Ελασσόνα

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Άγιο Παντελεήμονα Τσαριτσάνης (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα και μεγάλη προσέλευση πιστών εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος στον ομώνυμο Ιερό Ναό Τσαριτσάνης.
Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας Αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος πλαισιωμένος από τους Ιερείς, Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κοντοτάσιο εφημέριο του Ναού και τον π. Αθανάσιο Αποστόλου, ιερέα της ενορίας του Αγίου Νικολάου.
Άγιος Παντελεήμων Μεγαλομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 27 Ιουλίου.
Ο Παντολέων, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Ο πατέρας του Ευστόργιος ήταν ειδωλολάτρης και η μητέρα του Εύβουλη χριστιανή. Βαπτίστηκε χριστιανός από τον ιερέα και γιατρό της πόλης Ερμόλαο κι έλαβε το όνομα Παντελεήμων.
Ο Παντελεήμων ήταν γιατρός στο επάγγελμα και θεράπευε τους αρρώστους του χωρίς αμοιβή, γι’ αυτό κατατάσσεται στη χορεία των αγίων, που ονομάζονται «Ανάργυροι».
Μαρτύρησε με αποκεφαλισμό επί ρωμαίου αυτοκράτορος Μαξιμιανού (286-305).
Μετά την ιερή ακολουθια και την Αρτοκλασία, που έγινε, ο Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων Καραλάσκος απηύθυνε λίγες σκέψεις στους πιστούς.
Στον Αγ. Παντελεήμονα, είπε, αποδίδομε, όπως ακούσαμε στο Απολυτικιό Του, τρία επίθετα. “Αθλοφόρε, Αγιε και Ιαματικέ Παντελεήμων” ψάλλομε.
Είναι αθλοφόρος γιατί έφερε με καρτερία το μαρτύριο. Είναι Αγιος γιατί ήταν η ζωή Του δοσμένη στο Θεό. Και ιαματικός γιατι ήταν γιατρός.
Από αυτές τις ιδιότητες εμείς,είπε καλούμεθα να επιδιώξουμε την μία. Την αγιότητα. Αυτή να είναι η κύρια επιδίωξη της ζωής μας.
Όλες οι άλλες επί μέρους επιδιώξεις να φωτίζονται από αυτήν και να οδηγούν σ’ αυτήν. Αυτό είναι το μήνυμα του Αγίου.
Και για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να μένουμε συνειδητά και οργανικά ενωμένοι με την Εκκλησία, που είναι “ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας.
Τελειώνοντας τις σκέψεις του, είπε:
Ἡ μνήμη του αγίου μεγα­λο­μάρτυρος καί ιαματικοῦ Παντελεή­μονος μας θυμίζει καί κάτι πού δέν πρέπει νά ξεχνούμε. Μας θυμίζει ότι η χάρη του Θεού μεταδίδεται και διά των ἀνθρώπων, τους οποί­ους ο Θεός ἐπιλέγει. Μεταδίδεται και διά των ιατρων, όπως ήταν ο αγιος μεγαλομάρτυς Παντελεή­μων, ο οποίος θεράπευε ως ιατρός πολλούς ασθενείς, συνεπικουρού­με­νος και από τη θεία χάρη.
Γι᾽ αὐτό καί τιμώντας τον απόψε τον παρακαλέσαμε να γίνει και για μας, ως ιατρός αλλά και ως έχων τη χάρη του Θεού, «σωτηρία ψυ­χών τε και σωμάτων», να θεραπεύ­σει τούς ἀσθενούντες και κινδυ­νεύ­οντες από την ασθένεια αδελ­φούς μας, ἀλλά και να ἀμαπαλλάξει όλους μας διά των πρεσβειών του από τις δοκιμασίες των ασθενειών..
Μετά το Δι’ ευχών μοιράστηκε η αρτοκλασία στους πιστούς και συμμετέχοντες στον εσπερινό
Απολυτίκιον
Αθλοφόρε Άγιε, και ιαματικὲ Παντελεήμον, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών.
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες..
Τσαριτσάνη “News” Βαγγέλης Σαπουνάς
Previous ArticleNext Article