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
22. ΚΑΡΑΜΠΑΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
23. ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ
24. ΚΑΡΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
25. ΚΑΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ- ΑΓΡΟΤΗΣ- ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
26. ΚΛΕΙΣΙΑΡΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
27. ΚΟΝΤΟΘΑΝΑΣΗ ΑΓΑΘΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
28. ΚΟΤΖΙΑΕΡΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
29. ΚΟΤΟΥΜΠΑ ΤΑΝΙΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ- ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
30. ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ
31. ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ
32. ΛΙΟΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ- ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
33. ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
34. ΜΠΑΡΑΣ ΧΑΡΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗΣ
35. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
36. ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ ΜΑΡΚΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
37. ΝΑΛΜΠΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
38. ΝΟΥΣΙΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ- ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
39. ΝΤΑΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ- ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ
40. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
41. ΠΑΛΑΚΑΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΟΦΡΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
42. ΠΑΛΑΣΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
43. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
44. ΠΑΡΡΑ ΝΑΣΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ
45. ΠΑΣΧΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
46. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
47. ΠΟΥΛΙΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
48. ΣΑΜΑΡΑ ΑΝΝΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
49. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
50. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
51. ΤΑΚΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ
52. ΤΖΗΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΗΣ
53. ΤΣΑΚΙΣΤΑΡΑΣ ΘΩΜΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
54. ΦΡΑΓΚΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ
55. ΦΩΤΑΚΕΛΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ
56. ΧΑΛΚΙΔΟΥ ΑΓΑΠΗ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ
57. ΧΑΤΖΕΙΠΙΔΟΥ- ΤΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ
58. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
59. ΧΑΤΖΗΜΠΥΡΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
60. ΨΩΜΙΑΔΟΥ- ΖΑΜΑΝΑΚΟΥ ΑΝNΕΤΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 

Η ομιλία και οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και σας καλωσορίζουμε στην σημερινή μας  συγκέντρωση όπου θα παραθέσουμε το πλαίσιο των θέσεων  της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ελασσόνας. Ουσιαστικά σήμερα γίνεται το έναυσμα μιας νέας μάχης, ενός νέου καλέσματος αγώνα «για τις ανάγκες των πολλών» όπως λέει και το σύνθημα μας, με εφόδιο το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα των βουλευτικών εκλογών για τον εργαζόμενο λαό και τα παιδιά του, την ενίσχυση του ΚΚΕ, που και εδώ, στο δήμο μας ήταν σημαντική, με το ποσοστό μας να φτάνει το 9,61%, καταφέρνοντας  τη δεύτερη θέση στην Τσαριτσάνη, στη Μηλέα, στη Γεράνεια, στο  Λυκούδι και στην Αετοράχη.

Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη, μπορεί να γίνει ένα ακόμα βήμα απέναντι στον αρνητικό συσχετισμό της πολιτικής των κομμάτων που στηρίζουν «τα κέρδη των λίγων». Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι συνταξιούχοι,  οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, οι νέες και οι νέοι που ζουν στο Δήμο Ελασσόνας έχουμε επιλογή που να αντιστοιχίζεται στα συμφέροντά μας:

Να δυναμώσουμε τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Για να εκλεγούν περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, που θα αποτελέσουν στήριγμα στον αγώνα του λαού για τα δικαιώματα του, κόντρα στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και την εκάστοτε αντιλαϊκή κυβέρνηση, που θα ασκούν πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση ακόμα και εκεί που οι δήμοι είναι στα χέρια αγωνιστών, όπως στην Πάτρα.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης, σε όλους εσάς που είμαστε μαζί στους δρόμους της διεκδίκησης, που παλεύετε για να βελτιώνεται η καθημερινότητα σας, που ψάχνετε στήριξη και μικρές ανάσες, αλλά ο αγώνας σας σκοντάφτει στην πολιτική αναλγησία του κράτους και της τοπικής διοίκησης.

Σε όλους εσάς που αντιστέκεστε, που πάτε κόντρα στις πιέσεις και τα ανταλλάγματα, που αγωνιάτε για τον τόπο σας και αναζητάτε μια διέξοδο και προοπτική γι’ αυτόν, που αγαπάτε τα χωριά σας, που τα κρατάτε ζωντανά, που τα θέλετε όμορφα, που θέλετε να ζείτε και να παράγετε εδώ.

