Ελασσόνα

Όλυμπος: Το φαράγγι με τα εντυπωσιακά βράχια και τους καταρράκτες (βίντεο)

Αν έχεις τη διάθεση να εξερευνήσεις τον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας το φαράγγι του Ορλιά στους ανατολικούς πρόποδες σίγουρα θα σου αφήσει αξέχαστη εμπειρία ζωής.

Η ονομασία του φαραγγιού προέρχεται από το ποτάμι που το διαρρέει, τον Ορλιά. Ο Ορλιάς ή Ουρλιάς είναι ο αρχαίος ποταμός της Πιερίας , Ελικώνας. Το όνομα Ορλιάς το ποτάμι το απέκτησε από το βουητό που δημιουργούν τα νερά του και το συνοδεύει ένας μύθος. Σύμφωνα με αυτόν οι Μαινάδες θέλησαν να ξεπλύνουν τα χέρια τους από τα αίματα του Ορφέα , τον οποίο είχαν σκοτώσει. Τότε ο ποταμός κρύφτηκε από την ντροπή του αρνούμενος να τις εξαγνίσει. Ο μύθος συνδέεται με το γεγονός ότι ένα τμήμα του ποταμιού χάνεται και εμφανίζεται στους καταρράκτες.

Οι περισσότερες διαδρομές για την εξερεύνηση του Ορλιά ξεκινούν από την πόλη Δίον, πιο συγκεκριμένα στο μικροσκοπικό εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου.Ένα σύντομο μονοπάτι μέσα από το δάσος σε οδηγεί στο φαράγγι και από εκεί ξεκινά η περιπέτεια: κατάβαση σε περίπου 10 καταρράκτες (ο ψηλότερος έχει ύψος 28μ.)αρκετές τσουλήθρες και βουτιές.Οι δύο πιο εύκολα προσβάσιμοι καταρράκτες με τις βάθρες τους βρίσκονται σε απόσταση 5 λεπτών από το εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Οι βάθρες με τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά τους ,σου δίνουν την ευκαιρία να κολυμπήσεις σ’ αυτές και να ζήσεις μοναδική εμπειρία.Σε όλη τη διαδρομή μπορείς να παρατηρήσεις την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

O Όλυμπος είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς για υπαίθριες δραστηριότητες και ένα φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς,ένα πανέμορφο περιβάλλον με πλούσια βλάστηση.Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να συνδυάσει κάποιος την επίσκεψη στην περιοχή με δραστηριότητες όπως πεζοπορία, το canyoning αλλά και κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά του Ορλιά. Είναι ίσως το πιο γνωστό και επισκέψιμο φαράγγι στην Ελλάδα για Canyoning.

Tο canyoning είναι η τεχνική διάσχιση φαραγγιών. Το Canyoning στο Φαράγγι του Ορλιά αποτελεί αξέχαστη εμπειρία ,γιατί ο Ορλιάς είναι ένα εύκολο φαράγγι, κατάλληλο και για αρχάριους.

Εταιρείες οργανωμένων εκδρομών με οδηγό σε εφοδιάζουν με τον απαραίτητο εξοπλισμό και σου δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για το φαράγγι,για κάθε επίπεδο καταρρίχησης.

Το Ελληνικό κέντρο παρατήρησης ταξίδεψε στον Όλυμπο και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το φαράγγι του Ορλιά .Σίγουρα αξίζει ένα τέτοιο ταξίδι σε όσους αρέσει η καταρρίχηση και η πεζοπορία με την αδρεναλίνη βέβαια να ανεβαίνει στα ύψη.

φωτογραφία από trek

maleviziotis.gr

Previous ArticleNext Article