Ελασσόνα

Παρουσίαση βιβλίου στην Ελασσόνα και συμμετοχή στην εκδήλωση για την 110η Επέτειο της Έναρξης των Βαλκανικών Πολέμων στην Μελούνα Τσαριτσάνης

Ο Δήμος Ελασσόνας κατά τον φετινό εορτασμό της 110ης Επετείου της Απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό, τίμησε τον Στρατηγό Δημήτριο Θεοδωράκη. Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Π. Θεοδωράκη, με τίτλο «Ο Στρατηγός Δημήτριος Π. Θεοδωράκης, Απελευθερωτής και Φρούραρχος της Κορυτσάς (22-11- 1940)». Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Διευθύντρια του Γυμνασίου της Τσαριτσάνης κ. Γεωργία Κουτσιάη, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Βασίλης Ζαρζώνης, ενώ την επιμέλεια είχε η Δρ. Επιστημών της Αγωγής του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ., Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ευαγγελία Ράπτου – Στεργιούλα. Την εκδήλωση πλαισίωσε η πολυμελής Μικτή Χορωδία του Δήμου υπό την διεύθυνση της κ. Ευλαμπίας Ντούλα.

Την επομένη πραγματοποιήθηκε με επισημότητα λαμπρή εκδήλωση για τον εορτασμό της 110ης επετείου Απελευθέρωσης της κωμόπολης Τσαριτσάνης Ελασσόνας.

Εκπρόσωποι των Αρχών και κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα», στο σημείο που βρίσκονταν τα σύνορα της Παλαιάς Ελλάδος. Από εκεί ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 για την Απελευθέρωση των «Νέων Χωρών».

Αρχικά, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους αγωνισθέντες και πεσόντες υπέρ Πατρίδος, από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολεως Ελασσώνος αρχιμανδρίτη κ. Βησσαρίωνα, μνημονεύοντας και τον Δημήτριο Θεοδωράκη. Ακολούθησε εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, από την διδάκτορα-εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Βασιλική Αδαμούλα.

Στην συνέχεια, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Π. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στον ήρωα θείο του, Δημήτριο Π. Θεοδωράκη, που πολέμησε στην περιοχή τον Οκτώβριο του 1912. Ως νεαρός εθελοντής Λοχίας – Διμοιρίτης του II Συντάγματος της I Μεραρχίας κατέλαβε το φυλάκιο της Μελούνας. Ο ομιλητής διάβασε απόσπασμα από το βιογραφικό του ήρωα: «Τη νύχτα της 5ης Οκτωβρίου 1912 στο οροπέδιο της Μελούνας οι τούρκοι φρουροί του φυλακίου επιχείρησαν έξοδο για διαφυγή. Τους συνέλαβα όλους αιχμαλώτους, 10-15 άτομα». Ήταν η πρώτη νίκη με την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων, η πρώτη κατάληψη εχθρικού φυλακίου. Πήρε μάλιστα ως λάφυρο το σπαθί του τούρκου αξιωματικού, το οποίο διαφύλαξε ως κειμήλιο. Μετά τον θάνατό του οι απόγονοι το δώρισαν στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Συνέχισε την πολεμική δράση του λαμβάνοντας μέρος σε όλους τους Απελευθερωτικούς Αγώνες του Έθνους κατά τον 20° αιώνα! Αποκορύφωμα της προσφοράς στην Πατρίδα ήταν η τολμηρή και γενναία πρωτοβουλία του, ως έφεδρος Υποδιοικητής του 53ου ΣΠ της IX Μεραρχίας, για την Απελευθέρωση της Κορυτσάς κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41. Και ο κ. θεοδωράκης συγκινημένος κατέληξε: «Ως ιστορικός ερευνητής και απόγονος του ήρωα είμαι υπερήφανος, γιατί πρόσθεσα μια σημαντική μαρτυρία για τα γεγονότα της περιοχής. Με τα νέα ντοκουμέντα και έγκυρα στοιχεία φωτίστηκαν άγνωστες πτυχές της νεότερης Ιστορίας της Πατρίδας».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Αρχών και των Φορέων. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας και η εκδήλωση έκλεισε με τήρηση σιγής ενός λεπτού και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: Ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπίλλης, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Φρ. Καρκαβανίδου-Σκρέτα, Δ. Καρανίκας, Κ. Πασχόπουλος και X. Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τσαριτσάνης Αχ. Μητσιμπόνας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Αστ. Μαντζιώκας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων, μαθητές και κάτοικοι της περιοχής.


Previous ArticleNext Article