Σε εσάς που αναρωτιέστε γιατί δεν είναι προτεραιότητα η επίλυση ζωτικών προβλημάτων στην πόλη μας και στα χωριά μας αλλά προέχουν το φαγοπότι και οι εξυπηρετήσεις κάθε είδους εργολάβων, τεχνικών «αναπτυξιακών» εταιριών-, «κοινωνικών-συνεταιριστικών» επιχειρήσεων και άλλων επιχειρηματιών.

Σε εσάς που στέκεστε απέναντι στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό που καλλιεργούν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και μπορείτε να δείτε πιο καθαρά ότι η προγραμματική σύγκλιση που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή, στους δήμους και τις Περιφέρειες γίνεται κυριολεκτικά ταύτιση. Που αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις στην εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής από δημοτικές ή περιφερειακές αρχές που ανήκουν στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ ή σε δήθεν ανεξάρτητους υποψηφίους που όμως ακουμπούν σε αυτά τα κόμματα.

Δείτε τι συμβαίνει στο δήμο μας. «Η μάνα χάνει το παιδί και το παιδί τη μάνα». Χειραψίες επί χειραψιών και παρέλαση υποψηφίων από τον ένα συνδυασμό στον άλλο. Στο σχήμα του κ. Γάτσα, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, συνωστίζονται ένα σωρό στελέχη της ΝΔ με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ. Άνθρωποι που πριν λίγες μέρες, χωρίζονταν από «πολιτική άβυσσο» τώρα χέρι-χέρι θα τρέξουν για το «κοινό καλό». Αναρωτιόμαστε αλήθεια γιατί κάποιος να ψηφίσει τον κ. Γάτσα και όχι τον κ. Ευαγγέλου; Ποιο είναι το κριτήριο, ποιο είναι το επιχείρημα για να πάω με τον έναν ή με τον άλλο; Τι είναι αυτό που τους διαχωρίζει, αφού πολύ άνετα όπως αποδεικνύεται μπορούν να συνεργάζονται, να έχουν δίπλα τους, στα ψηφοδέλτια τους, τους ίδιους ανθρώπους; Σε τι διαφέρει για παράδειγμα ένας υποψήφιος που έχει χρηματίσει αντιδήμαρχος ή πρόεδρος μιας κοινότητας όταν αλλάζει στρατόπεδο, από αυτόν που είναι δυσαρεστημένος ή παραγκωνισμένος από το δήμαρχο και αλλάζει και αυτός στρατόπεδο; Ποιος είναι λοιπόν «καλός» και ποιος «κακός»; Με αυτή τη λογική λοιπόν θα πάμε να ψηφίσουμε στις τοπικές εκλογές και για δήμαρχο στην Ελασσόνα; Και φταίει μετά το ΚΚΕ που είναι «στραβό» και δεν «ανοίγεται»;

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

αυτά είναι τα  αυτοδιοικητικά λεγόμενα σχήματα που φτιάχνουν τους συνδυασμούς τους στο όνομα της επιλογής των «ικανών» και γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα είναι ένας δύσκολος πολιτικός αγώνας καθώς θα αναμετρηθούμε με ψηφοδέλτια που εγκλωβίζουν τον κόσμο, με δυνάμεις και τοπικούς παράγοντες που όχι απλά στηρίζουν αλλά και προωθούν την κυρίαρχη πολιτική, είτε της κυβέρνησης της ΝΔ, είτε της αντιπολίτευσης της σοσιαλδημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων αποχρώσεων. Θα αναμετρηθούμε με τις λογικές που λένε: «Να συνταχθούμε με έναν δήμαρχο που φαίνεται ότι θα κερδίσει, ώστε να συμμετέχουμε στη νομή της δημοτικής εξουσίας». Γιατί είναι πολλές οι αρμοδιότητες, πολυπλόκαμες οι δομές, μεγάλες οι δυνατότητες για εξαρτήσεις, για χειραγωγήσεις, μέσα από τη διοίκηση των δήμων. Αυτά τα ζητήματα δεν χρειάζονται υποτίμηση, γιατί πατάνε στη φτώχεια, την ανασφάλεια, τη ανέχεια που βιώνει ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων, στο έδαφος των μειωμένων απαιτήσεων που καλλιεργούν όλα τα κόμματα του συστήματος.

