Λάρισα

Παρέμβαση Δημήτρη Ευθυμίου για τα κάστανα της Αγιάς

«Αν η φετινή περίοδος της συγκομιδής και διάθεσης του κάστανου της Αγιάς μπορεί να δώσει ένα μήνυμα σε όλους όσοι ασχολούνται με το εκλεκτό αυτό προϊόν του δήμου Αγιάς, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την συγκρότηση ομάδων παραγωγών κάστανου». Τα παραπάνω τονίζει σε παρέμβασή του ο Αγιώτης επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Ευθυμίου, με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά του προϊόντος και στη διάθεσή του, μια κατάσταση η οποία φέρνει σε απόγνωση τους παραγωγούς της Μελιβοίας και συνολικότερα του δήμου Αγιάς.
«Οι αγρότες του δήμου Αγιάς, όπως και όλοι οι Έλληνες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις συνέπειες, πλέον, τις κλιματικής αλλαγής, αλλά και οργανωμένα κυκλώματα, που βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν παιχνίδι με τις τιμές των προϊόντων, καθιστώντας τους έτσι ομήρους της ίδιας τους της γης. Αν λοιπόν οφείλουμε να κάνουμε κάτι σοβαρό, όλοι όσοι ασχολούμαστε με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αυτό θα πρέπει να είναι η συνεργασία και η συνέργεια με στόχο την οργάνωση και ίδρυση ομάδων παραγωγών.
Έτσι θα μπορέσουμε αφενός μεν να επιτύχουμε οικονομίες κλίμακας, μειώνοντας το δυσβάσταχτο αγροτικό κόστος, από την άλλη δε, να διαπραγματευτούμε συνολικά τις τιμές των προϊόντων στις αγορές. Όλα τα παραπάνω θα έπρεπε φυσικά να γίνουν και υπό την συμπαράσταση της δημοτικής αρχής, η οποία θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο κόσμος της παραγωγής και του μόχθου σε έναν αγροτικό Δήμο θα πρέπει απαραιτήτως να συμπορεύονται σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, με συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο θα φτάνει μέχρι της αγορές όλης της Ευρώπης. Ειδάλλως ο δρόμος που θα χρειαστεί να διανύσει κάθε παραγωγός μόνος του θα είναι πλέον κάθε χρόνο και πιο δύσκολος. Οι αποφάσεις ανήκουν σε μας. Στον καθένα ξεχωριστά και σε όλους μαζί», κατέληξε στη δήλωση του ο κ. Ευθυμίου.
Previous ArticleNext Article