Λάρισα

Οργή κτηνοτρόφων για τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα – Πανελλαδική σύσκεψη σήμερα στη Λάρισα

Σύσκεψη σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 μ., στο ξενοδοχείο ΜΕTROPOL (Ρούσβελτ 14), στη Λάρισα, διοργανώνουν από κοινού ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Οι διοργανωτές καλούν τους κτηνοτρόφους και όλους τους φορείς που εμπλέκονται γύρω από την αιγοπροβατοτροφία, όπως ΕΘ.Ε.Α.Σ., Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, να παρευρεθούν στη σύσκεψη για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣΕΚ, Μόσχο Δημήτρη, «με βάση την κατάσταση που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, όπου εταιρείες πηγαίνουν εκβιαστικά στους παραγωγούς δίνοντας προκαταβολή, έναντι της παραγωγής, με ανοιχτές τιμές και βλέποντας ότι ακούγονται πολύ χαμηλές τιμές για το αιγοπρόβειο γάλα, σε σχέση με το κόστος παραγωγής και σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας και τις χαμηλές τιμές πώλησης, θεωρούμε ότι με μαθηματική ακρίβεια η αιγοπροβατοτροφία οδεύει σε κλείσιμο για την Ελλάδα. Οι εκμεταλλεύσεις δεν μπορούν να αντέξουν τα οικονομικά βάρη που δέχονται».

ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΑΠΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ
Οι κτηνοτρόφοι κατηγορούν τη βιομηχανία για «παιχνίδι τακτικής», καθώς έχουν καθυστερήσει σημαντικά να δώσουν τιμές. Η μόνη βιομηχανία που γνωστοποίησε ανώτατη τιμή στο πρόβειο γάλα, για τονάζ άνω των 100 τόνων στο 1,40 ευρώ το κιλό, είναι η «Δωδώνη», ενώ η «Ήπειρος» θα ξεκινήσει με +10 λεπτά στο πρόβειο γάλα και με +6 στο γίδινο, σε σχέση με τις τιμές που έκλεισαν την περασμένη σεζόν.
Υπενθυμίζεται ότι οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας έχουν ορίσει κατώτερη τιμή πώλησης του πρόβειου γάλακτος το 1,80 ευρώ/κιλό, προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής. Οι παραγωγοί αναμένουν και την ενίσχυση του Υπουργείου για τις ζωοτροφές, η οποία, επίσης, έχει καθυστερήσει σημαντικά. «Εάν δεν δοθούν άμεσα οι ενισχύσεις, είμαστε χαμένοι, γιατί όλοι αναμένουν νέες αυξημένες τιμές στην αγορά για τις ζωοτροφές», δηλώνει Ελασσονίτης κτηνοτρόφος, ο οποίος προειδοποιεί ότι «εφόσον και οι τιμές που θα δώσουν οι βιομηχανίες, δεν θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, τότε την άνοιξη θα υπάρξουν μαζικές σφαγές και απώλειες ζωικού κεφαλαίου», με ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική κτηνοτροφία, την εθνική οικονομία, τις εξαγωγές της φέτας και μια σειρά άλλων προϊόντων και καταστημάτων που σχετίζονται με το μέλλον του κλάδου.

Τυρναβιτικο καλεσμα για συμμετοχη

Κοινό κάλεσμα προς όλους τους αιγοπροβατοτρόφους, τόσο της περιοχής του Δήμου Τυρνάβου όσο και σε επίπεδο Θεσσαλίας, απευθύνουν ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου και ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, για συμμετοχή όλων των κτηνοτρόφων στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στη Λάρισα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφουν για τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου ο Αργύρης Μπαϊραχτάρης και για τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Τυρνάβου ο Ζ. Παρλίτσης «αντικείμενο της πανελλαδικής σύσκεψης αποτελεί το ακανθώδες θέμα των χαμηλών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, διότι, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως, με κόστος παραγωγής ενός λίτρου πρόβειου γάλακτος, που προσεγγίζει το 1,65 ευρώ, η διασφάλιση των τιμών παραγωγού, πάνω από αυτό το όριο, αποτελεί όρο επιβίωσης τόσο των ιδίων των κτηνοτρόφων, όσο και της αιγοπροβατοτροφίας γενικότερα».

Του Γιώργου Ρούστα

Eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article