Αυτοί οι «αυτοδιοικητικοί» συνδυασμοί- και το αυτοδιοικητικοί εμείς εδώ και χρόνια  το βάζουμε σε εισαγωγικά καθώς αυτός ο όρος δεν είναι δόκιμος γιατί πρόκειται επί της ουσίας για τοπική διοίκηση, οργανικό κομμάτι της κρατικής εξουσίας –έχουν λοιπόν  κοινή πολιτική. Σίγουρα έχουν διαφορές στη φιλοσοφία διαχείρισης επιμέρους ζητημάτων, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη συμφωνία και τη σύμπνοια τους στα μεγάλα θέματα εντός του αντιλαϊκού πλαισίου λειτουργίας της τοπικής διοίκησης. Διαφέρουν μόνο στα επουσιώδη, στο ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής, ποιος είναι ο ικανότερος στο να εισπράττει από τους δημότες, ποιος αξιοποιεί καλύτερα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ποιος κάνει λιγότερες ή περισσότερες αναθέσεις έργων.

Αυτό είναι το πεδίο αντιπαράθεσης τους. Ο πιο ικανός στην «εισπραξιμότητα». Τίποτα για την κρατική υποχρηματοδότηση, ούτε κουβέντα στο να δώσουν μια έστω ανάσα στο λαό από την τοπική φορολογία.

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει και έτσι φτάνουμε κάθε χρόνο να έχουμε στο δήμο μας αύξηση των προϋπολογιζόμενων εσόδων από μισθώματα, από τέλη καθαριότητας, αρδευτικά, από το τέλος ακίνητης περιουσίας, από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των επιτηδευματιών (που ήταν στην ευχέρεια τους να μην το εισπράττουν). Αυξημένα έσοδα από φόρους και εισφορές από φόρους ηλεκτροδοτούμενων χωρών, από παράβολα για την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σκεφτείτε ότι για τον δήμο μας, στον προϋπολογισμό για το 2023 προβλέπονται ότι τα ίδια έσοδα θα είναι κατά 700.000 ευρώ αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, χρήματα δηλαδή που θα πληρώσουμε όλοι εμείς παραπάνω ως δημότες.

Αυτή είναι λοιπόν η ταύτιση τους και δημιουργήθηκε από τις συνεχόμενες θεσμικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οι οποίες στηρίχθηκαν και υλοποιήθηκαν από θέσεις διοίκησης, από τους δημάρχους τους και σε επίπεδο κάθε δήμου και Περιφέρειας, αλλά και σε επίπεδο των κεντρικών οργάνων, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

