Λάρισα

Ομιλία της Άννας Βαγενά στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021

«Δεν ήταν απαραίτητο να προκύψει ο κορονοϊός για να καταλάβουμε την απαξίωση και την υποτίμηση προς τον πολιτισμό. Αυτή, δυστυχώς, είναι διαρκής. Είμαι στα κοινά, στη δημόσια ζωή της χώρας, εδώ και περίπου 45 χρόνια, στον χώρο του πολιτισμού, από το 1975 δηλαδή που δημιουργήσαμε το Θεσσαλικό Θέατρο στη Λάρισα και σημάναμε έτσι την πολιτιστική αποκέντρωση. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, έχω γνωρίσει και έχω συναντηθεί με τους περισσότερους Υπουργούς Πολιτισμού. Σας διαβεβαιώνω ότι οι περισσότεροι εξ αυτών, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ήταν κατώτεροι των περιστάσεων. Ήταν άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τον Πολιτισμό, που μπήκαν σε αυτή τη θέση για να μπαλώσουν τις εσωτερικές ισορροπίες των κομμάτων. Όποιον δεν είχαμε σε ποιο υπουργείο να τον βάλουμε, τον βάζαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το ίδιο συνέβαινε πάντα και με τους προϋπολογισμούς. Κατά τα άλλα, στις ομιλίες εδώ στη Βουλή, ο πολιτισμός είναι η ναυαρχίδα μας και άλλες μεγάλες και φοβέρες μεγάλες κουβέντες.

Εγώ θα ήθελα σε αυτόν τον προϋπολογισμό, του 2021, με σειρά προτεραιότητας, να είναι πρώτες οι δαπάνες για την Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια, μετά για την Παιδεία και μετά για τον Πολιτισμό. Ξέρω ότι κινδυνεύω να κατηγορηθώ ότι δεν θεωρώ προτεραιότητα τα χρήματα για τους εξοπλισμούς. Ναι, δεν τα θεωρώ. Γιατί είναι χρήματα που δίνετε μετά από αισχρούς εκβιασμούς για την εθνική μας κυριαρχία, εμπλέκοντάς μας σε ατέρμονους εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς, υπαγορευμένους από τους «συμμάχους» μας – αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς, που λέει και ο λαός μας – υπαγορευμένους από συμμάχους, σύμφωνα με το είδος της πολεμικής βιομηχανίας του καθενός. Με απλά λόγια, μας λένε: Δεν πρόκειται να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία, δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προκλητική της πολιτική στο Αιγαίο αν δεν αγοράσετε όλα τα μεταχειρισμένα αεροπλάνα που έχουμε και κάποιες από τις φρεγάτες που διαθέτουμε. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Πλήρης αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, εθνική ταπείνωση.

Εν τω μεταξύ, με τον προϋπολογισμό για το 2021, εν μέσω πανδημίας, μειώνονται προκλητικά οι δαπάνες για την Υγεία. Και μόνο για αυτή την εγκληματική ενέργεια πρέπει κύριοι της κυβέρνησης να απολογηθείτε, όχι σε εμάς, αλλά στους συγγενείς αυτών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε άθλιες συνθήκες, διασωληνωμένοι πρόχειρα σε διαδρόμους νοσοκομείων. Και είναι πιθανόν μερικοί από αυτούς να τα είχαν καταφέρει καλύτερα εάν νοσηλεύονταν σε καλύτερες συνθήκες.

Σας ρωτάμε: Τι κάνατε όλους αυτούς τους εννέα μήνες της πανδημίας και με σίγουρο το δεύτερο κύμα που θα ερχόταν; Κάνατε κάτι άλλο εκτός από το να αυτοθαυμάζεστε; Τι κάνατε για να ενισχύσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Τι κάνατε για τα δύο δημόσια νοσοκομεία της πατρίδας μου, της Λάρισας; Κάνατε κάτι άλλο έκτος από το να επαναπαύεστε στις δάφνες σας και να ζείτε «στιγμές ανεμελιάς»;  Η πραγματικότητα είναι σκληρή και σας λέει ότι δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Γι’ αυτό πρέπει να απολογηθείτε. Όχι σε εμένα και σε εμάς. Στη γυναίκα του 49χρονου μαιευτήρα-γυναικολόγου Νεκτάριου Χαλβατζή, που έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Κ. Γιαννακόπουλο, «ο υγειονομικός κλάδος μετρά αυτή τη στιγμή σημαντικές απώλειες , ενώ παράλληλα αυξάνει την ευθύνη της Πολιτείας για ενίσχυσή του σε όλα τα επίπεδα: προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, υλικά, σύγχρονος εξοπλισμός, οργάνωση  ΠΦΥ, κτιριακή αναβάθμιση κλπ». Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Με μειωμένο τον προϋπολογισμό για την Υγεία;

Να απολογηθείτε κύριοι της ΝΔ. Για την αγωνία των συγγενών του 24χρονου, που όπως λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, «δυστυχώς χρειάστηκε να διασωληνωθεί, τον κρατήσαμε διασωληνωμένο στην κλινική», στην απλή κλινική, «γιατί το κρεβάτι ΜΕΘ που ήταν διαθέσιμο, ήταν στα Γιάννενα». Από τη Λάρισα η πλησιέστερη ΜΕΘ ήταν στα Γιάννενα, εκεί έπρεπε να πάει αυτός ο άνθρωπος. Σκεφτείτε την αγωνία των δικών του ανθρώπων. Κι ύστερα μας λέτε ότι ήταν πάρα πολλές οι κλίνες ΜΕΘ και ότι περίσσευαν.

Βέβαια, όπως μας είπε και ο κ. Γεραπετρίτης, τι τις χρειαζόμαστε τις ΜΕΘ; Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν σε αυτές. Τι να πεθάνεις σε ΜΕΘ, τι να πεθάνεις σε διάδρομο ενός δημόσιου νοσοκομείου, το ίδιο κάνει. Αυτή είναι η λογική σας. Αυτή είναι η λογική του νεοφιλελεύθερου κεφαλιού σας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Έτσι λοιπόν, ο προϋπολογισμός για το 2021 που μας φέρνετε στη Βουλή είναι ο καθρέφτης της φιλοσοφίας σας. Είναι «Ο θάνατος του εμποράκου», ο θάνατος του ανθρώπου που ζητάει βοήθεια από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο θάνατος των εργαζομένων με τις απλήρωτες υπερωρίες. Σας τον χαρίζουμε αυτό τον προϋπολογισμό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές και μια νέα χρονιά καλύτερη. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και αγώνας από όλους μας.»

Previous ArticleNext Article