Ελασσόνα

Πανηγύρισε ο Άγιος Λάζαρος στα Κοιμητήρια Ελασσόνας

«Ήγειρας Σωτήρ μου εκ των νεκρών, Λάζαρον σον φίλον, τετραήμερον ως Θεός, όθεν Ιουδαίων, εξέστησαν οι δήμοι, της δόξης σου Σωτήρ μου, το μεγαλούργημα».
«Την κοινήν Ανάστασιν προ του σου πάθους πιστούμενος, εκ νεκρών ήγειρας τον Λάζαρον Χριστέ ο Θεός, όθεν και ημείς ως οι παίδες, τα της νίκης σύμβολα φέροντες, σοι τω νικητή του θανάτου βοώμεν: Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος, εν ονόματι Κυρίου».
Μέσα σε ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης, συγκίνησης και περισυλλογής, το πρωί του Σαββάτου, πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου στα Κοιμητήρια της Ελασσόνας.
Στο φερώνυμο Ναό τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και ο διάκονος π. Σπυρίδων.
Ακολούθησε η τέλεση Μνημοσύνου για τους «κεκοιμημένους».
Στο αναλόγιο έψαλλαν ιεροψάλτες της περιοχής με χοράρχη τον πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Γιώργο Λεμονόπουλο.
Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων αναφέρθηκε στο γεγονός της θαυματουργικής εγέρσεως του Λαζάρου, τονίζοντας με νόημα, ανάμεσα στα άλλα:
«Η Εκκλησία μας ζει ουσιαστικά την έλευση του Κυρίου και το πάθος του. Η Ανάσταση είναι κάτι το ασύλληπτο. Πριν τη δική του Ανάσταση, ο Χριστός μας δείχνει σε όλο τον κόσμο, ότι αυτός είναι η ζωή και η Ανάσταση, και ο νικητής του θανάτου. Το αποδεικνύει με την Ανάσταση του φίλου του, του Λαζάρου. Με την Ανάσταση του Λαζάρου ο Χριστός ήθελε να δείξει ότι ο θάνατος πλέον για όλους αυτούς που είναι κοντά στον Χριστό είναι ύπνος και όχι απώλεια. Η Εκκλησία μας δεν χρησιμοποιεί την έκφραση νεκρός η νεκροταφείο αλλά την έκφραση κεκοιμημένος και κοιμητήριο, διότι ζούμε με την ελπίδα της Αναστάσεως. Ας ζήσουμε και αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα με αγάπη μεταξύ μας, με ειρήνη στην ψυχή μας. Και ειδικά αυτές τις ημέρες να εντείνουμε τις προσευχές μας για όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι ταλαιπωρούνται και δοκιμάζονται από τον φρικτό πόλεμο, για αυτούς που έχασαν τις εστίες τους, την ελευθερία τους…».
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου, που παρακολούθησε αρκετός κόσμος, εορτάζοντες και συγγενείς νεκρών, δεν ήταν λίγοι αυτοί που επισκέφθηκαν μνήματα συγγενών και φίλων και άναψαν ένα κερί στους «κεκοιμημένους» τους.
Ανάμεσα στις παρουσίες:
Ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας Κώστας Κορακίδης, η αντιδήμαρχος Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Νίκος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελασσόνας Βασ. Μουλτσιάς, εκπαιδευτικοί, κ.ά.
ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη – eleftheria.gr
Previous ArticleNext Article