  • Είναι η πολιτική που λέει ότι η χρηματοδότηση των δήμων θα γίνεται με ίδια έσοδα, δηλαδή με επιπλέον φορολεηλασία του δημότη και με ταυτόχρονη συρρίκνωση των ΚΑΠ, οι οποίοι αποδίδονται με βάση τους φόρους που ήδη πληρώνει ο κόσμος ως ποσοστό στους δήμους. Η κρατική χρηματοδότηση λοιπόν συνεχώς μειώνεται – συρρικνώνεται και τα κενά καλύπτονται από την ένταση των ιδίων εσόδων, των ιδίων πόρων, δηλαδή τη βαριά φορολόγηση των δημοτών.
  • Η ανταποδοτικότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, χωρίς να συνδυάζονται οι αρμοδιότητες που δίνονται – ιδιαίτερα στους δήμους – με πόρους και με προσωπικό. Άρα, να ανοίγει ο δρόμος για την επιπλέον πληρωμή για οτιδήποτε παρέχεται από την πλευρά των δήμων και των υπηρεσιών τους.
  • Η στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων όπως αυτά διαμορφώνονται σε κάθε περιοχή μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσα από το μοίρασμα της «πίτας» δηλαδή το οποίο γίνεται και συνδυάζεται με τους στόχους και τις επιχειρηματικές επιδιώξεις σε κάθε Περιφέρεια και δήμο.
  • Η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών, υπηρεσιών, τομέων που είναι στην ευθύνη των δήμων, μέσα από τη συρρίκνωση του προσωπικού, μέσα από την άλωση των εργασιακών σχέσεων, μέσα από στρατιές εργαζομένων ορισμένου χρόνου, των συμβασιούχων, οι οποίοι ουσιαστικά εναλλάσσονται κατά διαστήματα, καλύπτοντας προσωρινά ανάγκες και αφήνοντας ουσιαστικά πεδίο επιχειρηματικής δράσης σε ιδιωτικές εταιρείες.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, στα τέσσερα χρόνια της Δημοτικής Αρχής των κ. Γάτσα- Καρανίκα, μια σύμπραξη ουσιαστικά των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον με ουσιαστική στήριξη και στελεχών της ΝΔ, σταθήκαμε από την πλευρά της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργατοϋπαλλήλων, των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και των χωριών του δήμου μας, των νέων και των συνταξιούχων. Ασκήσαμε και ασκούμε αντιπολίτευση με σκοπό να δυναμώσει η λαϊκή οργάνωση και συμμετοχή μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς, να δυναμώσουν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα, να υπάρχουν ανακουφίσεις, να αποσπώνται έστω και μικρές κατακτήσεις για τα εργατικά- λαϊκά στρώματα. Δεν ασκούμε αντιπολίτευση άνευ ουσίας. Κρίνουμε τη Δημοτική Αρχή, όπως και την αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Ευαγγέλου, για την στρατηγική τους σύμπλευση με αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης που φορτώνει συνεχώς νέα βάρη στο λαό για να εξασφαλίζεται και να μεγαλώνει η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Για το γεγονός ότι κάθε χρόνο  συζητάμε στα δημοτικά συμβούλια προϋπολογισμούς που διαμορφώνουν ο ένας ως συνέχεια του άλλου, κομμένους και ραμμένους στα πλαίσια των κρατικών προϋπολογισμών που προβλέπουν ότι το 95%  των άμεσων και έμμεσων φόρων θα το πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα και μόλις με  το 5% οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν τους είδαμε βέβαια να ενδιαφέρονται να  πάρουν κανένα μάθημα από τον Πελετίδη  που προσπαθεί να ελαφρύνει τον πατραϊκό λαό, πηγαίνοντας κόντρα στη λογική της ανταποδοτικότητας. Είναι ψιλά γράμματα γι’ αυτούς να αισθάνονται περήφανα όλο και περισσότερα παιδιά στην Πάτρα που καταφέρνουν τους στόχους τους, επειδή στηρίζονται και από το Λαϊκό Φροντιστήριο. Και ακόμα ψιλότερα γράμματα βέβαια γι’ αυτούς  να σε στηρίζει ο λαός και να σε μισούν οι κάθε είδους εργολάβοι και επιχειρηματίες που τρώνε πόρτα στην Πάτρα, επειδή με την πρωτοπόρα δουλειά των εργαζομένων του δήμου της Πάτρας αποδόθηκαν ελεύθεροι χώροι, αθλητικά γήπεδα και χώροι πολιτισμού, χωρίς αυτοί να ακονίζουν τις μασέλες τους.

Από αυτή τη σκοπιά λοιπόν στεκόμαστε απέναντι τους, για να φωτίζεται και να ανοίγεται έτσι ο δρόμος για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων του λαού, η διέξοδος μιας άλλης κοινωνίας με το λαό πραγματικό αφέντη στον τόπο του.

Τι αναδείξαμε και αντιπαλέψαμε αυτά τα χρόνια στο δήμο μας απέναντι στην τωρινή Δημοτική Αρχή;

-Στην ύδρευση με αφορμή την κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΕΛ   και στο όνομα της βιωσιμότητας της που τέθηκε από την προηγούμενη διοίκησή της, η δημοτική αρχή αποφάσισε και επέβαλε τη μεσοσταθμική αύξηση περίπου 25% επί του συνόλου των τελών που ίσχυαν με την προηγούμενη τιμολόγηση. Έτσι τα αδιέξοδα μιας «ακραίως» υποστελεχωμένης ΔΕΥΑΕΛ, με μόλις επτά μόνιμους υπαλλήλους, εκ των οποίων μόνο ένας είναι τεχνικός-υδραυλικός, τα πληρώνει ξανά ο ελασσονίτικος λαός. Για να τη «σώσει» λοιπόν, κάτω από το βάρος αδυναμίας σύνταξης του προϋπολογισμού της επιχείρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς τα έσοδα της από τα τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης δεν  κάλυπταν τη μισθοδοσία, τις άλλες δαπάνες και τις ανάγκες του τεχνικού προγράμματος της, προχώρησε στην  αύξηση των τιμολογίων. Μια εξέλιξη που σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού ενισχύει το ρόλο της ΔΕΥΑΕΛ στο στόχο της προώθησης της εμπορευματοποίησης του νερού και παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για να περάσει στη συνείδηση του λαού η λογική της ανταποδοτικότητας, η λογική του πλήρωνε για να έχεις.

 

-Στην άρδευση  άλλαξε τον κανονισμό για τα τέλη άρδευσης αρχής γενομένης από το 2020 και προχώρησε σε χρέωση, κατά έτος ανά καλλιέργεια και χρήση, με βάση το στρέμμα και τον αριθμό των ζώων αντίστοιχα, με προκαταβολή του τέλους άρδευσης ως εγγύηση. Μια πέρα για πέρα άδικη και αντιπεριβαλλοντική  απόφαση. Άδικη, γιατί η οριζόντια χρέωση που επέβαλε έχει καθαρά εισπρακτικό σκοπό, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη μια σειρά από ιδιαιτερότητες (κυρίως στις δενδρώδεις πολυετείς καλλιέργειες) και επιβαρύνει πολλαπλάσια τους βιοπαλαιστές αγρότες. Αντιπεριβαλλοντική, καθώς καθιστά ελκυστική την αλόγιστη χρήση, κυρίως από καλλιέργειες με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό (καλαμπόκι, τριφύλλι), με συνέπεια την κατασπατάληση νερού και την μείωση των αποθεμάτων.

Σταθήκαμε στο πλευρό των Αγροτοκτηνοτροφικών Σύλλογών, στις μαζικές διαμαρτυρίες τους στο δημαρχείο,  αναδείξαμε τα αιτήματα τους και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ενιαία χρέωση με βάση το κυβικό μέτρο σε χαμηλή τιμή για όλο το δήμο, τη στελέχωση των δομών του Δήμου με μόνιμο τεχνικό προσωπικό και μηχανήματα, προκειμένου να υποστηρίξουν ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο με περιβαλλοντική προστασία και φθηνή χρέωση. Με την πρωτοπόρα δράση μας, με τη συμβολή μας στην οργάνωση των αγώνων μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, πετύχαμε την μείωση των τελών στην άρδευση εξαιτίας της χαλαζόπτωσης τον Ιούνιο του ‘22, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι οτιδήποτε κερδίζει  η αγροτιά μας όλα αυτά τα χρόνια, τα κερδίζει  με τους αγώνες της και καμιά κυβέρνηση ή δημοτική αρχή δεν της χαρίζει τίποτα.

– Όσον αφορά τα χωριά μας σε καμιά περίπτωση δεν σώζονται με τις Αντιδημαρχίες ανά γεωγραφικό τομέα που θέσπισε η δημοτική αρχή, ούτε βέβαια με την καταβολή της πενιχρής ετήσιας πάγιας προκαταβολής. Παραμένουν άλυτα σοβαρά προβλήματα όπως το τεράστιο αποχετευτικό πρόβλημα στην πλειοψηφία των χωριών μας και τις εστίες μόλυνσης που δημιουργεί η ποιότητα του νερού σε αρκετά από αυτά.

Τα χωριά μας μένουν στην κυριολεξία απογυμνωμένα από έργα, με μεγάλα προβλήματα στην εσωτερική οδοποιία, το φωτισμό, τη φροντίδα και περιποίηση των κοινόχρηστων χώρων,  την καθαριότητα,  τις παιδικές χαρές.

Χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια για να στηριχθεί η αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα. Χρειάζονται υποδομές, έργα, φράγματα, νερό, δεξαμενές, αγωγοί, αγροτική  οδοποιία που πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα σας και όχι να παρακαλάνε  οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες για ένα γκρέιντερ για να μπορούν να πάνε στις μονάδες και στα χωράφια τους.

-Στα ζητήματα της Υγείας θεσπίστηκε η Αντιδημαρχία για την Υγεία και η δημιουργία  ΚΕΠ Υγείας- που βέβαια καλά μπορεί να  ακούγονται όλα αυτά- αλλά αν διάβαζε κανείς την  συνέντευξη του τότε αρμόδιου Αντιδημάρχου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, σας σε τοπική εφημερίδα θα απορούσε με το τι διαφορά έχουν οι θέσεις του για τη μεταφορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Κέντρων Υγείας στους δήμους, από το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης της ΝΔ. Ένα σχέδιο που προτείνει ως φάρμακο το φαρμάκι της ιδιωτικοποίησης- εμπορευματοποίησης της υγείας και της αποδυνάμωσης του ΕΣΥ που το πληρώσαμε ακριβά με χιλιάδες νεκρούς μέσα στην πανδημία, αλλά και τώρα με τα τραγικά περιστατικά λόγω έλλειψης ασθενοφόρων και πληρωμάτων του ΕΚΑΒ που ως μπάλωμα θα αναλάβει να κλείνει τα κενά ο στρατός, η πυροσβεστική και οι οδηγοί των απορριμματοφόρων του δήμου. Άλλο το ποιος θεσμός είναι πιο κοντά στους πολίτες και ποιος «αισθάνεται καλύτερα τις τυχόν ελλείψεις» και άλλο να περάσει το Κ.Υ Ελασσόνας στην αρμοδιότητα του Δήμου. Πως θα λειτουργεί, ποιος θα το χρηματοδοτεί; Πείρα δεν υπάρχει από τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τις δομές πρόνοιας, τις επιπτώσεις στα δικαιώματα αυτών των εργαζομένων; Υποχρηματοδοτούνται, υποβαθμίζονται, υποστελεχώνονται και σπρώχνονται προς την ιδιωτική λειτουργία και εμπορευματοποίηση.

Στον αντίποδα όλων αυτών είναι η πρόταση μας, η πρόταση του ΚΚΕ για την  Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου πυρήνας του θα είναι το Κέντρο Υγείας, με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που θα συνδέονται με αυτό, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διαφόρων «κοινωνικών συνεταιρισμών», είναι η μόνη που απαντάει στις πραγματικές ανάγκες του λαού.

Από αυτή τη σκοπιά είμασταν στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, την περίοδο της πανδημίας αλλά και τώρα λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό σε βασικές ειδικότητες,  για να ενώσουμε τις φωνές μας με τους υγειονομικούς που αγωνίζονται για τη  θωράκιση και την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

-Για την παιδεία και τα σχολεία μας βρεθήκαμε επίσης στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά την περίοδο της πανδημίας, την πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστριών, τη μείωση του αριθμού των τμημάτων, όπου στο Δήμο της Ελασσόνας στη πλειοψηφία τους τα τμήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι 25άρια και 27άρια, ενώ και σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας έχουν δημιουργηθεί τέτοια τμήματα, στα οποία οι γονείς και οι σύλλογοι τους διαμαρτύρονται δικαίως και κινητοποιούνται. Μπήκαμε μπροστά όταν οι σοβάδες έπεφταν στα σχολεία μας και τα έργα αποκατάστασης δεν έμπαιναν ως προτεραιότητα από τη δημοτική αρχή, πιέζοντας την για την επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών και εργασιών.

-Στα ζητήματα της ενέργειας έμπρακτα είμασταν και είμαστε στο πλευρό των κατοίκων του χωριών μας, των αγωνιστικών επιτροπών τους, στις διαμαρτυρίες τους, στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε καλλιεργήσιμα χωράφια, σε βοσκοτόπια, σε δάση και βουνά που περικυκλώνουν τα χωριά μας όπως στην Αετοράχη, την Καλλιθέα, το Βλαχογιάννι, ενάντια στα σχέδια για ανεμογεννήτριες στο Σαραντάπορο.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε τον αγώνα τους αναδεικνύοντας την υποκρισία της δημοτικής αρχής των κ. Γάτσα-Καρανίκα, που αλλού παραχώρησαν δημοτική έκταση σε επιχειρηματικά συμφέροντα για επενδύσεις στην ενέργεια όπως στο Μεσοχώρι και στο Αμούρι, παρά το γεγονός ότι εκτόπιζαν την κτηνοτροφική δραστηριότητα, επιβάρυναν τη μόλυνση του Τιταρήσιου ποταμού και υπήρχε αντίθετη γνωμοδοτική πρόταση των δύο τοπικών συμβουλίων που ταυτόχρονα έβρισκε αντίθετους και το σύνολο των κατοίκων των δύο κοινοτήτων. Βέβαια υποκριτική είναι  και η στάση του συνδυασμού του κ. Ευαγγέλου, όλων των άλλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, που δήθεν συμπαραστέκονται στον αγώνα τους, αλλά στην πραγματικότητα πίνουν νερό στο όνομά της πράσινης μετάβασης και έχουν ψηφίσει όλους τους νόμους και τα πράσινα χαράτσια της Ε.Ε. για να μπορούνε οι μεγάλες εταιρίες να επενδύουν ανενόχλητες στις ΑΠΕ.

Εμείς, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, κυρίως αναδείξαμε τον πραγματικό χαρακτήρα της πράσινης ανάπτυξης, που με την απολιγνιτοποίηση, την απελευθέρωση, το εμπόριο ρύπων, το χρηματιστήριο ενέργειας, σκοπό έχει την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, που όχι μόνο πράσινη δεν είναι αλλά θα είναι κατάμαυρη και όλο πιο πανάκριβη για το λαό, γιατί ακριβώς θα βρίσκεται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Αγωνιζόμαστε η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας από όλες τις πηγές ενέργειας να ανήκει σε έναν αποκλειστικά εθνικό-κοινωνικοποιημένο φορέα, ώστε να εξασφαλίζεται φθηνό ρεύμα σε όλο το λαό και για την κάλυψη όλων των αναγκών της οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον. Απ’ αυτή τη σκοπιά έχουμε καταψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που την μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό και πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, καταστρέφοντας το περιβάλλον, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή.

-Σταθήκαμε στο πλευρό των σεισμοπλήκτων κατοίκων του Δήμου μας μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή μας, από την πρώτη ώρα μέχρι τώρα που όλοι τους έχουν ξεχάσει. Μέσα από την συμμετοχή μας στα σωματεία, στους πολιτιστικούς συλλόγους, μπήκαμε μπροστά να οργανωθεί η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση των αναγκαίων μέτρων στήριξης. Πολλές οικογένειες αποκλείσθηκαν άδικα από την διαδικασία χορήγησης τόσο του επιδόματος των 600 ευρώ, για το οποίο όσοι «παρέλασαν» από τα χωριό μας είχαν υποσχεθεί ότι θα το παίρνανε όλοι, όσο και για τις οικοσκευές και τις επιδιορθώσεις γιατί το σπίτι τους δεν αποτελούσε πρώτη κατοικία, πράγμα πέρα για πέρα άδικο καθώς πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τη β’ κατοικία ουσιαστικά σαν α’ κατοικία. Δύο χρόνια και πλέον από το σεισμό δεκάδες οικογένειες στο Μεσοχώρι, στο Αμούρι, στο Πραιτώρι, στο Δομένικο, στο Βλαχογιάννι, στη Μαγούλα ζουν στα κοντέινερ, στα τροχόσπιτα, σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Στα κοντέινερ ο δήμος δεν έχει τοποθετήσει στέγαστρα για προστασία από το κρύο και τις βροχές, όπως ζήτησαν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι και εμείς διεκδικήσαμε, με αποτέλεσμα σε ορισμένα να μπαίνουν νερά από τις πόρτες  και να αναγκάζονται οι άνθρωποι που ζουν εκεί να τοποθετούν  αυτοσχέδια στέγαστρα για προστασία. Πολλοί συνδημότες μας μένουν σε κίτρινα σπίτια με ρωγμές, ακατάλληλα και επικίνδυνα για κατοικία, ενώ παραμένουν αγκρέμιστα, με μεγάλη ευθύνη και της δημοτικής αρχής Ελασσόνας, τα μισά σχεδόν σπίτια που είναι για κατεδάφιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των συγχωριανών μας, ενώ έχει μπλοκάρει οποιαδήποτε διαδικασία για να ξεκινήσουν την επισκευή, την επιδιόρθωση και την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους.

– Στηρίζουμε και διεκδικούμε την πλήρη αποζημίωση των σεισμόπληκτων κατοίκων του Δήμου μας, από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και το δήμο για τις καταστροφές που υπέστησαν. Γρήγορη αποκατάσταση με ευθύνη του κράτους όλων των προβλημάτων που προκάλεσαν ο σεισμός και άλλα φυσικά φαινόμενα.

-Να ολοκληρωθούν άμεσα οι κατεδαφίσεις των «κόκκινων» σπιτιών και αποθηκών και η απομάκρυνση των μπάζων με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

   – Κατασκευή στεγάστρων στις δομές για την  προστασία των οικίσκων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων.

-Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση για αυτά.

Επιπλέον τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Τσαριτσάνη πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με τα κατάλληλα και παράλληλα έργα, όπως και η κατασκευή της καινούριας γέφυρας στο Μεσοχώρι, αλλά και να προχωρήσει η κατασκευή γεφυρών στον Ευαγγελισμό, στη Μαγούλα και στο Πραιτώρι, εκεί όπου σήμερα υπάρχουν «ιρλανδικές διαβάσεις».

-Για τον Όλυμπο η δημοτική αρχή Ελασσόνας αφήνει πόρτες ανοιχτές για την τοποθέτηση εισιτηρίου αφού λέει δια στόματος δημάρχου ότι δεν μπορούμε να το συζητάμε αφού δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές. Δηλαδή αν φτιαχτούν θα είναι σύμφωνοι. Με την ίδια λογική, της προβολής του Ολύμπου ως τουριστικού προϊόντος, παραχωρεί τις εγκαταλελειμμένες δημοτικές κατασκηνώσεις του Κοκκινοπηλού και τον δημοτικό ξενώνα της Καρυάς σε ιδιώτες.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε αποφασιστικά τις κυβερνητικές προθέσεις για επιβολή εισιτηρίου ανόδου στον Όλυμπο, ανεξάρτητα από την τιμή του και γενικότερα την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και δασών.

Ο Όλυμπος, γενικότερα οι ορεινοί όγκοι, τα δασικά οικοσυστήματα, είναι λαϊκή περιουσία, γι’ αυτό διεκδικούμε να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που προωθεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ορεινών όγκων και δασών.

Να μην αναπτυχθεί καμία επιχειρηματική δράση στον Όλυμπο και στους άλλους ορεινούς όγκους. Να υπάρξει ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστηµάτων και των ορεινών όγκων με ευθύνη της πολιτείας και µε κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Πλάι σε όλα αυτά θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε  την προστασία των υδάτινων πόρων από τη ρύπανση και τη μόλυνση. Να σταματήσει επιτέλους η μόλυνση του Ελασσονίτη ποταμού από τα βιομηχανικά και άλλα απόβλητα.

Να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο του φράγματος στο Αγιονέρι και η κατασκευή και άλλων μικρότερων φραγμάτων.

Να αναβαθμιστούν οι υποδομές για πολιτισμό και αθλητισμό, στην πόλη της Ελασσόνας και τα μεγάλα χωριά της περιοχής.

Η πόλη της Ελασσόνας πονάει σε μια σειρά βασικών προβλημάτων της καθημερινότητας και ζητημάτων της φυσιογνωμίας της.

Το πρόβλημα της περιφερειακής οδού που στέλνει τα μεγάλα και βαριά οχήματα έξω ακριβώς από τα σχολικά κτίρια της πόλης, με εκατοντάδες παιδιά να διατρέχουν σοβαρότατους κινδύνους.

Πρέπει να εισακουστεί το αίτημα εναντίωσης των δημοτών του Βαροσίου στη μονοδρόμηση της γέφυρας στο νέο κυκλικό κόμβο, που άδικα τους απομονώνει καθώς μπορεί τεχνικά να επανέλθει σε διπλής κατεύθυνσης κυκλοφορία.

Ο χώρος της κεντρικής πλατείας, ο χώρος του κεντρικού καφενείου, που πολλά χρήματα έχουν ξοδευτεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές για να περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου και παραμένει αναξιοποίητο.

Η διαχρονική εγκατάλειψη του ιστορικού κέντρου της Ελασσόνας είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές της πόλης μας. Κτήρια και μνημεία πολιτισμού ελάχιστα έχουν απομείνει για να θυμίζουν και να αναδεικνύουν την τοπική μας ιστορία και κληρονομιά.

Το ίδιο ισχύει για τους αρχαιολογικού χώρους, τα θρησκευτικά και τα άλλα ιστορικά μνημεία στα χωριά μας. Η ευρύτερη περιοχή του δήμου Ελασσόνας έχει πλούσια αρχαιοελληνική ιστορία, βυζαντινή ιστορία, αποτυπώματα της περιόδου της Τουρκοκρατίας, σημαντικό ρόλο στους Βαλκανικούς πολέμους και βέβαια έχει μεγάλη προσφορά στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Για όλα αυτά φίλες και φίλοι είμαστε εδώ, να σταθούμε δίπλα στο λαό της περιοχής μας, να τον κάνουμε να πιστέψει στη δύναμη του. Έχουμε διαμορφώσει μια δυναμική αυτά τα χρόνια στο δήμο Ελασσόνας που μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ακούραστα και αποφασιστικά στον αγώνα για όλα αυτά που μας αξίζουν.

Το ψηφοδέλτιο, ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ είναι το ψηφοδέλτιο της ελπίδας. Χωράνε όλοι οι άνθρωποι του μόχθου, οι αγωνιστές, οι ριζοσπάστες με τους οποίους συναντιόνται οι ανησυχίες μας κι ας  κρατάνε τις όποιες επιφυλάξεις και τις  διαφωνίες τους  με το ΚΚΕ.                                                              Σας καλούμε σε συστράτευση, να στελεχώσουμε καλύτερα τα ψηφοδέλτια μας με καινούργιο κόσμο, με νέους ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν παρά μόνο να κερδίσουν από έναν δίκαιο και τίμιο αγώνα. Να προχωρήσουμε από σήμερα γιατί έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Να μπούμε όλοι στη μάχη. Καλή δύναμη σε όλους.

Previous ArticleNext Article